tom666 Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 Wiatrak w zasilaczu mocno mi doskwiera. Jest on ostanim bastionem chlodzenia powietrzem mojego komputera. Wiem, ze najprosciej bylo by wmontowac potencjometr i przykrecic troche obroty wiatraka. Ale ja bym chcial sie go calkowicie pozbyc. Czy jest jakas mozliwosc ? Ktore elementy sie w nim najbardziej grzeja ? tylko te kilka rezystorkow przytwierdzonych do radiatorow ? Pomozcie cos ciekawego wymyslic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ndx Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 No ladnie wez wykrec wiatrak myslisz ze jak by nie byl konieczny to by go tam nie montowali ?? niektore zasilki maja 2 wiatraki ale to tylko tak dla szpanu 8) podkrec obroty ! zmien zasilke ! jakeij formy masz zasilacz ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 jak ci przeszkadza to wymien na jakis cichy wiatrak np Super Silent 2500 za 20 zeta. Bardzo ciche Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hendel Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 no fajnie ale jak przymocowac taki wiatrak ? Ja mam huntkeya i tam tez wiatrakjest glosny, ale jego koncowki sa chyba przylutowane do czegos tam , a nie bardzo widzi mi sie lutowanie wiatrakow w zasilaczu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 a HuntKey nie ma przypadkiem czujnikow temperatury Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hendel Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 nie wiem,ale z tego co slysze to raczej nei ma, nawet jak w pokoju mam temp. 18 i wyjme zasilke z kompa, to jest tak samo glasna jak w kompie gdzie jest 26C (w dodatku nad zasilka jest jeden wiatrak 8x8cm puszczony na 7V) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 ja mam zasilke FEEL 300 WAt i ma czujnik temperatury! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 Przerób go na wodę - trudna ale możliwe. Wszystkie elementy które mają radiator musisz przyczepić do bloku - ale przez podkładkę (są takie w sklepach otpowiednio ubranżowionych - nie wiem jak to się profesjonalnie nazywa) by nie było połączenia elektrycznego. Najprawdopodobniej będziesz musiał je wylutować i podłączyć na kabelkach. Sprawdz jeszcze ręcznie co się greje - włąćz popracuj ze 2h wyłącz (najlepiej z gniazdka) i podotykaj. Robisz to na własną odpowiedzialność. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilk100 Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 Przy takiej konfiguracji raczej bym dodal obrotow wiatrakowi niz go likwidowal. Witrak w zasilaczu mozna bylo wyjac z komputerow p60-p90 cos takiego czy 486 ale nie dzisiaj!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hendel Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 Przerób go na wodę - trudna ale możliwe. Wszystkie elementy które mają radiator musisz przyczepić do bloku - ale przez podkładkę (są takie w sklepach otpowiednio ubranżowionych - nie wiem jak to się profesjonalnie nazywa) by nie było połączenia elektrycznego. Najprawdopodobniej będziesz musiał je wylutować i podłączyć na kabelkach. Sprawdz jeszcze ręcznie co się greje - włąćz popracuj ze 2h wyłącz (najlepiej z gniazdka) i podotykaj. Robisz to na własną odpowiedzialność. Nie no najlpeiej to zamontuje chlodzenie freonem :-) albo cieklym azotem, wtedy napewno wentyl nie bedzie mi potrzebny...... chodzilo mi raczej o realne rozwiazanie, a nie pakowanie w zasialcz o wartosci 120zl, 5baniek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hendel Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 Przy takiej konfiguracji raczej bym dodal obrotow wiatrakowi niz go likwidowal. Witrak w zasilaczu mozna bylo wyjac z komputerow p60-p90 cos takiego czy 486 ale nie dzisiaj!!!! no dobra to jak wtedy zamontowac inny wiatrak, wolnijszy, tzn. cichszy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 wyciagasz stary i montujesz nowy :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 Przerób go na wodę - trudna ale możliwe. Wszystkie elementy które mają radiator musisz przyczepić do bloku - ale przez podkładkę (są takie w sklepach otpowiednio ubranżowionych - nie wiem jak to się profesjonalnie nazywa) by nie było połączenia elektrycznego. Najprawdopodobniej będziesz musiał je wylutować i podłączyć na kabelkach. Sprawdz jeszcze ręcznie co się greje - włąćz popracuj ze 2h wyłącz (najlepiej z gniazdka) i podotykaj. Robisz to na własną odpowiedzialność. Te podkladki to zwykle podkladki pod tranzysotry o obudowie TO220 (chyba taki jest ich kod, w kazdym razie sa prostokatne z dziura :) ). Najlepiej kupic silikonowe, nie trzeba pasty jak przy mikowych. Zreszta mozna uzyc juz tych, ktorymi transzysotrki sa przytwierdzone do radiatora. Tak czy inaczej, kazdy z elementow musi byc odizolowany! Problem natomiast jest innej natury, w zasilaczu bowiem grzeja sie nie tylko elementy, ktore sa przyczepione do radiatorow. Mamy tam tez rozne cewki, ktorych uzwojenia sie grzeja. Slyszalem o problemach z zasilaczami, ktore padaly po przerobieniu na wodne, poniewaz elementy sie dalej przegrzewaly. Rozwiazanie: Przerobic na wodne i dac wiatrak 80mm@5V :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...