Skocz do zawartości
Cro

Jak Odpalić Live Cd Ubuntu Na Ati?

Rekomendowane odpowiedzi

Odpalam sobie kompa z Live CD, znajduje wszystkie urządzenia, ładuje net i inne bajery i wywala komunikat, że jest problem z grafiką i, żeby spróbować po odpowiednim konfigu czy jakoś tak. Jest to moje pierwsze podejście do Linuxa, więc proszę się nie śmiać. Wiem tylko, że są na nim problemy z driverami do ATI właśnie. Odpaliłem system na Rivie i śmiga aż miło ;)

Treść komunikatu:

Failed to start the X server (your graphical interface). It is likely that it is not set up correctly. Would you like to view the X server outpout to diagnose problem?

yes/no

I po jakimś czasie, zanim udało mi się przepisać to na kartkę wyskakują jakieś porozrzucane po całym ekranie napisy o tym, że jest to freeware, potem jak nacisnę enter to każde naciśnięcie wyświetla napis coś a'la "$ubuntu$" czy jakoś tak...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest tak.

1. Wywala Cie do konsoli tekstowej.

2. Spróbój wpisac następujące komendy:

* xorgsetup

* xorgconfig

Któraś z nich odpalic powinna konfigurator karty grafiki. Ewentualnie możesz podczas tego konfiga, który Ci wyrzuca podac kartę jako VESA i będziesz jechał na standartowych sterownikach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie działa żadna z tych komend :/

użyłem

sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg

ale potem nie wiem jak wejść do trybu graficznego :lol:

Niby Ctrl+Alt+Fx ale ehh

Chciałem po prostu pobawić się trochę linuxem, bo nie wiem nawet z czym się to je a tu taki wałek :/

Edytowane przez Cro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siedzę na tym linuxie, ale pod Rivką, jak uruchamiam chcę ustawić w konfiguracji grafę jako VESA to po włączeniu trybu graficznego pojawia się jedynie krzyżyk-kursor i tło składające się z białych i czarnych kwardatów. Wszystko jak w 16 kolorowej palecie... Jest dźwięk startu systemu i na tym się kończy, nic więcej się nie wyświetla, przejście znów do trybu graficznego równoznaczne jest ze zwiechą :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a próbowałeś w pliku konfiguracyjnym ręcznie wpisać typ sterownika tzn radeon albo ati??? Plik masz w /etc/X11/xorg.conf .... :) Potem startx i wio

Ponoć w Breezym jest skopana paczka z driverami ati - powinno pomóc :

I downloaded the xorg-driver-fglrx from the console and install it, changed my xorg.conf with fglrx and it's working!

Edytowane przez Myszaqu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli ta dystr. ma juz zainstalowane jakies stery z ati (fglrx) to prosta sprawa; w xorg.conf w Driver daj "fglrx". ewenatualnie w konsoli fglrxconfig i sam program ci ustawi xorga jak trzeba. jesli natomaist nie ma w systemie fglrx (sprawdz lsmodem) to pozostaje ci standardowy driver VESA lub ewenatualnie jesli byl wkompilowany w jajko lub dodaj sobie ajko modul ten sterownik co jest w jajku. wtedy w xorg.conf w Driver dajesz "radeon" i wszystko gra.

ps. mozesz tez sie pobawic w reczna instalacje fglrx'a -> www.ati.com -> drivers -> linux

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi