Dog Opublikowano 7 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2002 Ile moglby kosztowac panel 5,25 do regulacji 8 wiatraków...właczenie i wylaczenie kazdego, a takze płynna regulacja dla kazdego wiatraka. Do tego diody sygnalizujace czy pracuje, czy tez nie. Oczywiscie wszystko wykonane solidnie...jest ktos kto robi takie rzeczy na zmowienie? co ewentualnie mozna jeszcze do niego dodac? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scibi Opublikowano 7 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2002 Właśnie. Też jestem zainteresowany czyms takim. Prosze o pomoc!! Gdzie i zaile mozna tkaie cos nabyc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spentany Opublikowano 7 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2002 na 8 niezaleznie regulowanych ? porabalo cie czy co ;) po co az tyle? niemozna na jeden kanal dac np 2 wentow ? ja dla siebie zrobilem regulacje 4 kanalowa [plynna] i do kazdego kanalu moge podlaczyc kilka wentow [tzn na 2 kanaly dalem x2 wenty + x1 na pozostale 2 czyli moge sobie regulowac 6 wentylatorkow...] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 7 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2002 z 50 na pewno same diody niebieski to koszt 3zł/sztuka 8 stabilizatorow troche kabli ze 2=3h pracy zaslepka poszukaj troche poczytasz o 5 baybusach i bedziesz na tyle koomaty ze sam sobie zrobisz ps po cholere 8 wentyli ??? ja widze sens na 5-6 max ale to i tak dozio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 7 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2002 Nabyc? Cos takiego mozna zrobic samemu! Jesli chodzi o plynna kontrole 8 wiatrakow, to najlatwiej zrobic to korzytajac z transzystorka LM317, ktory odpowiada za regulacje napiecia. Do tego pare rezystorkow, potencjometrow, kondensatorow i pokretlo i za ~8PLN bez plytki jest kontrola dla 1 wiatraka do 1.5A. Dla 8 powinno sie 80PLN zamknac (potrzebny radiatorek do tranzystorow + podkladki silikonowe). Jesli natomiast chodzi PWM (Pulse Width Modulation) to jest to znacznie lepsza metoda, bo nie wydziela takiej ilosci ciepla, ale jest znacznie bardziej skomplikowana i drozsza. Ale i tak milo by bylo, gdyby ktos cos o tym wiecej powiedzial (szczegolnie odnosnie polskich realiow dostawania czesci eletktronicznych) Zeby wylaczac potrzeba przelacznikow, 3A kosztuja cos 1-1.20 sztuka, do tego diody 3mm (0.15groszy) i mamy 10PLN. Razem z kabelkami, cyna wyjdzie pewnie ze 100PLN. Chyba, ze chcesz dorzucic do kazdego jeszcze wskaznik obrotow (a wlasciwie napiecia na kazdym z wiatrakow) w postaci 10diod, ktore albo zapalaja sie po kolei, albo po jednej, stymze takie rozwiazanie dla 8 wiatrakow kosztuje kolejne 100PLN (i uklad 10PLN, nie pamietam symbolu) i zajmuje wiecej miejsca na panelu. Ja mam cos takiego zrobione, kontroluje 4 napiecia i moge do kazdego z nich podlaczyc po 3 wentylatory, kazdy oddzielnie zalaczany z sygnalizacja diodami (co daje lacznie 12 na zmiennych napieciach, i dodatkowe 6 na +12V). Na 5.25" 4 galki z diodami od obrotow i przelaczniki+diody kontrolne zmiescily sie ledwo ledwo. EDIT: diody sa niestety strasznie drogie, jesli kupowac wiecej normalne (czyt. nie niebieskie, nie biale itd) 3mm - 15gr/szt przezroczyste normalne 3mm - 60-70gr/szt niebieskie, biale i inne dziwadla 3mm - 3-10PLN/szt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyTomHero Opublikowano 7 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2002 to wszystko nie wejdzie na panel 5.25' :))))))))) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiQs Opublikowano 7 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2002 to wszystko nie wejdzie na panel 5.25' :)))))))))dlaczego nie?? ja nie widze problemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dog Opublikowano 7 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2002 Dzieki serdeczne za posty...tylko, ze ja sie naprawde srednio na tym znam. Mam w obudowie 8 wentyli stad taka ilosc na panelu....moze zapytam wprost: jest ktos tutaj, kto podjal by sie zrobienia czegos takiego: moze byc regulacja dla czterech kanalow o ile pod kazdy sa sie podpiac 2 wentyle...do tego diody sygnalizujace czy jest wlaczony czy nie, no i oczywiscie wlacznik dla kazdego wentyla...zbedny bedzie raczej wskaznik napiecia...prosze o jakies sugestje:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dog Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 Hmm...nikt sie nie podejmie?..przeciez nie za darmo:)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 z 50 na pewno same diody niebieski to koszt 3zł/sztuka 8 stabilizatorow troche kabli ze 2=3h pracy zaslepka poszukaj troche poczytasz o 5 baybusach i bedziesz na tyle koomaty ze sam sobie zrobisz ps po cholere 8 wentyli ??? ja widze sens na 5-6 max ale to i tak dozio Ile? Tyle to kosztowal moj 3 kanalowy Rheobus - gdzies okolo - zapytajata sir Afeena - to on mi go zrobil za GF256 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sir Afeen Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 Tak jak napisal Wichhunter koszt jednego kanalu na LM317 wynosi ok 8zl, jest to koszt "golego" sprzetu. Jak chcesz, zeby extra wygladal to dolicz sobie 8zl za galke alu + 2zl za czerwone lub 7zl za niebieskie diody do podswietlenia (uzywam po 2 diody na kanal). Dzieki zastosowaniu osobnego podswietlenia na kanal dziala ono rowniez jako wskaznik "rozkrecenia" potencjometru. No i jeszcze z 10zl za fanbus z kablem. Tylko robiac moim sposobem zmiescisz max 4 regulatory na zaslepce, ale kombinuj, moze wymyslisz cos lepszego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dog Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 a znasz kogos kto by sie podjal zrobienia czegos takiego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 Ja mam panel do 4 wiatraków z regulacją 12V/5V/0V z diodami (1x nienbieska + 4x zielone). W sumie kosztowało mnie chyba poniżej 20zł. Całość zamnknięta jest w obudowie CDROMu. Dla płynnej regulacji potrzeba potencjometrów i stabilizatorów, a to zwiększa koszt dość mocno. W sumie lepiej, żebyś to sam zrobił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sir Afeen Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 a znasz kogos kto by sie podjal zrobienia czegos takiego? Heh, jak narazie to zrobilem takie 2 i komercha raczej nie wchodzi w rachube - za cienki jestem z elektroniki, poprostu odtworzylem schemat z bit-techa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 a znasz kogos kto by sie podjal zrobienia czegos takiego? Ja zrobilem jeden dla siebie i raczej bym sie nie podjal robienia takiego jeszcze raz. Wiadomo, wszystko zalezy od stopnia skomplikowania, a ze ja swoj skomplikowalem jak sie dalo najbardziej, teraz mam dosyc :) Poszperaj troche za schematami itd, zrobienie czegos takiego jest naprawde bardzo proste. Najgorzej tylko wychodzi zrobic tak, zeby to extra wygladalo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dog Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 Ale jaka tam komercha...po prostu moze ma ktos troche czasu....przeciez zaplace za robocizne...sam tego raczej nie zrobie...a co mi zostanie kupic digital doc 5 za 300zł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 t5o zacznij robic od najprostrzego jak ja 4 przelaczniki 12/off/7 2/lub jedna dioda (najlepiej zorganizowac na zaciski do glosnikow) jak tenCi wyjdzie to mozesz myslec jak masz czac i chec do robienia ma stabilizatorach i potencjometrach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyTomHero Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 az takie trudne to to nie jest. Nie jestem zadnym elektronikiem a jednak zrobilem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sir Afeen Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 t5o zacznij robic od najprostrzego jak ja 4 przelaczniki 12/off/7 2/lub jedna dioda (najlepiej zorganizowac na zaciski do glosnikow) jak tenCi wyjdzie to mozesz myslec jak masz czac i chec do robienia ma stabilizatorach i potencjometrach Popieram! Tak sie zaczyna kariere modera :D ...te watpliwosci "skad ja wezme zaslepke jak mi sie wierlo krzywo przystawi i dziura nie tam wyjdzie" "o k...wa chyba zasilacz spalilem" itd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 teraz nie naszlo zeby wlasnei sobie zrobic tego na lm317 tylko czasu nie mam i suba robie ale sobie to zapodam kontrola halasu jak nic bo na 7 to jednak slysze a tak to wentyle dokrece i nic tylko to tak musze zrobic zeby mi dioda jasniej swiecila na rozkreconym a mniej na cicho tylko nie wiem czy takie roznice pradu beda widoczne na diodach ktos wie ?? i myslalem zeby sobie amperomierz zamontowac w zaslepce moze zrobie i jeszcze voltomierz ?? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...