Skocz do zawartości
kukix

Jak Sprawdzić Czy Dysk To Sata300 Czy Sata150? Pom

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam taki problem.

Kupiłem niedawno dwa dyski samsung 160GB SATA300..

Podłączałem je do płyty Gigabyte GA-K8NXP-SLI...

Jest taki problem, ponieważ w panelu sterowania w kategorii "Silicon Image ATA Controllers" wyczytałem:

"serial link speed: Generation 1 (1,5Gb/s)"..

Czy to znaczy, że podłączylem dysk do złego łącza?

Dyski podłączyłem jako RAID 0... Chyba..tzn. zrobiłem wszystko jak było w instrukcji, ale nei wiem czy mi sie udało...

prosze o jakieś informacje... co zrobić, jak sprawdzić, jak dysk działa rzeczywiście w systemie...

Wyniki jakie otrzytmałem na HT tach 3

pozdr...

Edytowane przez kukix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobnie masz kontroler który obsługuje 1.5Gb/s

W nowym powninno być osobno Host Link Speed 3.0Gb/s i Device Link Speed 1.5 Gb/s lub 3.0 Gb/s.

Kiepski ten average jak na dysk Raid 0. Sprawdz raczej programem tecBench i zamiesc wykres bo podobną sytuacje miałem na moim raidzie. HdTach w tym przypadku coś knoci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bzdura RAID 0 działa dobrze jest w miarę stabilny odczyt na całej powierzchni mała różnica miedzy max a min odczyt bardzo dobre jak dla mnie

a to ze nie ma 300 a jest 150 to w sumie nie ma wielkiego znaczenia i tak nie wykorzystasz nawet 150

predkosc odczytu danych jest w macierzy RAID 0 mierzona do kontrolera a nie do dysku, dyski i tak osiagaja 55MB/s av

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bzdura waść mówisz?

No może masz racje, nie znam się na Samsungach, tylko słyszałem że niektóre są kiepskie, a niektóre całkiem ok.

Jak twierdzisz że wykres jest cacy, to wynikało by z tego że ten model Samsunga jest wyjątkowo kiepski.

Na swoim WD800JD, Hdtach daje ci zapewne ten sam wykres?

;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało mi sie podłączyć dobrze dyski.

Na płycie było napisane sata2 i dlategop źle je podłączyłem...okazało sie jednak, że to jest złącze sata150... już wszystko działa ok, poniżej porównianie wyników..

pozdr.

Wyniki jakie otrzytmałem na HT tach 3 SATA150

Wyniki jakie otrzytmałem na HT tach 3 SATA300

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kukix mam tą samą płytę i zamierzam kupić 2 dyski samsunga lub wd i połączyć je w raid 0, dlatego mam pytanie: czy miałeś jakiekolwiek problemy z instalacją systemu? czy trzeba używać sterowników czy może xp widzi dyski bez nich itd Jak ci się sprawują te Samsungi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi