andwoy Opublikowano 24 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2005 Witam, jestem w trakcie sładania nowego komputera i mam następujący dylemat z pamięciami: Czy zastosowanie pamięci "niemarkowych" (np. Blitz) zaowocuje mniejsza wydajnościa całej platformy niż przy zastosowaniu jakich kolwiek pamięci markowych (droższych)? Nie chodzi mi w tym momencie o podatność na podkręcanie, lecz o wydajność przy standardowych 400 mHz. Podstawowe informacje o kompie: P4 630, Gigabyte GA-8GPNXP Duo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pixelik Opublikowano 24 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2005 nie ma roznicy! a jaktrafisz na dobre blitz to beda chodzic nawet 270mhz ja na takie trafilem i chodzily 270mhz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andwoy Opublikowano 24 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2005 Czyli mam rozumieć, że parametry CL są ważne tylko przy podkręcaniu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 24 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2005 jak nie chcesz podkręcać pamiątek to olej markowe prosta sprawa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RepsOn Opublikowano 24 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2005 Jak nie chcesz krecic bierz goodramy..najwyzej jak cie oswieci to zawsze te 230-240 fsb max (1:1) na nich wyciagniesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Overclocked Opublikowano 25 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2005 (edytowane) Jezeli nie chcesz krecic to mozesz brac nawet nie markowe (np ten blitz) pamieci wazne zeby mialy dobra gware;) cl nie jest wazne tylko przy kreceniu ale jezeli bedziesz ich tylko uzywal do czegos tam... a nie bawil sie w oc/benchmarki to nawet nie powinienes zauwazyc roznicy:P Edytowane 25 Października 2005 przez Overclocked Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andwoy Opublikowano 25 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2005 Krecic go nie chce, bo zalezy mi na cichym komputerze (chłodniej=ciszej). Wydajność obecnego bez OC powinna mi wystarczyć. Czyli mam rozumieć, że głownym czynnikiem decydującym o wydajności kości jest częstotliwość z jaką jest taktowana a poźniej dopiero CL (opóźnienie(?)). No i pytanie: jak wpływ na wydajność kości ma opóźnienie: 1-5% czy np 20 %?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Overclocked Opublikowano 25 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2005 (edytowane) Krecic go nie chce, bo zalezy mi na cichym komputerze (chłodniej=ciszej). Wydajność obecnego bez OC powinna mi wystarczyć. Czyli mam rozumieć, że głownym czynnikiem decydującym o wydajności kości jest częstotliwość z jaką jest taktowana a poźniej dopiero CL (opóźnienie(?)). No i pytanie: jak wpływ na wydajność kości ma opóźnienie: 1-5% czy np 20 %?? 1717739[/snapback] No tak Mhz + Timingi;) jedno i drugie jest wazne:P Nie wiem ile to wychodzi % ale sporo pewnie:) sam zoabcz w jakiejs recenzji pamieci albo w rankingach na ekstrmalnym podkrecaniu Cinebench 2003/SuperPi tu masz jakies przykladowe recki http://www.sirius.pl/art.php?id=206&typ=test&aid=175 http://www.sirius.pl/art.php?id=205&typ=test&aid=174 moge ci zrobic jakas probke superpi z roznymi timingami i sobie porownasz:P Edytowane 25 Października 2005 przez Overclocked Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andwoy Opublikowano 25 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2005 Ale nie chodzi mi o przydatność Timingów podczas OC, bo to jest oczywiste :P ale o ich wplyw na wydajnosc przy zwyklej pracy (200 MHz). Tescik maly z checia poprosze: wydajnosc kosci o standardowych ustawieniach vs wydajnosc kosci przy zmienionych Timingach (tutaj to ja lama jestem :P) na "lepsze" :) Wszystko przy 200 MHz ! A po ile Corsair :D ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Overclocked Opublikowano 25 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2005 Ale nie chodzi mi o przydatność Timingów podczas OC, bo to jest oczywiste :P ale o ich wplyw na wydajnosc przy zwyklej pracy (200 MHz). Tescik maly z checia poprosze: wydajnosc kosci o standardowych ustawieniach vs wydajnosc kosci przy zmienionych Timingach (tutaj to ja lama jestem :P) na "lepsze" :) Wszystko przy 200 MHz ! A po ile Corsair :D ? 1717764[/snapback] Napisz na jakich programach ci to przetestowac bo na malych probkach superpi roznica mi wychodzi znikoma... fsb raczej 333:P nie kce mi sie krecic:) corsairy liczac od gory 440 / 505 / 800 albo zamiast pisac tu na forum napisz domnie na gg z tymi progsami nr ci dam przez pw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hpx4000 Opublikowano 25 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2005 Jak nie chcesz krecic bierz goodramy..najwyzej jak cie oswieci to zawsze te 230-240 fsb max (1:1) na nich wyciagniesz 1717190[/snapback] Nie zawsze jest tak pięknie. Mam zestaw 2x512 Kingstona i za żadne skarby 229MHz nie chcą przekroczyć. Obojętne czy chodzą na 2.5/3/3/9 1T czy 3/4/4/11 2T… Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RepsOn Opublikowano 25 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2005 Ale ja napisalem goodramy a nie kingston :P Mialem do czynienia z 3 kosciamy goodrama..moj kumpel tez ma 2 kosci...i mi i jemu chodzilo minimum te 220 do 240 w porywach BTW..mam ten sam problem z moimi Twinmosami..max stabilnie te 260 i ani Herza wiecej..obojetnie na jakich timingach, alfach, napieciach itp itd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...