Skocz do zawartości
pasTerzu

Czym Stworzyc Baze Danych ?

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuje stworzyc baze danych zawierajaca jakies tam dane adresowe typu imie nazwisko adres nazwa firmy stanowisko miasto itd. itp. - jest tego 35 tys rekordow lacznie i musze to wsadzic w nowa baze ktora ma byc oczywiscie dostepna przez neta, maja byc 3 poziomy uprawnien uzytkownikow (admin, do edycji, do przekladania). Dane do bazy beda wprowadzane przez roznych uzytkownikow (wielu).

I pytanie moje czym cos takiego zrobic - nie chce mi sie pisac tego w php/sql. Myslalem o Accesie 2003 i niby ladnie to wyglada ale pojecia nie mam czy te strony dostepu beda dzialac na pliku accesa na jakims serwie a po drugie za nic nie moge dojsc jak tam zrobic te poziomy uprawnien o ile sie da... Ktos moze cos doradzic ? Dodam tylko ze czasu mam niewiele ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebuje stworzyc baze danych zawierajaca jakies tam dane adresowe typu imie nazwisko adres nazwa firmy stanowisko miasto itd. itp. - jest tego 35 tys rekordow lacznie

Napisz trochę więcej na temat tego projektu. Dokładniej, w jakiej formie masz dane. Ale M$ Accesa też bym podobnie jak LuSo odradził i skłonił się w stronę php/sql. Szybciej, prościej, stabilniej. :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tej skali rozwiązań mySQL polecam, pełno informacji wszedzie, darmowa platforma. A oprogramowanie klienckie nie musi być koniecznie w php.

Biblioteki są do wszystkich popularnych języków.

Ja np piszę klienta w Delphi bo są gotowe komponenty - tabele, sortowanie etc i odciąza to trochę serwer bo wszelkie wyszukiwania i filtrowania robie na datasets lokalnie. PHP ma też nieznośne ograniczenia typu maksymalny czas wykonywania skryptu i w dodatku jest strasznie powolny.

Nie wiem jak u ciebie, ale ja piszę takie rzeczy za pieniądze, jeśli ty dysponujesz funduszami to chętnie się podejmę :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Istnieje cała masa możliwych rozwiązań. Jeśli interesuje Cię aplikacja dwuwarstwowa, to tak jak pisał elh może to być Delphi/mySQL, może być też Delphi/MSDE2000 (jest to "darmowa" wersja Microsoft SQL Server 2000 - Microsoft Server Desktop Engine). Zamiast Delphi można użyć Borland C++, można Visual C++, można Javę.... Do bazy można zaprząc PostgreSQL... Można też nie stawiać serwera bazy danych i zainteresować się biblioteką SQLite, która ma interfejs SQL, ale trzyma dane w zwykłym, pojedynczym pliku, i sama jest sobie serwerem i klientem (z tym, że nie jestem pewien, jak to tam jest z uprawnieniami użytkowników).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy tej ilości danych, najlepszym rozwiązaniem zostaje baza MySQL. B)

Interfejs i środowisko do zaprogramowania aplikacji (interfejsu) to już twój wybór, no i zależy od twoich prefertencji i umiejętności programistycznych. :rolleyes:

Sam realizowałem bazę do zarządzania produkcją w firmie w środowisku Bulder 6 + MySQL.

Chwalę sobie swobodę dostępu do danych, ich obróbkę i prezentację :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi