Skocz do zawartości
korbusd23

Jaka Pamiec Ddr

Rekomendowane odpowiedzi

Na moim przykładzie pamięci chodzą DUŻO lepiej kiedy mają mniejsze timingi - nie patrzę się na taktowanie (zamiast standardowego 200Mhz (efekt. 400) mam 194Mhz (efekt. 388)) a tymingi jak najmniejsze :

CL- 2 a reszta 7-3-3 lub 6-3-3. Jeżeli masz procek AMD to radzę pamięci np. 400 obniżyć do procka np 333 i wykręcać na timingach. Można też kupić 466 i mieć i wysokie taktowanie i niskie timingi ale to dla zasobnych.

Radzę sprawdzać różne ustawienia w programie Everest Home Edition i dopasowac timingi do jak najwyższej wydajności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli mają być dobre i tanie, to sugeruję poszukać TwinMOSów OEM PC400 z serii 1A4T lub ewentualnie AA4T.

Jeśli nie wiesz, o co chodzi, to już wyjaśniam:

http://www.pccentrum.pl/images/images_prod...400_twinmos.jpg

Na naklejce na tym zdjęciu masz długi ciąg znaków kończący się 1DDT. Zamiast tych liter powinno się znajdować najlepiej 1A4T (takie pamiątki spokojnie idą na 2-2-2-5-1T przy 400MHz, a nawet na ZNACZNIE więcej). Ostatecznie mogą być AA4T (2-2-2-5-1T 400MHz przy 2,6-2,7V).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moja plyta moze miec pamieci 2 MB DDR 400

Tak naprawdę to chyba 2GB ???

A poza tym to potwierdzam, że pamięci mogą chodzić wydajniej przy niższym taktowaniu i obniżonych timingach - u mnie pamięć PC3200(400MHz) chodzi lepiej synchronicznie z CPU na 352 MHz ( 2-2-2-6-1T) niż asynchronicznie na 400 (3-3-3-7) - ale to AMD, Pentium nieźle sobie radzi również przy asynchronicznych ustawieniach - trzeba potestować co jest lepsze.

Pozdr. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy to prawda ale kiedyś na wykładzie z budowy komputera doktorek gadał coś że 32 bitowe procesory mogą wykorzystać maksymalnie 1,5 GB, a płyta może sobie obsługiwać nawet 4 GB ale to jest niby specjalny trik marketingowy żeby kasę ciągnąć. Dopiero teraz te athlony 64 bitowe mogą więcej ale to i program musi być 64 bitowy. Tłumaczył on czym jak ten mechanizm działa ale niestety już tego nie pamiętam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięci niby nigdy za wiele a jednak za dużo także źle. Według mnie na dzisiajsze standardy 1GB to max. Nie potrzeba więcej - wykożystają to tylko gry lub profesjonalne aplikacje. Ja mam 512 mb i nie narzekam....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No 512 to malo, w sumie minimum teraz jezeli cchesz sie pograc w cos... 1 gb wystarcza, duuuzej roznicy nie poczujesz jak dasz 2 gb badz 1.5 gb... 1 gb kup i bedzie ok ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi