acd Opublikowano 25 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2005 Wlasnie kupuje dyski 2X7200.9 160Gb w RAID 0 i chcialbym przegrac wszystkie dane ze starej barki 130 Gb na nowa macierz, tak aby byla ona "bootable",a pierwsza partycja miala literke c: (tego nie udalo mi sie za cholere zrobic poprzednim razem - jak przesiadalem sie na ten dysk, ktory obecnie wymieniam) oraz zachowal sie dotychczasowy uklad partycji (pozostale 30Gb pozniej rozmiescze sobie wg. uznania). Poza tym na tym dysku zrobil sie jeden bad block, wiec czy jak bede robil kopie to on sie nie przeniesie? Wiem, ze z pozoru to glupie pytanie, ale pamietam ze np. CloneCD kopiowal CD-Ry z bledami tak, zeby mozna je bylo czytac na PSX (te losowo romieszczone bledy, byly chyba jakims zabezpieczeniem) to czy robiac takiego "klona" starego dysku na nowym nie bede mial podobnej akcji? Ps.: Mam nadzieje, ze to wlasciwy dzial Forum na taki thread... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMX Opublikowano 25 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2005 Przygotuj dyskietke ze streownikami do raida. Odłącz stary dysk, podłącz 2 nowe dyski. Włącz w biosie opcje RAID, przeładuj, odpali sie konfiguracja raida. Skonfiguruj dyski do pracy i exit. Instalujesz system (na poczatku klawisz F6 i dyskietka ze sterami w stacji). Po instalce podłączas stary dysk, kopiujesz pliki i to koniec zabawy :) Gratuluje zakupu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acd Opublikowano 25 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2005 No, ale mi chodzi o to, zeby system tez byl stary. Bo tak ja piszesz to zadna filozofia:P. Dzieki za gratulki:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMX Opublikowano 25 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2005 To masz problem :) Jeżeli już to bym spróbował zainstalować stery raida, do tego raczej musisz mieć odpalonego raida. Później odpalić odpowiedni program do kopiowania z dysku na dysk. Bad sektory nie są wtedy kopiowane. Ale czy to przejdzie to wątpie. Raczej wysypie się na starcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...