::snoopy:: Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 Java Pisałem już posty dotyczące tego problemu dla nowych w linuxie. Więc tak: Pobrałem plik javy (xxxxx.rpm.bin) Wchodze do konsolki, mieszam poleceniami z pomocą www :). Udało mi się połowicznie, bo z pliku bin pojawił się już gotowy plik RPM do zainstalowania. No więc klikam (w środowisku graficznym już) na to i pojawia się okieno czy chcę zainstalować. No więc instaluję, komunikat że wszystko ok, ale gdy włączam czat to on niedziała. Kadu Plik xxxxkadu.tar rozpakowałem pod konsolą i nie wiem co dalej zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulo Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 Java - http://java.sun.com/j2se/1.5.0/jre/install-linux.html , a może poprostu nie masz zrobionego dowiązania symbolicznego (ln) w katalogu plugins Twojej przeglądarki. Kadu - http://www.kadu.net/wiki/index.php/Dokumen...3.B3w_binarnych - na początek wybierz rpm. BTW na oba pytania google da Ci 100000000 odpowiedzi ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 (edytowane) Aby zainstalować jave kożystałem z jakiegoś innego forum, a na nim było napisane że na tej stronce co podałeś że jakieś błędy są. Szkoda ze jej nie zapisałem. No ale java dalej nie chodzi. Może coś pominołem. Edytowane 6 Listopada 2005 przez ::snoopy:: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 7 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2005 (edytowane) Czy chodziło Ci o coś takiego: W katalogu: file:/usr/java/jre1.5.0_05/plugin/i386/ns7 I w konsoli: ln libjavaplugin_oji.so Teraz pisze w konsoli że plik istnieje (jeśli chcę jeszcze raz dać polecenie). Ale java nadal nie chodzi. :-| ---------------------------- Kadu już sobie zainstalowałem z tej stronki http://www.kadu.net/download/binary/mandra...E%202005/stable Edytowane 7 Listopada 2005 przez ::snoopy:: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qlawy Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 Czy chodziło Ci o coś takiego: W katalogu: file:/usr/java/jre1.5.0_05/plugin/i386/ns7 I w konsoli: ln libjavaplugin_oji.so Teraz pisze w konsoli że plik istnieje (jeśli chcę jeszcze raz dać polecenie). Ale java nadal nie chodzi. :-| no bo musisz wkleić do katalogu fireoxa czy tam mozilli czy tam konquerora do katalogu plugins ;) znajdziesz jego lokalizacje zapewne ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pompi Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 (edytowane) Założe się że namieszałeś kolejność przy wpisywaniu polecenia dowiązania. Musi być: ln -s cel nazwa_dowiązania // Nie odwrotnieNajpierw dobrze naucz się obsługi konsoli Uniksowej, a potem bierz się za instalowanie programów. I jeszcze jedno. Nigdy nie instaluj pakietów poprzez klikanie w ikonkę. Konsola i jeszcze raz konsola. Poczytaj sobie manuala o RPM: man rpm Edytowane 8 Listopada 2005 przez Pompi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...