Skocz do zawartości
mortigan

Gf 6200

Rekomendowane odpowiedzi

Opcja szukaj nie znalazła tematu, w którym była odpowiedź na moje pytanie, więc pisze nowy.

Niedawno zakupiłem nowego Geforce 6200 256 mb ram 64 bit firmy palit (na leprzego nie było mnie stać) i gdy instaluje sterownik każe zrestartować komputer. Po ponownym uruchomieniu wczytuje się Windows Xp pro (warto dodać że pierwsza, najstarsza wersja windows xp, zaktualizowana ręcznie SP1 oraz SP2 i rzędem poprawek), ale gdy już ma wejść zawiesza się i nic nie da się zrobić. Obecnie jade bez sterownika, na zmniejszonym przyśpieszeniu sprzętowym, aby obraz nie skakał tak potwornie... prosze, pomocy, bo mam nowiutką karte, nowiutki, orginalny sterownik i nie wiem co jest nie tak... :mur:

Edytowane przez mortigan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam starego windowsa z recznie instalowanym sp1 bez sp2(bo to syf) i wszystko działa...

Warto wypróbować inne sterowniki niż te dołączone do karty...

PS: na tej karcie nie montuje się kości DDR2, a w szczególności gdy to jest szyna 64bit...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tym ramem to pisze, bo tak mam na pudełku a sterowniki, to:

40.72- nie działają (dalej nie wykrywa karty)

45.23- to samo

56.72- to samo

66.77- udaje, że działa (wykryło karte, ale przy próbie zmiany rozdzielczości, albo ilości kolorów się wiesza)

77.77- nie działa wiesza się przy wejściu do windows

78.01- to samo

78.05- jeszcze nie próbowałem, ale raczej nie podziała

jeszcze dopisze, że mam zintegrowaną drugą kartę graficzną SiS na płycie ASRock K7S41GX

Edytowane przez mortigan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba sie sama odłączyła, ale powiedz mi jak to sprawdzić.

1691518[/snapback]

Wyłączasz w BIOSie chyba.

Pozatym jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, zapodaj nowy BIOS

do tej płyty. Bios z 08-2005 do K7S41GX

Ja miałem przeróżne problemy ze sprzętem na płytach K7VT4A Pro i

po zapodaniu ostatnich biosów wyraźnie się polepszyło :) choć

producent wspomina tylko o rozszerzeniu biosu o obsługę nowych proców.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozwiązałem problem:

Znalazłem w biosie ustawienia kart graficznych i kolejności sprawdzania portów (było domyślnie PCI), ale to nie rozwiązało problemu, gdyż było zapewne tylko częściową przyczyną resetów. Po formacie (zalecany po takiej operacji, z resztą to zrozumiałe, gdyż po wejściu do wnidows ekran się wygaszał i nic nie było widać) zaskoczyły mi trybiki... Mam zasilacz do kompa jeszcze z przed dwóch zmian sprzętu, jest on z 1997 roku i jego moc jest ograniczona do 260 W. mam sporą ilość (3 napędy), i po dołaczeniu 2 i zostawieniu tylko niezbędnego wszystko działa poprawnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi