korbusd23 Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 Witam chodzi mi nie o firme a o rodzaj pamieci moja plyta moze miec pamieci 2 MB DDR 400 pytanie jest wiec takie czy moge wrzucic dwie kosci po 1024 i o co chodzi z tym CL 2.5 i CL 3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 (edytowane) teoretycznie pamięci powinny działać, ale w praktyce różnie to bywa. a te CL to są czasy dostępu do pamięci tzw. timingi - generalnie mniej tym lepiej :) Edytowane 13 Listopada 2005 przez janio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość metall2 Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 Na moim przykładzie pamięci chodzą DUŻO lepiej kiedy mają mniejsze timingi - nie patrzę się na taktowanie (zamiast standardowego 200Mhz (efekt. 400) mam 194Mhz (efekt. 388)) a tymingi jak najmniejsze : CL- 2 a reszta 7-3-3 lub 6-3-3. Jeżeli masz procek AMD to radzę pamięci np. 400 obniżyć do procka np 333 i wykręcać na timingach. Można też kupić 466 i mieć i wysokie taktowanie i niskie timingi ale to dla zasobnych. Radzę sprawdzać różne ustawienia w programie Everest Home Edition i dopasowac timingi do jak najwyższej wydajności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 Jeśli mają być dobre i tanie, to sugeruję poszukać TwinMOSów OEM PC400 z serii 1A4T lub ewentualnie AA4T. Jeśli nie wiesz, o co chodzi, to już wyjaśniam: http://www.pccentrum.pl/images/images_prod...400_twinmos.jpg Na naklejce na tym zdjęciu masz długi ciąg znaków kończący się 1DDT. Zamiast tych liter powinno się znajdować najlepiej 1A4T (takie pamiątki spokojnie idą na 2-2-2-5-1T przy 400MHz, a nawet na ZNACZNIE więcej). Ostatecznie mogą być AA4T (2-2-2-5-1T 400MHz przy 2,6-2,7V). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 moja plyta moze miec pamieci 2 MB DDR 400 Tak naprawdę to chyba 2GB ??? A poza tym to potwierdzam, że pamięci mogą chodzić wydajniej przy niższym taktowaniu i obniżonych timingach - u mnie pamięć PC3200(400MHz) chodzi lepiej synchronicznie z CPU na 352 MHz ( 2-2-2-6-1T) niż asynchronicznie na 400 (3-3-3-7) - ale to AMD, Pentium nieźle sobie radzi również przy asynchronicznych ustawieniach - trzeba potestować co jest lepsze. Pozdr. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DFlash Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 Nie wiem czy to prawda ale kiedyś na wykładzie z budowy komputera doktorek gadał coś że 32 bitowe procesory mogą wykorzystać maksymalnie 1,5 GB, a płyta może sobie obsługiwać nawet 4 GB ale to jest niby specjalny trik marketingowy żeby kasę ciągnąć. Dopiero teraz te athlony 64 bitowe mogą więcej ale to i program musi być 64 bitowy. Tłumaczył on czym jak ten mechanizm działa ale niestety już tego nie pamiętam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość metall2 Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 Pamięci niby nigdy za wiele a jednak za dużo także źle. Według mnie na dzisiajsze standardy 1GB to max. Nie potrzeba więcej - wykożystają to tylko gry lub profesjonalne aplikacje. Ja mam 512 mb i nie narzekam.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pioorek Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 No 512 to malo, w sumie minimum teraz jezeli cchesz sie pograc w cos... 1 gb wystarcza, duuuzej roznicy nie poczujesz jak dasz 2 gb badz 1.5 gb... 1 gb kup i bedzie ok ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość metall2 Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 Jeżeli to było do mnie to najpierw poproszę o anonimowego dobroczyńcę o jakiś datek na te dodatkowe ramy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...