Skocz do zawartości
Areczek

Objawy przetaktowania

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!!

Zakupiłem ostatnio kartę grafiki i odrazu zabrałem się do podkręcania. Karta ta to Prolink GeForce Ti 4200. Ze standardowych 250/500 podkręciłem na 315/625. Nie próbowałem więcej przetaktować, gdyż tylko tyle dało się podkręcić przy pomocy Coolbitsów. Trzeba by pewnie użyć Power Stripa. Przy takim taktowaniu działa bez żadnych problemów.

Natomiast zauważyłem dziwne objawy w 3DMarku. Na ogół wychodzi około 8200 pkt. ale co któryś test wychodzi np. 8700.

Czy ktoś może mi podpowiedzieć od czego mogą zależeć takie różnice? Dodam, że nie ważne jest czy testuję zaraz po włączeniu kompa czy po 5 godzinach ciągłej pracy.

Atlon TB 1GHz (7,5x133), ECS K7VZA (KT266A), 256 DDR, Prolink GeForce 4 Ti 4200 64MB, WD Caviar 120GB, SB Live! 5.1, LG 16x10x40, Detonatory 40.52

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli skończył Ci się suwaczek to zmień w biosie karty fabryczne wartości zegarów na wyższe wtedy również będziesz mógł wyżej kręcić. Do tego celu uzyj NVIDIA Bios Editor.

Czy testu puszczasz jeden po drugim bez wył. programu?

Kiedyś miałem taki przypadek, że wynik ogólny nie brał się z wyników cząstkowych a z... no właśnie, kosmosu? Po kilku testach wynik był wyższy o kilkaset tk, a cząstkowe takie same (różnica 0.1FPS)! Reinstalka 3D Marka pomogła.

W twoim przypadku sugeruje:

Reinstalke 3D Marka, detonatorów, PowerStripa oraz default ustawień D3D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam pytanie co do programu nvidia bios editor.Czy zna ktoś jakąś polską stronke z opisem jego działania?No może być angielska :) .BO niewiem jak go urzyć.A chcem zmienić wartości fabryczne biosu karty.W tej sprawie jestem laikiem :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Areczek---> jesli rzeczywiscie tak podkreciles grafe na standardowym chlodzeniu to gratuluje egzemplaza i braku rozsadku :twisted: Moze rzeczywiscie jestes troche oszukiwany przez programy pokazujace taktowanie. Ja skonczylem sie bawic moim prolinkiem na 315/315 ... zreszta teraz mam z nim inne klopoty.... a na wynik moze miec duzy wplyw @ twojego antka.... sproboj, moze nawet do 10k doskoczysz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam pytanie co do programu nvidia bios editor.Czy zna ktoś jakąś polską stronke z opisem jego działania?No może być angielska :) .BO niewiem jak go urzyć.A chcem zmienić wartości fabryczne biosu karty.W tej sprawie jestem laikiem :(

Ten edytor ma super zrobionego "helpa" - jest tam wszystko bardzo dokładnie opisane. Po zakończeniu instalacji można wybrać polski język i wtedy na pewno sobie poradzisz - to nic trudnego 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...