oliwa Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 Witam Tego jeszcze na forum nie było i prosze o szybka pomoc: Mam chłodzenie wodne ale jest ono podłaczone zewnetrznie no nie ważne. Płyta nie widzi wentyla (bo go nie ma) ale nia ma opcji wyłaćzenia go i myslac ze go nie ma powoduje straszne zwichy kompa jak go zastapic za pomoca rezystorow i tym podobnych tanich rozwiazan musi byc z czujnikiem obrotow. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektron Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 Z flashuj ( czy jak to sie pisze ) bios ja gdy to zrobiłem miałem taką funkcję. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwa Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 mam najnowszy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 mam najnowszyTo podłącz do teog gniazda wentyl który masz na nagrzewnicy (chyba że kupiłeś sławetny zestaw 12 db lub 16 db ), ewentualnie podłącz tka jakikolwiek innyc wiatrak np. 120x120 który będzie cichutki i wykorzystasz go do dalszego chłodzenia grafiki...) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizjonerek Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 Witam Tego jeszcze na forum nie było i prosze o szybka pomoc: Mam chłodzenie wodne ale jest ono podłaczone zewnetrznie no nie ważne. Płyta nie widzi wentyla (bo go nie ma) ale nia ma opcji wyłaćzenia go i myslac ze go nie ma powoduje straszne zwichy kompa jak go zastapic za pomoca rezystorow i tym podobnych tanich rozwiazan musi byc z czujnikiem obrotow. miałem DOKŁADNIE TAKI SAM PROBLEM z płytą Merkury Kob266 i tez płyta bez wentyla tylko pisk i wyłaczała sie a zastosowanie diód,rezystrów nic nie dało w końcu na necie ale nie pamietam już gdzie wygrzebałem taki prosty układ elektoniczny przełacznik multi. moze ktoś z forumowiczów bedzie miał schemat albo go na szybko zaprojektuje działał na takiej zasadzie: powłaczeniu zasilania ładował sie kondensatro(ok0,5sek) po naładowaniu przełaczał w stan przewodzenia tranzystor króry puszczał napiecie na Fanprzez 2 tranzystor .jak fan zaczał sie krecić to następowało rozładowanie kondensatora ale przez rezysto co trwało ok 5 sek i układ sie wyłaczał bo jak dobrze pamietam to opór rezystora i Fana był zbyd duży aby dostarczyć energi tranzystorkowi i przełaczyć go w stan przewodzneia. mam nadzieje ze ci chociaz troszke to pomogło . pozdrówka wizjo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...