Skocz do zawartości
deserted

Płyta Procesor Pamięć

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Chciałbym kupić kilka części do mojego komputera (albo komputer do kilku starych części):

płyte (Socket 939),

procesor (Athlon 64),

pamięć

i nie wiem czy zasilacz też będzie potrzebny, ale to na razie mało ważne. Może napiszę jaki mam obecnie "sprzęt" :rolleyes:

Płyta DFI

Celeron 533

GeForce 3 Ti 200 64MB (AGP x8)

256 ramu

Dysk Seagate 17gb

Karta dźwiękowa Sound Blaster Live! 24-bit

Jako że nie mam wiele kasy, chciałbym zostawić grafike (zaoszczędze około 600zł) i kupić płyte gł. z AGP. Teraz pytanie jaką płyte główną? Jeśli mam zaoszczędzone na grafie to płyte chciałbym jakąś lepszą. Zastanawiam się nad Abit albo Asus. Ma być szybka, stabilna i cicha, dałoby się tak? Kasa? Max 450zł :)

Sprzętu raczej nie będę kręcił bo nawet się na tym nie znam.

Myślałem o Abit AV8 3rd Eye lub samo Abit AV8, ale naczytałem się że są problemy z tą płytą, a może to wina wersji biosu? Nie wiem jak jest z nowszą. Może Asus będzie lepszy? Może ten Asus A8V Deluxe Via K8T800Pro ?

Procesor, tutaj sam nie wiem, chciałbym się zmieścić do 500zł

Pamięć, też nie wiem jaką, wiem tylko że oryginalną, na początek 512mb, a za miesiąc moge dokupić więcej. Kasa do 200zł za 512.

Grafika, karte już mam i może zmienie ją za kilka miesięcy na lepszą.

Do czego ma być komp? Głównie do grania, troche do grafiki.

W skrócie - chciałbym, aby był to sprzęt (oprócz grafiki, którą zmienie, ale nie tak szybko, bo wtedy brałbym płyte na PCI Express) żeby można było spokojnie grać, bez żadnych przycinek, na lepszych ustawieniach (1024x768 i wyżej + detale) w gry typu Quake 4 i reszta wcześniejszych. Nie wiem czy takie sprawy jak chipset (VIA, nVidia), SATA itp mają tu jakieś większe znaczenie.

Jeśli ktoś chciałby pomóc w wyborze to zapraszam.

Pozdrawiam

Edytowane przez deserted

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba się zdecyduje na coś takiego, myślicie że będzie wporzo?

Asus A8V Deluxe K8T800Pro S.939 359zł

Athlon 64 3000+ OEM (Socket 939) Venice - 488zł

Prosze, pomożcie dobrać ciche chłodzenie, bo to wersja OEM, dobrą pamięć 512 i jakiś niedrogi zasilacz który to udźwignie (HD, CD i DVD),

Dzięki

Edytowane przez deserted

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi