Skocz do zawartości
ndx

P4 2,4 Hyper-Threading ??

Rekomendowane odpowiedzi

P4 2,4 Hyper-Threading ??

Planuej zakupic mobo iwill i szukalem opisu i natknolem sie ze jakis typ wlaczyl na plycie iwill Hyper-Threading slyszeliscie cos o tym ?? plyta chyba nie am znaczenia byle by robila :-) HT

WCPUID pokazuje faktycznie ze muj procek obsluguje HT

ale jak to jest sa jacys polscy braci ktorzy to dokonali ?

Pozatym co sadzicie o plytach Iwill mam dostep tanio i nie wiem czy brac jakos ma znana kiedys ktos polecal ale pytam was :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hyper Threading jest elementem konstrukcji prockow powyzej 3,06GHz. Jest to inna sprzetowo architektura i raczej watpliwe, zeby to dzialalo na zwyklych Northwoodach. A nawet jesli to nie bedzie przyrostu wydajnosci :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hyper Threading jest elementem konstrukcji prockow powyzej 3,06GHz. Jest to inna sprzetowo architektura i raczej watpliwe, zeby to dzialalo na zwyklych Northwoodach. A nawet jesli to nie bedzie przyrostu wydajnosci :(

No wlasnie nie do konca. Jak sie okazuje HT jest rowniez w wolniejszych prockach 2,4 GHz+ z jadrem C1 tylko jest ono wylaczone. Wiadomo w jakim celu :cry: Posiadajac taki procek i przekraczajac 3,06GHz plyta jezeli obsluguje HT przewaznie je wlacza. Nie dziala ze starszymi prockami na jadrze B0 i B0 shrink.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W czasopiśmie CHIP opisują tą technologie.Wdług INTELa wydajność powinna być większa około 10-30 %.

Sandra 2001:

CPU Benchmark

CPU - HT on 7235 MIPS , HT off 6093

FPU - HT on 2514 MFLOPS , HT off 1680 MFLOPS

SSE2 - HT on 6009 MFLOPS , HT off 3889 MFLOPS

Niechce mi się wszystkiego opisywać, ale w 3dmarku 2001 jest spadek wydajności o 0,2%, kompresja mp3 (ejay) 26.3 % na plus.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehh caly trik na tym polega ze gosc wlaczyl to i dal przyrost mocy napsialem do niego maila dzis dostalem odpowiedz i stwierdza ze dalo przyrost mocy nie dziala to z kazdymi prockami ! Pozatym intel wsczpil HT w jakims celu ?? czy tak zeby byl nie dostepny ?? next sprawa zapodaje wam link zreszta znaleziony na forum

http://www.vr-zone.com/#2742

A mzoe ma ktos P4 i plyte z obsluga HT to do dziela :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zalezy od aplikacji. Jeżeli to wykozystuje to przyrost będzie znaczny, a jeżeli nie to potraktuje go jako zwykły P4 i więcej już da nadtaktowanie CPU o 100MHz.

ndx, fajny sprzecik w podpisie. Ja za tą kase bym wolał dwa wolniejsze ale to przynajmniej robi wrażenie 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...