Skocz do zawartości
Hesos

Dosbox

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Znalazłem na pułce starą gierkę BLOOD. Pamiętam ze była świetna, super klimat. Chciałem w nią posiepać ale nie chce sie uruchomic na win xp. Zainstalowałem DosBoxa w wersji 0.58, wpisuje poprawnie ścieżki gdzie giera leży i nic. Program sie wyłacza i lipa. Zaistalowałem w wersji 0.63 i to samo.

O co chodzi?? Wie ktoś? Albo polecacie jakiś inny emulator do starych dosowych gier??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemka,wystarczy ze przeciagniesz ikonke ktora spuszcza gre na ikonke dosboxa i powinno dzialac:)

P.S. na dosboxa masz slabego kompa,powiem to tak ze do niektorych starych gierek nawet moja maszyna nie starcza:)

Edytowane przez AmFe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam VDMSound, który sam nie jest emulatorem, ale rozszerza systemowy emulator DOS, VDM. Nazwa jest troche myląca, bo vdmsound dodaje grafikę VESA, obsługę dźwięku (soundblaster do wersji 16, adlib, GUS) oraz MIDI, daje programom dosowym dostęp do CDROM i karty sieciowej. Wymaga Win 2k lub wyżej, chodzi także na serwerach. Konfiguracja prosta, wszystkie parametry w pliku tekstowym, dobrze opisanym. NIe było gry której bym nie uruchomił w dużej rozdzielczosći (o ile oczywiście pozwala) i z dźwiękiem. Znaleźć go mozna na Source Forge, adres sf.net.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi