Skocz do zawartości
tomasir

Radiator na grafę "home made"?

Rekomendowane odpowiedzi

Myślał ktoś by zrobić sobie takowy?

Normalnie podstawa z kawałka miedzi o grub. ok. 5-7 mm i dp tego przylutowane miedziane kawałki drutu o sred. 2 mm.

Coś takiego jak tu na rysunku, tylko oczywiście nie będzie to wb:

http://overclockers.com/articles165/beeh3.jpg

W rogach dajemy grubszy drut (np. 3 mm) by dało się jakoś zamocować wiatrak.

No i czy waszym zdaniem warto się w coś takiego bawić, czy lepiej wziąć zwykły aluminiowy radiator.

A jeszcze koszt zrobienia takiego radiatora (bez czasu oczywiście) to koło 10 pln...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem strata czasu. Jak nie robisz WB na grafe to samym radiatorem jej nie pomożesz. Nie wiem jakie toto ma rozmiary ale na duze nie wygląda, a więc wydajności chłodzenia raczej tym nie zwiększysz...

Ten obrazek miał po prostu pokazać co chcę zrobić :D

Mój będzie miał wymiary dopasowane do mojej grafy...

Będzie to koło 50x52 mm , wymiary finów (czy obojętnie jak by je tam nazwać) 30mmx2mm

I na nim wiatrak 80x80

Ewentualnie może bym i wb na nie zrobił ale nie wiem czy mi się będzie chciało....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Ewentualnie może bym i wb na nie zrobił ale nie wiem czy mi się będzie chciało....

tez mysle nad "wlasnym" radiatorem do grafiki - ktora mam zamiar dopiero kupic :) - w zwiazku z tym ze poogladalem kilka Zalmanow (na zywca i w necie) doszedlem do wniosku ze oni stosuja malo skomplikowana technologie - blaszki (miedziane/aluminiowe) o duzej powierzchnii skrecone 2 klockami aluminiowymi proste nie :) - tylko do wczoraj nie widzilem jak jest zbudowane to cudo o nazwie ZM17CU ale wczoraj przez przypadek doszukalem sie 8)

http://www.hardcoreware.net/reviews/other/...silent_pc/3.php - proste nie :) i nad czyms takim mysle, a ze wczesniej pomyslalem i wentyl z boku budy mam tak ze wieje na grafike to nie musialbym nawet przy GF4Ti czy R8500/R9500PRO stosowac FB165 (ktore kiedys przez przypadek nabylem droga kupna sprzedazy) ;)

zawsze dla polepszenia skutecznosci mozna dac przekladki miedziane i wiecej tych blaszek/listkow

tylko 1 powazny minus - nie mozna przerobic tego na blok do WC :(

PS tamte temp. na stronie dosyc wysokie ale goscie przetaktowali tego GF4 Ti4200 i nie dali zadnego wentylatora (nawet puszczonego na 5V) :( bo wtedy moglo by to wygladac dosyc ciekawie - IMHO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko mój radiator wydaje sięznacznie prostszy do wykonania. Bo potrzebuję tylko podstawę (dopasowujesz do max. rozmiarów jaki ci wejdzie) i wtedy nawiercasz odpowiednią ilość otworów. kabel w każdym obi, castoami czy jakimkolwiek innym, tylko trzeba zdjąc osłonkę. Kosztuje jakieś 40 gr za metr.

Wysokie żebra możesz jakie chcesz.

No i potem tylko pasta lutownicza w dzirki na to kable i nad kuchenke albo nad palnik i winno być ok...

Z tego co niedawno robiłem to wyjdzie że potrzeba na taki radiator (zależnie od wielkości) koło 4-6 metrów kabla. Więc całkowity koszt winien się zamknąć w 10 pln...

A że pamięci nie muszę chłodzić więc sądzę że taki by spokojnie dawałby radę mojemu kyro nawet bez wiatraka. Ale jak zrobięvmoda to wiatrak oczywiście będzie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może to nie do tematu ale czy nie orientujecie się gdzier można nabyć radaitorki na pamięci do grafy ?? w 4d maxie mają w ofercie takowe tylko że już chyba ich pół roku nie ma.

- gielda komputerowa - kupujesz radiator/cooler na SLOT1 i tniesz (wychodzi taniej)

- od biedy - sklep z duperelami elektronicznymi, kupujesz radiator przemyslowy i wycinasz

- najprostszy domowy - gruba rurka aluminowa/miedziana o malym przekroju obcinasz dlugosc odpowiednia do kostki RAM, przecinasz wzdluz, dolna czesc szlifujesz na plasko na gorze nacinasz zabki i masz (widzalem to na Afrotechmods.com czy moze na Overclockers.com albo 7volts.com - nie pamietam a nie mam czasu szukac)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może to nie do tematu ale czy nie orientujecie się gdzier można nabyć radaitorki na pamięci do grafy ?? w 4d maxie mają w ofercie takowe tylko że już chyba ich pół roku nie ma.

ja kupilem na allegro. byly miedzy geforceami. ale nie firmowe, tylko wlasnej roboty. sa spoko, ale tak patrze, ze zrobic samemu to nie problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupujesz jakikolwiek radiator (byle dobrze użebrowany) i tniesz go i już masz radiatorki. Koszt tego koło 5-10 pln i po kłopocie...

ps. Wszyscy napisali odpowiedź w tej samej minucie a ja dopiero trzeci byłem :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko mój radiator wydaje sięznacznie prostszy do wykonania...

moze tylko tanszy i mniej pracochlonny bo to od Zalmana tez nie jest jakis High-Teh

2 klocki aluminowe (nawiercasz 2 otwory na gwintowany pret), listki np miedziane wyciete w kszlacie U (w podstawie nawiercasz 2 otwory do skrecenia), na czyms ostrym zalamujesz je odpowiednio, dajesz paste albo klej na bazie srebra, wszystko do kupy skrecasz szlifujesz spod i tylko trzeba pomyslec nad mocowaniem

moge powiedziec ze ten jest prostszy bo nie trzeba nic lutowac ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko mój radiator wydaje sięznacznie prostszy do wykonania...

moze tylko tanszy i mniej pracochlonny bo to od Zalmana tez nie jest jakis High-Teh

2 klocki aluminowe (nawiercasz 2 otwory na gwintowany pret), listki np miedziane wyciete w kszlacie U (w podstawie nawiercasz 2 otwory do skrecenia), na czyms ostrym zalamujesz je odpowiednio, dajesz paste albo klej na bazie srebra, wszystko do kupy skrecasz szlifujesz spod i tylko trzeba pomyslec nad mocowaniem

moge powiedziec ze ten jest prostszy bo nie trzeba nic lutowac ;)

ok. przekonałeś mnie do swojego pomysłu, choć ja i tak wezmę się za swój... :D

Jak zrobisz to napisz jakie były efekty (no i oczywiście na jakiej karcie to montujesz...).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

radiatorki całkiem fajne można kupić na giełdzie idalne na DDR na kartach. 8pln/szt. Dziś montuję i podzielę się opinią na ich temat.

Zobaczymy ile więcej można skręcić MSI G4200.

Wybacz ale zrobienie całego kompletu (8szt.)takich radiatorów to koszt koło 10 pln więc jak ktoś wyłoży na nie 64 pln to musi dla mnei być ładnie to ujmując niezbyt mądry...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo (ładnie ujmując) leniwy.

Jestem leniem!

Leniem!!!

Kiedy kończę pracę wszystkie sklepy są zamknięte a w nocnych nie sprzedają miedzianych rurek do robienia radiatorków.

Więć mogę albo przepłacać albo nie mieć wcale.

Ktoś mógłby się zastanawiać się nad efektywnością takiego biegania i szukania rurek albo wiatraczków. Nad kręceniem kompa. Po co? Po jakieś iluzoryczne punkty w benchmarku? Co to jest?

Dla nas to jest potrzeba polowania.

Niestety nie mogę naprawdę zapolować więć przepłacam i mam namiastkę bycia "myśliwym"

Może nie jestem taki mądry, ale miewam "zdrowe podejście" ;-)))))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem leniem!

Leniem!!!

Kiedy kończę pracę wszystkie sklepy są zamknięte a w nocnych nie sprzedają miedzianych rurek do robienia radiatorków.

Ktoś mógłby się zastanawiać się nad efektywnością takiego biegania i szukania rurek albo wiatraczków. Nad kręceniem kompa. Po co? Po jakieś iluzoryczne punkty w benchmarku? Co to jest?

Niestety nie mogę naprawdę zapolować więć przepłacam i mam namiastkę bycia "myśliwym"

no i mamy filozofa na forum :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem leniem!

Leniem!!!

Chyba nie powisz mi że pracujesz codziennie do po. 20 a i w weekendy nie masz w ogóle czasu. Przecież w każdej Castoramie, Obi, itp. kupiosz rurkę miedzianą która cięwyjdzie po jakieś 5-7 pln za metr, ewetulanie kup sobie jaki bądź radiator (na allegro taki pod socket a kupisz za koło 5-15 pln aluminiowy) i pozostaje tylko go pociąć i po kłopocie.

Chyba że naprawdę charujesz i przez to jesteś przy kasie, tak że przepłacanie o ponad 50 pln to dla ciebie pestka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pracuję dużo, ale też staram się efektywnie odpoczywać.

Zamiast jechać do kolejnej Niedzielnej Świątyni Zakupów wolę wskoczyć na rower i zrobić 30km. Wiesz jak się potem kompa kręci ;-))

Radiatorki kupiłem na giełdzie, więc skoro ktoś je sprzedaje to znaczy że są chętni.

Był w TV taki pan co potrafił zrobić wszystko ze wszystkiego...

A.S. teraz reklamuje Castoramę ;-)))

A czy klej termoprzewodzący mam zrobić z mielonego srebrnego pierścionka i żywicy zebranej jesienią z drzew jarzębiny. ;-)

Bez obrazy, ale każdy ma swój sposób zabawy z OC. Mój nie jest może twórczy ale mi wystarcza.

Jeżeli ma się dużo czasu to jest on tani. Pomyśl ile czasu zajmuje wycieczka krajoznawcza do marketu (dojazd, parkowanie, szukanie, kolejka do kasy itd) więc czasami te 50 pln lepiej przpłacić niż bluzgać że jakiś baran rozsypał Ci cement na maske i łapą ścierał. (autentyk)

Małych sklepików już nie ma a ludzie w hiperach dostają jakiegoś <span style="color:red;">[ciach!]</span>lca. Wolę "przepłacać".

Jeżeli odkryje jakiś darmowy sposób polepszający cokolwiek w komputerze podzielę się ze wszystkimi.

pozdro

Obiecuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam takie OT pytanko- chcialby ktos kupic radiator "custom made" o dowolnych wymiarach i "duza" iloscia finow, miedziany, do chlodzenia procka? (pod socket a albo s478)

rozumiem ze cos a'la Swiftech :)

a cena bedzie przystepna :?:

i czy w gre wchodzi wykonanie zapinki :?:

od razu powiem co mnie interesuje:

- podstawa miedziana ~60x60 (mm) - co do grubosci to nie wiem bo nie robilem testow :(

- gwintowane finy ale aluminiowe (ewentualnie miedziane nad rdzeniem procka ale to moze byc za ciezkie)

- wysokosc calego ustrojstwa (bez wentylatora) max 32mm

cel - procek na przejsciowce Slot1/FCPGA (wiadomo malo miejsca) na to zaloze wentylator od V6Cu (bez +, ten wolniejszy) 60x60x25

ile by kosztowal taki radiatorek z zapinka (ta ewentualnie sam zrobie) :?:

PS cos takiego jak to

http://www.ocaddiction.com/reviews/cooling...cture%20025.jpg

i ewentualnie takie zapineczki

http://www.ocaddiction.com/reviews/cooling...cture%20022.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...