tomasir Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 Możecie mi cos dorzadzić? A więc tak jak już nie raz pisałem bo pierwszym uwaleniu u mnie płyty głównej i pamięci kumpel przyniósł Solteka drv5 i on teżpadł (albo był fabrycznie uszkodzony...) I teraz zdarzyła sie kolejna dziwna sprawa: wczoraj po graniu przez jakieś 15 min system się wyłączył i już się nie włączył... Płyta tym razem to Abit kx7 Objawy: Soltek nawet nie wystartował i miał jakismały układzik koło procka przypalony... Abit niby chodził ale stanął i już nie działa...Jak go wczoraj włączałem to nawet nie drgnął. I po kolei: grafa sprawdzana, procek sprawdzony dziś i o dziwo działa! zasilacz sprawdzany w serwisie, hdd i nagrywarka na 100% sprawne! Pamięci na 100% sprawne. Kuna co może być??????? Moje propozycje: Zważywszy że proc jest minimalnie uszkodzony to on jest winowajcą anomalnych zachowań Zasilacz gościu w serwisie sprawdził na odwal się (choć sam od razu po włączeniu kompa sprwadzałem go i napięcia były idealne!!!0 A tak poza tym co myślicie o taym zasilaczu? http://allegro.pl/show_item.php?item=8622658 Ma ktoś takowy? A jak tak to jak trzyma napięcia? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 No i niestety proc okazał się być w doskonałej kondycji! Sprawdziłem na innym procku i płyta dalej ani drgnęła! Po prostu włącza się i nei idzie dalej. NIe słychać (i nei widać) startowania dysków. Wiatraki się kręcą i niestety to wszystko! Więc pozostaje jedynie zasilacz i płyta główna. I skoro zasilacz podawał napięcia takie jak trza (i jak we wcześniejszym okresie) więc winna prawdopodobnie jest płyta. I może mi ktośwyjaśni co się mogło z niąstać??????? :? Żadnych nadpaleń, wszystkie układy wyglądają cało, tak jak by po prostu odechciało jej się pracować... :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 moze masz jakies przepiecia w sieci i chwilowo podbija Cinapiecia albo jakies spadki i jakis uklad nie wytrzymuje tego bo to troche dziwne ale jak inne elemenrty sa ok to ja bym na stabilizacje postawil masz filtr (takie listwa z bezpiecznikami) one sa gofno warte ale ups jest drogi a dopiero on potrafi zabezpieczac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 moze masz jakies przepiecia w sieci i chwilowo podbija Cinapiecia albo jakies spadki i jakis uklad nie wytrzymuje tego bo to troche dziwne ale jak inne elemenrty sa ok to ja bym na stabilizacje postawil masz filtr (takie listwa z bezpiecznikami) one sa gofno warte ale ups jest drogi a dopiero on potrafi zabezpieczacNIestety to raczej odpada... Wczesniej nei było żadnych takich problemów. Jak by przebicia szły (zbyt duże napięcie) to pewnikiem by sięcośprzepalało a nic takiego nie ma. Jeśli by były spadki to pewno by się komp wyłączał (tak jak przy zaniku chwilowego napięcia) a niestety on podczas pracy nagle nie tyle stanął cały co po prostu wyglądało totak jak byś wyjął z karty graficznej kabel on monitora. Wszystko pracuje tylko komp nawet nie zaczyna startować. Sprawdziłem miernikiem tak na szybko chociaż czy napięcia 5 i 12 z wtyczki idą dobrze i niestety dobrze... Jutro abit pójdzie na serwis i zobaczymy oc powiedzą... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 a moze kurde komp stoi w jakism polu (duuuzym polu) elektro magnetycznym ze cos przez indukcje wysiada ?? nie wiemmoze maszt od komurek albo masz kompa przy ascianei dzie sasiedzi telewizor postawili ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 a moze kurde komp stoi w jakism polu (duuuzym polu) elektro magnetycznym ze cos przez indukcje wysiada ?? nie wiemmoze maszt od komurek albo masz kompa przy ascianei dzie sasiedzi telewizor postawili ?? Telewizor stoi jakieś 2 metry do niego, ale tak było od samego początku i nie było żadnych problemów... Jeszcze w gręmoże wchodzić że mam strasznie wielkiego pecha i płyty przez to padają... Niech może ktoś spróbuję co może się płycie staćjeśli nićnie uległo spaleniu (przynajmniej żadnych widocznych oznak spalenia) a płyta nie działa. Dodam że wiatraki na niej działają, więc napięcie dochodzi, a płyty jet jak mogiła (nawet nie drgnie!!!) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 jest jeszcze jedna teoria mowi ona ze masz wirusa w mbr ktory rozpierdziela bios plyty teoretycznie mozliwe ale sam sie z tym nie spotkalem natomiast w mojej wsi komus kiedys spalilo grafe takie gowno Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 jest jeszcze jedna teoria mowi ona ze masz wirusa w mbr ktory rozpierdziela bios plyty teoretycznie mozliwe ale sam sie z tym nie spotkalem natomiast w mojej wsi komus kiedys spalilo grafe takie gowno NIestety kolejna Twoja teoria padłą bo wcześniej wszystko było ok. A ja żadnych danych nie przynosiłem, po prostu twrdziel i inne rzeczy sąte same tylko zmieniana byłą płyta główna. Ten abit to byłą pierwsza która pomimo braku widocznego uszkodzenia nie działa! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 a zrob tak idz do kogos i posiedz przy jego kompie moze masz na nie zly wplyw (tylko sie nie smiac) w sklepie widzialem koles podszedl pod kase i sie drukarka zawiesila odszedl na 2 metry i chodzilo dalej ja z kleji mialem tak u kolegi wyskoczylo okienko ze nagrywanei sie skonczylo i trzeba bylo ok wciosnac jak zblizylems ie do kompa to bluescreen jush nie mam pomyslow moze masz pecha tylko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 Wczoraj zawitał do mnie drugi abit i jest jak na razie dobrze! A zasilacz to daje takie ekstra napięcia że aż trudno uwierzyć: 5 V - 5,08 - 5,12 3,3V - 3,48-3,50 12V - 12,30-12,40 Jeszcze lepsze niż na poprzedniej płycie... Teraz tylko czekam jak wyreklamują się pamięci i będe wtedy miał nanye 256 mb ddr 333 A co do zasilacza to jak tylko będzie jakiś przypływ gotówki (no i urodzinki są w lutym) to chyba łyknę topowera 420 W z 2 wentylami (no i przy ileś lat będe miał spokój...) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek_p Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 Może jakaś karta na PCI, HDD lub nagrywarka jest uwalone i robi ci zwarcia. Dowiedź sięza co jest odpowiedzialny ten układ koło procka na tym solteku. Nie dostała się pasta pomiędzy nóżki procka, może coś zwierać niekiedy i robić takie głupoty. Pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 Może jakaś karta na PCI, HDD lub nagrywarka jest uwalone i robi ci zwarcia. Dowiedź sięza co jest odpowiedzialny ten układ koło procka na tym solteku. Nie dostała się pasta pomiędzy nóżki procka, może coś zwierać niekiedy i robić takie głupoty. Pozdr. Pasty napewno nie było na płycie :D Wszystkie elementy z osobna sąsprawne bo sprawdzałem. I jak już wyżej napisałem komp w całości teraz działa! W sumie było na nim już 5 mobo. Jednąsam uwaliłem przez lamerstwo, 3 kolejne albo nie wstawały, albo podziałały 15 min... A 5 działa jak trza... Więc pozostaje mi się modlić by nie padła i ta, bo musze w końcu dalej magisterkę pisać! :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek_p Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 Może jakaś karta na PCI, HDD lub nagrywarka jest uwalone i robi ci zwarcia. Dowiedź sięza co jest odpowiedzialny ten układ koło procka na tym solteku. Nie dostała się pasta pomiędzy nóżki procka, może coś zwierać niekiedy i robić takie głupoty. Pozdr. Pasty napewno nie było na płycie :D Wszystkie elementy z osobna sąsprawne bo sprawdzałem. I jak już wyżej napisałem komp w całości teraz działa! W sumie było na nim już 5 mobo. Jednąsam uwaliłem przez lamerstwo, 3 kolejne albo nie wstawały, albo podziałały 15 min... A 5 działa jak trza... Więc pozostaje mi się modlić by nie padła i ta, bo musze w końcu dalej magisterkę pisać! :D Chodziło mi nie o pastę na płycie tylko pomiędzy nóżkami procesora na samym procesorze, możliwe że było trochę pasty która wkońcu przestała zwierać i teraz komp chodzi a poprzednie płyty się kopciły (lub nie wstawały). Zobacz czy od spodu nie widać czegoś srebrnego. Pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 te pasty nie przewodza pradu wez miernik i sam sprawdz a pytanie moje masz podkladki miedzy srubami ktorymi przykrecasz plyte do budy ??? a te napiecia podaje Ci z biosa czy miernikiem sprawdziles ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 te pasty nie przewodza pradu wez miernik i sam sprawdz a pytanie moje masz podkladki miedzy srubami ktorymi przykrecasz plyte do budy ??? a te napiecia podaje Ci z biosa czy miernikiem sprawdziles ? Oczywiście podkładki są :D A miernik mam niestety zwykły analogowy i do tego ma coś zrąbane ze skaląbo się czasem blokuje. Więc sprawdzałem na kilku płytach i z poziomu biosu i w pogramikach typu cpucool, i in. i zawsze takie właśnie były wyniki. Na moim starym shuttle napięcia były minimalnie gorsze zamist 5,08 było 5,02, itp Ogólnie róznice wynosiły nie więcej niż 0,1V między tymi płytami... Wogóle mógłby mi ktoś pożyczyć w Krakowie albo wpaść z takowym, bo chce robićvmoda kyro2 i zobaczę jakie jest teraz napięcie, no i przy okazji bym pomierzył na wtyczkach... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 wiesz ja akurat nie daje podkladek bo mi tak radzil elektronik podobno zdaza sie ze brakuje pozniej masy i kazal nieadawac, w kazdym kompie przeze mnei robionym brak jest podkladek i wsio oki a w biosie mi pokazuje na nowej plycuie 12.30 a w windzie 11,7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 Tomasir jak Ty to robisz ze jak oddajesz plyte na serwis to 2 tygodni nieczekasz ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek_p Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 wiesz ja akurat nie daje podkladek bo mi tak radzil elektronik podobno zdaza sie ze brakuje pozniej masy i kazal nieadawac, w kazdym kompie przeze mnei robionym brak jest podkladek i wsio oki a w biosie mi pokazuje na nowej plycuie 12.30 a w windzie 11,7 Dokładnie, nawet niektóre otwory na płycie są pobielone, wywal wszystkie podkładki i tam gdzie masz takie otwory przykręć śruby, a tam gdzie nie masz metalizacji możesz użyć tych plastykowych zatrzasków, wtedy "wyrównasz" masę na całej płycie. Pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 Tomasir jak Ty to robisz ze jak oddajesz plyte na serwis to 2 tygodni nieczekasz ?No na początku musieliśmy czekać nwet i dłużej bo gwarancja był warunkowa. A przy ostatniej płycie (tych abicie) to kumpel juz sie ugadał z kimś z hurtowni bo tyle już od nich było sprzętu niedziałającego że jakoś się zgodzili na wymianę od ręki (zamiast czekać...) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...