Skocz do zawartości
roboty2

Nowe Głośniki Do Kompa....tylko Jakie?

Rekomendowane odpowiedzi

Cze, ponieważ już krew mnie zalewa grając w gry na 1 głośniku od słuchawek :-P postanowiłem wreszcie kupic jakieś głośniczki. Fakt że nie mam na nie dużo kasy bo max 300złociszy no ale cóż coś muszę wybrać. Moje pytanie brzmi któy z tych zestawów byćcie mi polecali:

Creative I-Trigue™ L3400 2.1 black retail

Creative Inspire™ T5900 5.1 retail

Creative SoundWorks SBS-560 5.1 BOX

Osobiście jakoś jestem za 2.1 I-Triguami bo podobno to jest klasa, ale znów to tylko 2,1 :?

Teraz powiem do czego mi te głośniki; do grania w gierki, słuchania muzy - czasem głośno, no i oglądania filmów :rolleyes: . Zależy mi przede wszystkim na czystym dźwięku i żechy nie zdychały przy głośniejszej grze :unsure:

liczę na Waszą pomoc i mądre wypowiedzi :wink:

THX

EDIT:

a moze jeszcze coś takiego:

Logitech X-530

Edytowane przez roboty2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze to jest już duuuuuuży temat o głośnikach do kompa :/

Jeśli chcesz żeby nie zdychały przy głośnej grze to zapomnij o głośnikach komputerowych. Żaden z tych zestawów nie da sobię rady nawet ze średnio głośną grą. Będzie buczeć, pierdzieć, skrzeczeć itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie no głośniej muzy...to jest pojęcie względne, każdy inaczej rozumie głośnośną muze :D , ale potrzebuję głośników przedewszystkim do gry żeby dźwięk był czysty bo filmy i tak oglądam na TVoucie :) , co do mp3 to chodzi zeby dźwięk był czysty i ładny, nie wiem jak to powiedzieć bo nigdy się dźwiękiem nie interesowałem :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tja, crativy t5900 to z tych trzech najlepszy wybor....chociaz ktos tu wspomnial o logitech-ach nad ktorymi bym sie zastanowil...ale do sluchania muzy to nalepsza bedzie jakas wiezyczka podpieta do kompa lub wzmacniacz +glosniki......a co do t5900 i sluchania muzyki to denerwuja mnie basy a raczej ich brak......jesli lubisz buczenie z glosnikow to bierz t5900...poza tym czy w tej cenie jest cos lepszego?(chyba ze te logitechy)zreszta to juz bylo na forum...chyba nawet wiele razy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi bas podchodzi bardziej z glosnikow logitecha niz tego T5900.

Pozatym, logitech:

-lepszy wyglad

-lepsza jakosc wykonania

W creativie:

-pilot nie dosc ze kiepsko wykonany, to ucieka z biurka bo kabel jest ciezszy od niego :D

-te cienkie kabelki do glosnikow jakos mi nie pasuja :)

-mowilem cos o jakosci wykonania? ;)

T5900 sprawdzalem u mojej kobiety, kupilem jej do kompa bo X530 nie moglem nigdzie znalesc w sklepach a zalezalo mi wtedy na czasie.

Jezeli chodzi o glosna muzyke to chyba nie masz zamiaru robic impezy dla 30 osob w remizie? hehe

Do domku stykaja, mialem wczesniejszy model i w moim pokoju 10m2 w zupelnosci wystarczalo, a sasiad z dolu nadal mnie nie lubi przez walacy mu w sufit subwoofer :)

IMHO produkt Creative lepiej brzmi, ale o tym najlepiej sam się gdzieś przekonaj, np. w MM.

W duzym sklepie gdzie duzo ludzi, halas itd. to raczej ciezko by testowac glosniki komputerowe. Nie ma nic lepszego niz domowe zacisze na takie bajery :)

Edytowane przez SKRYTOBOJCA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak szczerze mówiąc to najbardziej bym obstawiał: Creative I-Trigue™ L3400 2.1 black retail, spox wyglądają no i podobno nieźle grają, testowałem je kiedyś w MM ale póścili wtedy jakieś gó**no i nie mogłem za bardzo ocenić ich pracy <_<

co do t5900 i sluchania muzyki to denerwuja mnie basy a raczej ich brak

no właśnie a basssssy muszą być :rolleyes:

nie weim moze znajdę na necie jakąś recenzję tych 3400 i 5900, któa jakoś mnie uświadomi hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Creativy P5800 i nie narzekam. Jak na głośniki za 260 złotych to bass jest naprawde dobry. Na tych głośnikach możęsz miło pooglądać film zagrać w girekę i posłuchać muzyki. Mówie o p5800 bo w tych seriach to subwoofery sa niemal takie same. KUpując teraz bym sie zastanawiał nad

-Crative Inspire T6060 5.1 - przyzwoite parametry no i wygląd bardzo fajny

lub te 5900.

Ja jestem bardo zadowolony, że przy kompie mam głośniki 5.1. Szczególnie jak DVD oglądam. Poza tym sporo teraz DIV-X'ow z AC3 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to teraz mniej więcj już wiem które wziąć, albo te T5900 albo Logitech X530, podobno te drugie mają lepszy dźwięk, ale wyglądają troche tandetnie - plastik, brak pilota, ogólnie wyglądają jak z odpustu na wsi :-P , natomiast te creativy niby trzeszczą przy70% głośności i mają słaby (nie mają basu) :mur: ale wygląd jest fajniejszy, szczególnie te metalowe podstawiki, pilocik a jak bym zdjął maskonice to już super :rolleyes:

Moze jutro pojadę do MM i jak będę miał szczęście to będą te 2 modele i sobie porównam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(nie mają basu) :mur:

1735389[/snapback]

..nie popadajmy w skrajnosci..bas jest..ale rzeczywiscie to nie to co byc powinno

ustawisz pokretlo basu na 1\3 calego zakresu i ladnie gra...nic nie pierdzi i nie buczy..

poza tym t5900 zdecydowanie ladniej sie prezentuja niz te kosmiczne logitech-y

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi bas podchodzi bardziej z glosnikow logitecha niz tego T5900.

Pozatym, logitech:

-lepszy wyglad

-lepsza jakosc wykonania

W creativie:

-pilot nie dosc ze kiepsko wykonany, to ucieka z biurka bo kabel jest ciezszy od niego :D

-te cienkie kabelki do glosnikow jakos mi nie pasuja :)

-mowilem cos o jakosci wykonania? ;)

- Wygląd to kwestia gustu, wg mnie Creative o wiele ładniejszy :)

- Logitech ma lepszą jakość wykonania? Pierwsze słyszę :) Wg mnie jest odwrotnie.

- Creative ma nieporównywalnie lepszy serwis, nie znam firmy, która by lepiej dbała o klienta.

- Lepszy pilot na kablu niż jego brak. U mnie cały czas leży na biurku i nic mi nie ucieka ;)

- Przy takiej mocy jaką mają te głośniki kabel jest w zupełności wystarczający. Na dodatek jest go więcej i co najważniejsze - możesz go dowolnie przedłużyć. A w X-530 jest krótki i przedłużenie praktycznie odpada, więc prawidłowe ich rozstawienie jest bardzo utrudnione.

Wcale nie mówię, że X-530 to zły sprzęt. Wręcz przeciwnie, to jedne z najlepszych głośników w swojej klasie. Mimo to, uważam, że jednak T5900 są tutaj lepsze.

Ważne jest też to, jaki rodzaj brzmienia komu odpowiada.

Najlepiej samemu ich posłuchać, np. w MediaMarkt. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1- Wygląd to kwestia gustu, wg mnie Creative o wiele ładniejszy :)

2- Logitech ma lepszą jakość wykonania? Pierwsze słyszę :) Wg mnie jest odwrotnie.

3- Creative ma nieporównywalnie lepszy serwis, nie znam firmy, która by lepiej dbała o klienta.

4- Lepszy pilot na kablu niż jego brak. U mnie cały czas leży na biurku i nic mi nie ucieka ;)

5- Przy takiej mocy jaką mają te głośniki kabel jest w zupełności wystarczający. Na dodatek jest go więcej i co najważniejsze - możesz go dowolnie przedłużyć. A w X-530 jest krótki i przedłużenie praktycznie odpada, więc prawidłowe ich rozstawienie jest bardzo utrudnione.

1 - Piekne kwadratowe puszki z kawalkiem metalu jako nozka :)

2 - Porownywalem moje Z-640 do T5900 i jednym slowem Creativ nie ma zadnych szans

3 - Moje Z640 mialy juz 3 lata i zadnych usterek :)

4 - Za taki pilot to ja dziekuje... mam teraz Z-2300 i pilocik jest boski :)

5 - Chodzi mi ze kabelek wydaje sie slaby, cienki. A dwa ze w X530 kupujesz przedluzacz na chinchach i po sprawie

Lozik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pyby, za 400 zł podłogowce i wzmak ? Może jeszcze Unitra + stare zmęczone Altusy ?? Daj spokój, w tej cenie nic się nie da zrobić.

1734375[/snapback]

Za 400zł można skompletować naprawdę solidny sprzęt i stare Altusy biją na głowe niejedne Creativy czy Logitechy - niestety takie są fakty. Polacy robili naprawdę rewelacyjny sprzęt audio, szkoda, że już nie robią. A wzmacniacze Diora to naprawdę solidne konstrukcje, np. WS303...

Gdybym ja miał 400zł i zastanawiał się nad wyborem kolumienek, to brałbym Altusy i WS303, albo coś w podobnej klasie, i na pewno byłaby to Diora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ba, gdybym zawsze polegał na tym co mówią inni, to może teraz bym chodził nago po mieście... :-P. Miałem wiele wzmaków Diory i mnóstwo kolumn Tonsila i nie mogę powiedzieć o nich złego zdania... biją na głowę setki dzisiejszych wynalazków...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 - Piekne kwadratowe puszki z kawalkiem metalu jako nozka :)

2 - Porownywalem moje Z-640 do T5900 i jednym slowem Creativ nie ma zadnych szans

3 - Moje Z640 mialy juz 3 lata i zadnych usterek :)

4 - Za taki pilot to ja dziekuje... mam teraz Z-2300 i pilocik jest boski :)

5 - Chodzi mi ze kabelek wydaje sie slaby, cienki. A dwa ze w X530 kupujesz przedluzacz na chinchach i po sprawie

- Lepsze klasyczne prostokątne kolumienki na aluminiowych podstawkach, które bardzo dobrze pasują do każdego wnętrza, niż kosmos-plastik-fantastik-plazma-gun ;) Jak już pisałem - kwestia gustu.

- W czym jest lepszy ten kablowy pilot w dwa razy droższym zestawie Z-2300 od tego w T5900? ;) Mniej z biurka ucieka? ;)

- Słaby? Cienki? Hmmm... Myślę, że ok. kilkanaście kilogramów żelaztwa byś mógł na tym kablu powiesić ;) IMHO jest świetny, łatwy do ułożenia, bardzo dobrze spełnia swoją rolę. To jego znacząca zaleta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Za 400zł można skompletować naprawdę solidny sprzęt"

Czytajac watek przypiety wyzej o sprzecie audio odnioslem zupelnie inne wrazenie :)

I dlatego jednak kupilem to co kupilem i sie nie zawiodlem :)

1735692[/snapback]

Wiesz niektórzy mają przerost ambicji ;) i chęć posiadania megawypasionego sprzetu który jak każdy zobaczy powie ahhhh, no chyba że jest audiofilem albo masz czuły słuch ja jestem półgłuchy :P.

a jakbym miał tak jak mówi kolega altusy (tylko troche wielkie są do mojego pokoju) i ws 303 bądź 50x to byłbym bardzo happy :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- Słaby? Cienki? Hmmm... Myślę, że ok. kilkanaście kilogramów żelaztwa byś mógł na tym kablu powiesić ;) IMHO jest świetny, łatwy do ułożenia, bardzo dobrze spełnia swoją rolę. To jego znacząca zaleta.

1735828[/snapback]

To weź nóż, nożyczki czy cokolwiek innego z ostrzem :-P i zdejmij z tego kabelka izolację - zobaczysz jaki jest słaby i cienki ;-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No przepraszam, nie wiem, jak inni, ale ja na tych kablach nie wieszam żadnych przedmiotów ;) Rozstawiam głośniki tam gdzie mają stać i z reguły ich kolejne "poruszenie" następuje przy sprzedaży ;) Argument, mówiący, że przewody w Creative są za cienkie, uważam za conajmniej absurdalny ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy wiesz jakie znaczenie mają w przesyle dźwięku kable? Powiem Ci - OGROMNE. I nie mówię, że na 100% w Creativach jest jakiś badziew, ale tak przypuszczam, bo wszędzie w tego typu sprzętach ładują cienkie, ledwie co ekranowane, a czasem nawet nie kabelki i ogromna część strat na jakości sygnału pochodzi od kabli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze o tym wiem. Zestawik T5900 oczywiście nie jest jedynym sprzętem grającym w moim domu, i zapewniam Cię, że w mojej opinii dawane tam kable są wystarczające. Sprawdzałem na znacznie lepszym przewodzie miedzianym beztlenowym 1,5mm^2 i różnicy nie było.

Gdyby faktycznie brzmienie takiego zestawu choć trochę zależało od standardowego przewodu, to na pewno u mnie by już go nie było (przewodu) ;)

Edytowane przez PSYLO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy wiesz jakie znaczenie mają w przesyle dźwięku kable? Powiem Ci - OGROMNE. I nie mówię, że na 100% w Creativach jest jakiś badziew, ale tak przypuszczam, bo wszędzie w tego typu sprzętach ładują cienkie, ledwie co ekranowane, a czasem nawet nie kabelki i ogromna część strat na jakości sygnału pochodzi od kabli.

1736406[/snapback]

Różnica jest ale napewno nie w głośnikach których wyprodukowanie kosztuje może z 5zł (za sztukę) :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi