Ouara Opublikowano 30 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2005 Dostalem dysk od znajomego Moim zadaniem bylo odzyskanie danych (prosta sprawa) a nastepnie zrobienie tak, aby nic wiecej z tego już nikt nigdy nie zobaczyl :D no i mam problem co zrobic aby nie mozna bylo juz odzyskać danych z tego dysku. zadne formaty nie wchodzą w rachubę, jest tam postwiony system i tak ma zastać. HILFE :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubi_89 Opublikowano 30 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2005 są specjalne programy wielorazowo instalujące i usówające co daje że nie można odzyskać starych danych, a i te porgsy instalują przypadkowe dane :wink: ale nazwami ci nie posypie bo niepamiętam poszukaj w googlach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nargil Opublikowano 30 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2005 usun te dane, zapchaj dysk na 100% i usun to czym go zapchales. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2005 usun te dane, zapchaj dysk na 100% i usun to czym go zapchales.Zadne zabezpieczenie.. chociaz amator pewnie i tak nie da rady. Kilka dni temu sprzedawalem dysk i zastosowalem 3 rozne programy do bezpiecznego usuwania danych (w sumie ladnych kilka godzin mielenia, no ale to 120GB), potem jeszcze mala roszada z partycjami i format dla uwienczenia dziela. A i tak mam przeczucie, ze panowie z polskiego Ontrack'a udowodniliby mi, ze jeszcze co nieco odzyskac sie da, no ale w domowych warunkach to raczej odpada. Zobacz np. to: http://www.heidi.ie/eraser/ i google pod haslem "wipe disk" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ouara Opublikowano 30 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2005 no FiDO właśnie takiej odpowiedzi oczekiwałem a w googlach to nie mogłem wpaść na słowo klucz. wielkie dzieki już sie mieli :D pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lalik7 Opublikowano 30 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2005 Dostalem dysk od znajomego Moim zadaniem bylo odzyskanie danych (prosta sprawa) a nastepnie zrobienie tak, aby nic wiecej z tego już nikt nigdy nie zobaczyl :D no i mam problem co zrobic aby nie mozna bylo juz odzyskać danych z tego dysku. zadne formaty nie wchodzą w rachubę, jest tam postwiony system i tak ma zastać. HILFE :unsure: 1727614[/snapback] Zaszyfrować go sprzętowo przy pomocy szyfratora dostępnego też na Allegro. Wbij slowo "szyfrowanie". A tu jest link do polskiego producenta i manuala http://www.elkom.com.tw/files/HDDKEY_beta2.pdf Adam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ouara Opublikowano 31 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2005 nie chodziło mi o szyfrowanie danych. poza tym dysk nie jest mój poza tym jak już pisałem miałem odzyskac dane, wrzucić na płytę a potem tak usunąć z dysku żeby juz nie można było ich odzyskać jeszcze raz dzięki za pomoc, uporałem sie z problemikiem i zarobiłem kapustke :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 31 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2005 poszukaj programiku KILLDISK - wybierasz metode czyszczenia i zostawiasz dysk na określony czas - programik zapełnia dysk różnymi losowymi wzorami danych (to właśnie wybierasz jakimi i ile razy) dzięki temu wcześniej dane znajdujące się na dysku będą nie do odzyskania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...