Huzio Opublikowano 7 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2002 Heja, może cos pomożecie mam nadzieje. CD-ROM podczas pracy zaczyna świszczeć i ogólnie rzecz biorąc dłużej czyta płytki niż normalnie na idetycznych modelach. Co gorsze niektórych płytek to już w ogóle nie czyta lub ma wilekie trudności :cry: Zastanawiam sie czy może nie rozkręcic pudła i przeczyścić, przedmuchać lub oczyścić laser, ale proszę o rade jak to zrobić żeby nie zepsuć do końca CD-ka. A może takie czyszczenie nic nie da. Proszę o rady - thx Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesio Opublikowano 7 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2002 Rozkrec, wez chusteczke, wyczysc laser. Pisza w instrukcji, zeby tak nie robic, ale ja sie nie posluchalem i wszystko zaczelo dobrze dzialac. Skrecenie z powrotem to zaden problem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huzio Opublikowano 7 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2002 Rozkrec, wez chusteczke, wyczysc laser. Pisza w instrukcji, zeby tak nie robic, ale ja sie nie posluchalem i wszystko zaczelo dobrze dzialac. Skrecenie z powrotem to zaden problem. czystą chusteczką, jak dobrze zrozumiałem :D , bez żadnych alkoholi :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesio Opublikowano 7 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2002 Czysta, najlepiej bezzapachowa, na sucho. Alkohol mozesz sobie zapodac po operacji Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMo Opublikowano 7 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2002 Może spróbować z tą chysteczką ale musisz zrobić to bardzo ale to bardzo delikatnie bo laser może ci się przekrzywić i będzie lipa ....... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irnlng Opublikowano 7 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2002 ja czyszcze od paru lat laser wacickiem do uszu na patyczku (wiecie nie?) nasaczonym spirytusem. potem musi wyparowac i jest jak nowy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2002 Ja tam swojego samsunga 32x Rozkrecilem przeczyściłem i dalej chodzi bez zarzutów :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 7 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2002 rozkrec odkurz go ale delikatnie (wybierz kurze ze srodka) ew nasmaryj wuzek olejem samochodowym (ja tak robie ) ten patyczek od uszu postrzep zeby koncowk byla miekka i omiec delikatnie soczewke wazne ze byl czysty lasr i wozek jezdzil miekko bez przeskokow wyczysc troche mechanike i zlow buzka piknie i ciho a czyta jak nowy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laweciarz Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 ja czyszcze od paru lat laser wacickiem do uszu na patyczku (wiecie nie?) nasaczonym spirytusem. potem musi wyparowac i jest jak nowy.Robię dokładnie to samo z wieżą i działa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baltazaar Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 jesli wszysko zawiedzie (lacznie z modlitwa :) ), na samej glowicy lasera powinien byc (musi) taki maly potencjometr (maly prostokad z okraglym, metalowym kulkiem w ktorym bedzie "odgnieciony" krzyzyk) jesli chcesz to mozesz go troche przekrecic zgodnie z ruchem wskazowek zegara powiedzmy o 5-10 stopni (warto zapamietac pozycje poczatkowa) uzywajac do tego bardzo malego srobokreta i naprawde niewielkiej sily. jesli i to niepomoze (oprocz mycia spirytusem, wycieraniem chusteczka i innych rzeczy) to nic juz mu chyba nie pomoze :( . .... ja czasami dojezdzam z potenjometrem do samego konca i jeszcze jakis czas cd chodzi (najdluzej samsungi) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 Czysta, najlepiej bezzapachowa, na sucho. Alkohol mozesz sobie zapodac po operacji Bueheheheh.... rotlf rotfl rotfl :mrgreen: :mrgreen: Tylko pamiętaj alkohol po "Operacji Czyszczenie", bo jeśli zastosujesz taktyke odwrotną może się to skończyć źle dla twojego sprzętu :lol: :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 moze ktos usunac to co jest napisane powyzej ?? alkochol moze zaszkodzic soczece lasera w sprzecie LG poniewaz jest plastikowa i moga zostac plamy (te oszczednosci) Baltazar qrde a ten potensjometr nie przesuwa (rozstraja/dostraja do innej pozycji laser) ?? bo nawet teroretycznie mozna przeciez wymienic ale trzeba go zestroic kolega mi mowil ale roboty jest z tym a jak kreciles to w prawo to lepszejszy efkety byly w czytaniu ?? a jak bede w lewo krecil ?? wyjasnij troche Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 moze ktos usunac to co jest napisane powyzej ?? alkochol moze zaszkodzic soczece lasera w sprzecie LG poniewaz jest plastikowa i moga zostac plamy (te oszczednosci) Baltazar qrde a ten potensjometr nie przesuwa (rozstraja/dostraja do innej pozycji laser) ?? bo nawet teroretycznie mozna przeciez wymienic ale trzeba go zestroic kolega mi mowil ale roboty jest z tym a jak kreciles to w prawo to lepszejszy efkety byly w czytaniu ?? a jak bede w lewo krecil ?? wyjasnij troche A co ty masz do mojego posta? Coś nie tak ? Nierozumiem. :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 W większości napędów optycznych soczewka nie jest plastikowa. Bolsem czyściłem już napędy m.in. Samsunga, Philipsa... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funfel Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 ja czyszcze od paru lat laser wacickiem do uszu na patyczku (wiecie nie?) nasaczonym spirytusem. potem musi wyparowac i jest jak nowy.Robię dokładnie to samo z wieżą i działa.moja wieza juz miala jeden zawal, potraktowalem ja spirytusem i wacikiem i voila, dziala bez najmniejszych problemow 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baltazaar Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 moze ktos usunac to co jest napisane powyzej ?? alkochol moze zaszkodzic soczece lasera w sprzecie LG poniewaz jest plastikowa i moga zostac plamy (te oszczednosci) Baltazar qrde a ten potensjometr nie przesuwa (rozstraja/dostraja do innej pozycji laser) ?? bo nawet teroretycznie mozna przeciez wymienic ale trzeba go zestroic kolega mi mowil ale roboty jest z tym a jak kreciles to w prawo to lepszejszy efkety byly w czytaniu ?? a jak bede w lewo krecil ?? wyjasnij troche potencjometr ten zazwyczaj sluzy do regulacji "mocy" lasera a nie do jego pozycjonowania wzgeden "poczatku" plytki, poczatek plytki "znajduje" elektronika (kiedys byly to specjalne "krancowki" - styczniki), wiec jesli "pokrecony" potencometr nie pomaga, poprostu jest to zazwyczaj oznaka "konca zycia" lasera :(. troche sie ponaprawialem (czytaj popodkrecalem potencjometrow cd'kow w zyciu) i z doswiadczenia wiem ze w 70-80 % podkrecenie wiazki pomaga. jak to w zyciu bywa - umiar jest cnota :) , wiec nie wolno przesadzac, dlatego napisalem 5-10 stopni, ale jesli chcesz (musisz) mozesz dac wiecej. wiekszosci cd'kowych potencjonetrow powinno sie krecic w prawo (jak wskazowki w zegarku, ale to tez nie jest regola, zalezy w jakiej konfigoracji napieciowej pracuje potencjometr), wiec testuj, testuj i jeszcze raz testuj. zycze powodzenia :D p.s. co do alkoholu i plastkikowej soczewki - jesli sie tylko PRZEMYJE niezbyt mocnym alkocholem to jej to nie zaszkodzi, co innego jesli sie ja UMYJE, chyba wiesz jaka jest roznica. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 TYLKO NIE CZYSC CHUSTECZKA HIGIENICZNA PAPIEROWA!! BO PORYSUJESZ LASER!! :) nie wierzysz?? wez sobie plyte cd i sprubuj ja chusteczka higieniczna wyczyscic..... a pozniej zobacz pod swiatelko jak ladnie sie swieca ryski ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 zaraz wyciagam cedeka nec'a bo jak go ostatnioo czyscilem to spoko chodzil ale teraz jak szlifowalem plyty mdf w domu to taka pylica ze nawet w krafie mialem kurz poszukam tego potencjometra Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 wyjmij cdroma zdejmij bude wez chusteczke i delikatnie przeczysc laser jakims alkoholem ja do tego uzywalem wody kolonskiej jak jeszcze bylem "szczesliwym" posiadaczem cdroma marki MITSUMI :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 koorde w nagrywarce jak i w cedeku ta srubka jest na maxa dokrecona w prawo jak ja w cedeku w lewo wzialem to mulil i nie wiedzial co jest znow na maxa w prawo i plyta z muza dziala i nawet plyte z nfshp2 odpalila ostatni nic nei czytal nagrywarke standartowo naoliwilem i spox moze w starszych napedach qrde zawsze mocz lasera na maxa dawali co ?? a dopiero w nowych jest zapas dla serwisu ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baltazaar Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 moze w starszych napedach qrde zawsze mocz lasera na maxa dawali co ?? a dopiero w nowych jest zapas dla serwisu ?? ja bym tego nie nazwal zapasem dla serwisu, nigdy nie da sie zlozyc dwoch takich samych ukladow elektronicznych nawet z tych samych elementow (prostych lub tych bardziej skomplikowanych, kazdy element ma jakas swoja tolerancje "plyniecia parametrow"), moze akorat tak wyszlo ze te pokretki musialy byc na maksa. na marginesie nie spotkalem sie jeszcze z naprawde fabrycznym ustawieniem ich na maksa (moze za malo cdkow rozebralem w zyciu :cry: ). umnie poprostu manewr z kreceniem sie sprawdza, a od ilosci wiosem i marki cdka zalezy na jak dlugo ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bikert Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 Chyba najbes=zpieczniej będzie po prostu przedmuchać jakąś pompką albo czymś takim. Kurzu się pozbędziesz a laser bezpieczny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArthJ Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 a jak i tak nie da rady to zrob konkurencje koledze http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=160...light=mit+beton :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorr Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 Wez powietrze w aerozolu. Uzywam tego w pracy do swoich zabytkow i potrafi wydmuchac wszystko. Nie polecam oliwic niczego. A oko lasera ... wez zwykla kartke papieru ... pozaginaj tak by uzyskac trojkat rownoramienny z malym kacie miecy ramiionami ... koncoweczke telikatnie "zmiękcz" (niekoniecznie alkohol) i delikatnie przejedz oko. Raczej nie uzywaj do tego papieru sciernego lub tektury ... najlepszy piepier to wstega do drukarek iglowych. A tak w ogole to postepuj jak z kobieta. Niektorzy roznie to rozumieja ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcyk Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 A co myslicie o czyszczeniu płytami???? Bo ja słyszałem że taka płytka może równo zjechać soczewke????? Mnie się tak raz stało:) Szacuneczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 brat wlozyl plyte czyszczaca i powiedzial w serwisie ze cedek sam przestal chodzic dostal nowego nie radze uzywac plyt do cedekow tylko jak jusdh do cd audio tam plyty wolniej sie kreca Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał1 Opublikowano 16 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2003 na marginesie nie spotkalem sie jeszcze z naprawde fabrycznym ustawieniem ich na maksa (moze za malo cdkow rozebralem w zyciu :cry: ). umnie poprostu manewr z kreceniem sie sprawdza, a od ilosci wiosem i marki cdka zalezy na jak dlugo ... hmm...u nie tez jest na maksa, chyba ze stracilem siły..:)) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baltazaar Opublikowano 16 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2003 na marginesie nie spotkalem sie jeszcze z naprawde fabrycznym ustawieniem ich na maksa (moze za malo cdkow rozebralem w zyciu :cry: ). umnie poprostu manewr z kreceniem sie sprawdza, a od ilosci wiosem i marki cdka zalezy na jak dlugo ... hmm...u nie tez jest na maksa, chyba ze stracilem siły..:)) update: tydzien temu robilem szajsunga i mial na maxa ustawiony potencjometr. inna sprawa ze mial tez zerwany stikers ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tMQ Opublikowano 16 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2003 ...Bolsem czyściłem... bolsa to ja bym wolał sam opracować niż czyścić cedeka ;-) a jak czysciłem to triochę spirytusu na patyczek do czyszczenai uszu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...