kukix Opublikowano 30 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2005 (edytowane) Witam. Mam taki problem. Kupiłem niedawno dwa dyski samsung 160GB SATA300.. Podłączałem je do płyty Gigabyte GA-K8NXP-SLI... Jest taki problem, ponieważ w panelu sterowania w kategorii "Silicon Image ATA Controllers" wyczytałem: "serial link speed: Generation 1 (1,5Gb/s)".. Czy to znaczy, że podłączylem dysk do złego łącza? Dyski podłączyłem jako RAID 0... Chyba..tzn. zrobiłem wszystko jak było w instrukcji, ale nei wiem czy mi sie udało... prosze o jakieś informacje... co zrobić, jak sprawdzić, jak dysk działa rzeczywiście w systemie... Wyniki jakie otrzytmałem na HT tach 3 pozdr... Edytowane 30 Października 2005 przez kukix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMX Opublikowano 30 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2005 Prawdopodobnie masz kontroler który obsługuje 1.5Gb/s W nowym powninno być osobno Host Link Speed 3.0Gb/s i Device Link Speed 1.5 Gb/s lub 3.0 Gb/s. Kiepski ten average jak na dysk Raid 0. Sprawdz raczej programem tecBench i zamiesc wykres bo podobną sytuacje miałem na moim raidzie. HdTach w tym przypadku coś knoci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 30 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2005 bzdura RAID 0 działa dobrze jest w miarę stabilny odczyt na całej powierzchni mała różnica miedzy max a min odczyt bardzo dobre jak dla mnie a to ze nie ma 300 a jest 150 to w sumie nie ma wielkiego znaczenia i tak nie wykorzystasz nawet 150 predkosc odczytu danych jest w macierzy RAID 0 mierzona do kontrolera a nie do dysku, dyski i tak osiagaja 55MB/s av Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMX Opublikowano 30 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2005 Bzdura waść mówisz? No może masz racje, nie znam się na Samsungach, tylko słyszałem że niektóre są kiepskie, a niektóre całkiem ok. Jak twierdzisz że wykres jest cacy, to wynikało by z tego że ten model Samsunga jest wyjątkowo kiepski. Na swoim WD800JD, Hdtach daje ci zapewne ten sam wykres? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kukix Opublikowano 1 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2005 Udało mi sie podłączyć dobrze dyski. Na płycie było napisane sata2 i dlategop źle je podłączyłem...okazało sie jednak, że to jest złącze sata150... już wszystko działa ok, poniżej porównianie wyników.. pozdr. Wyniki jakie otrzytmałem na HT tach 3 SATA150 Wyniki jakie otrzytmałem na HT tach 3 SATA300 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMX Opublikowano 1 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2005 No i wszystko jasne :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anka725 Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 kukix mam tą samą płytę i zamierzam kupić 2 dyski samsunga lub wd i połączyć je w raid 0, dlatego mam pytanie: czy miałeś jakiekolwiek problemy z instalacją systemu? czy trzeba używać sterowników czy może xp widzi dyski bez nich itd Jak ci się sprawują te Samsungi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...