Skocz do zawartości
jojoro

Kieszeń HDD - wyciszanie dysku

Rekomendowane odpowiedzi

Słyszałem, że są dostępne w sprzedaży specjalne kieszenie do HDD wykładane w środku gumą czy gąbką, która wycisza świszczące talerze dysku. Moglibyście mi podać namiary na takie cudo? Jest to dostępne w Polsce?

A może jest jakiś inny sposób na wyciszenie świstu talerzy HDD.

Dysk IBM 60GB GXP 7200rpm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastanawiam sie tylko jak jest z wymianą ciepła w takiej kieszeni :|

ja mam dysk 5400 Rpm i to w normalnej kieszeni i troche sie grzeje. więc jeśli wsadzisz tam 7200 Rpm i to w dodatku obłożone jakąś gąbką czy czym to dysk może tego nie wytrzymać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam obecnie (bez żadnego obłozenia) 45*C na dysku (S.M.A.R.T), więc sam się obawiam coś przy tym dysku majstrować. Dlatego szukałem gotowego sprawdzonego rozwiązania.

A w tym SilentDrive wygląda to tak (wnioskuj ze zdjęcia), że dysk przycisnięty jest dwoma metalowymi płaskownikami, potem gąbką i zamkniety w plastikowym pudełku.

Płaskowniki stykają się z metalowymi sankami przykręcanymi do obudowy (5.25''). Jeśli obudowa jest aluminiowa to teoretycznie powinna robić z radiator tego dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakies tzry tygodnie temu slyszalem, ze mozna kupić w polsce takie specjalne pudełka na twarde dyski. podobno dyska wkłada sie do szczelnego worka, następnie umieszcza sie to w pojemniku z jakimś płynnym silikonem. koszt ok 40pln, niestety nie moge sie doprosić gościa o namiary na firme. jak sie cos dowiem, to dam znać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tracer ma taki system w swoich kieszeniach. Poprostu dysk opseparowany jest od reszty kieszeni gumowymi podkładkami. Sprawdzalem na mojej baracudzie i powiem ze to dziala. Dysk jest cichy, a co do temperatury to powiem, ze bylem zaskoczony - w zwyklej kieszeni po ~godzinie pracy moj dysk jest cholernie goracy, a w tracerze (zamontowany 1 wentyl seryjnie + miejsce na 2 dodatkowe) po kilku godzinach pracy byl ledwo cieply. Dodam, ze kiszen kosztuje ok 50zl. Polecam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dac 130zł za kieszej to paranoja

wole koopic sobie za 40 pojsc na zlon bybrac jakas guba blacha metalowa wyciac na wymiar kieszeni

na dno kieszeni gombka pozniej guma> blacha> dysk>blacha> na to guma gombka i mamy chlodzenie w kieszeni i wyciszenie dysku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno to Silent Drive bardzo dobrze działa - przynajmniej tak napisali w pewnym magazynie ;) . Ja już próbowałem różnych sposobów na wyciszenie kompa . Jak chcesz pozbyć się niechcianych wibracji to zrób coś też ze swoim wentylatorem na procku i gdzie jeszcze je masz :D . Ja swój na procku mam zawieszony na pewnej konstrukcji ( pomysł mojego ojca ) i jest naprawdę ciszej . CO jak co to rozwiązanie działa dobrze i jestem z niego dumny :D . Co do dysku spróbuj go na jakiś gumowych kołeczkach przykręcić jak już ktoś o tym wspomniał i podokręcaj koszyki i obudowę ( wiem że to chyba oczywiste ale często spotykam się z kompami u ludzi które rzężą jak stare capy a oni w nie kopią bo im się obudowa wierci :P )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na procku mam zallmana 6000cu puszczonego na 5v więc jest zupełnie niesłyszalny. Obecnie słychać jedynie wentylator w zasilaczu (Codegen 300W) i HDD. O ile z zasilaczem nie jest tak trudno sobie poradzić to z HDD już jest gorzej.

Gdzieś czytałem o mocowaniu na gumki, gumowe śrubki itp. Jak to wygląda, gdzie można kupić takie gumowe śrubki/uchwyty do mocowania HDD.

Obecnie mam aluminiową obudowę i przy dotknięciu ręką wyczuwam drżenie, mimo ze wszystko poprzykręcałem tak mocno jak tylko mogłem.

A tak już troszkę OT - jak odróżnić Athlona 0.18 mikrona od 0.13?

Na procku mam tylko napis AGOIA, ale to chyba tylko seria produkcyjna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak już troszkę OT - jak odróżnić Athlona 0.18 mikrona od 0.13?

Na procku mam tylko napis AGOIA, ale to chyba tylko seria produkcyjna.

Athlony w 0.18 mikrona maja rezystory(czy co to tam jest) pod jadrem a te w 0.13 maja je wokoło jadra tak samo jak thunderbird'y.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...