Skocz do zawartości
Hajmon3

Pentium 4 i pamieci SDR. Podkrecanie

Rekomendowane odpowiedzi

Móc można ale to nic nie da, lepiej już jechać na nominalnym 1.6ghz. poza tym dostępność płyt z SDR do P4 jest juz raczej znikoma. Może lepiej Celek Tualatin ładnie się kręcą na SDR ale póżniej już niestety nie ma możliwosci upgreatu.

Jest jeszzcze jedno wyjście płyta z SDR i DDR (np. ECS takie robi) tylko tu różnie z OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam starą płytę asusa (P4B) która obsługuje tylko sdramy ( :cry: ).

zbieram kasę na wc, a jak narazie lecę na jakimś chu**m wentylu no name ( nawet to box'owy nie jest :? ) i z mojego 1,5 udalo mi się wyciągnąc 1,9 :(

jak założę wodę to mam nadzieję na 2+

więc jak to mówią: wszystko jest możliwe trza ino chcieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mialem alternatywe przy kupowaniu plyty i procka - albo to co mam albo na sdramach. Na poczatku mialem tylko 128 rimm i wcale nie bylo zle. Z czasem kupilem jeszcze parke i jest duzo lepiej. wiadomo im wiecej tym lepiej - pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na www.skaner.net.pl byl wywiad z gosciem z kingstona(juz chyba zdjeli). Mowil mily pan. ze pamieci ddr maja ogolnie rzecz biorac ograniczone mozliwosci. W tej chwili sa w stanie konkurowac z rimmami, ale jest to technologia bez wiekszych szans dalszego rozwoju. Beda jakies modyfikacje i td, ale ok. 2005 roku po prostu nic sie juz nie da wiecej z ddrow wyciagnac.

Rimmy to technologia raczkujaca, bedaca w bardzo wczesnym stadium. Kiedy sprzet pozwoli im na rozwiniecie skrzydel, pokaza znaczna przewage nad ddrami. Gosc powiedzial, ze po odejsciu ddrow to wlasnie technologia rambus bedzie krolowala, dlatego nie zaprzestaja produkcji kosci mimo tak malej sprzedazy.

Tak wiec niech nikt nie wymadrza sie nad zajebistoscia ddrow i kiepskimi rimmami, bo kiedys wspomni te slowa.

Nie jest to moje gadanie, bo ja sie na tym nie znam. Przedstawilem jak najdokladniej wypowiedz jakiegos wiceprezesa kingstona na polske, albo kogos w tym stylu.

pozdrawiam i sorki, ze tak dlugo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

irnlng tylko że to jest prywatna opinia pana wiceprezesa. Co z tego ze RIMMy są lepsze jak DDRy królują. A z tym że dochodzą do kresu swoich możliwości to ty się nie bój. Tak samo miało być z technologią wytwarzania, jeszce 2 lata temu czytałem przemądrzałych ekspertów którzy twierdzili że wytwarzanie układów scalonych w technologii 0,9 jest w krzemie niemożliwe a teraz firmy eksperymentują nawet z szerokością ścieżki 0,6.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hajmon: plytki na p4 z socketem 423 i pamieciami rimm sa teraz na maksa tanie, od 150 zeta idzie kupic. Oplaca sie tylko wtedy jak ktos ci rownie tanio oferuje p4 423 i masz skad dorwac pamieci w sensownej cenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem ze sie osmieszam tym pytaniem ale czy mozna Pentiuma 4 1.6 GHz Northwood`a podkrecic z pamieciami SDR bo na DDR kasy brak! Jesli tak to o ile? Jaka plyta glowna mogla by byc do tego najlepsza?Z tego co sie orientuje to P4 1.6A nie jest juz dostepny jakies 2 miesiace, hurtownie tez ich juz raczej nie maja, a w sklepach zapasow takich raczej nikt nie robilby. A pozatym PIV i SDRAMy to porazka, Athlon XP + SDRAMy jeszcze do przezycia, roznica w wydajnosci raptem 8-10% - wedlug moich testow ogolnowydajnosciowych. Lepiej daruj sobie takie bagno PIV + SDRAM - DDRy to przyszlosc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe jak to mówią "wszystko można podkręcić" i pamięci nic do tego nie mają ,  a swoją drogą p4 1,6 to nie jest dobry wybór

SDR + P4 ? buahahahahahaaaaa,

chłopie gdzie ty żyjesz P4 1.6ghz na sdramach to tak jakbys sobie radeon'a 9700 walnl na plycie z agp 2x :P nigdy nie wykorzytsasz potencjału procesora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...