Skocz do zawartości
tomasz

Gdy wyłącze komputer to słychać lekki stuk dysku twardego!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Dlaczego tak się dzieje?

Mam Maxtor 60 GB. Po kożdym wyłączeniu kompa (gdy już diody gasną) następuje taki dziwny stuk twardziela. Trochę silniejszy jest ten stuk gdy zaraz po włączeniu kompa wyłącze go przyciskiem Power.

Czyżby ten dysk już powoli wykańczał swój żywot. Dopiero mam go od dwóch tygodni.

Wcześniej miałem też dysk 60 GB i po tygodniu pracy padł. I to tak,że straciłem 40 GB cennych danych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to normalne na wszystkich dyskach - glowice parkuja

pamietam kiedys bylo trzeba polecenie park wydawac zeby zaparkowaly

(mowa o 40 mb dysku)

Tylko na niektorych ciszej a na innych glosniej

A co do maxtoroow z wlasnego doswiadczenia (servis) nie polecam - duuuuuuzo pada

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego tak się dzieje? 

Mam Maxtor 60 GB. Po kożdym wyłączeniu kompa (gdy już diody gasną) następuje taki dziwny stuk twardziela. Trochę silniejszy jest ten stuk gdy zaraz po włączeniu kompa wyłącze go przyciskiem Power.

Czyżby ten dysk już powoli wykańczał swój żywot. Dopiero mam go od dwóch tygodni. 

Wcześniej miałem też dysk 60 GB i po tygodniu pracy padł. I to tak,że straciłem 40 GB cennych danych.

LOL, czemu ja tego nie zauważyłem? Muszę to sprawdzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest normalne tylko niektore dyski cicho sie wylaczaja ja mam barracude III 40 i nie slychac ale w drugim kompie siedzi wd 40 i dosyc glosno sie wylacza co nie przeszkadza zupelnie w normalnej pracy wiec nie martw sie wszystko jest ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Fujitsu 30 Gb i równierz słychać wyraźne uderzenie tyle że za pierwszym razem mniej więcej w momencie gdy bios wykryje dysk(zdaje się że wówczas głowice wracają z obszaru parkowania) oraz przy wyłączaniu kompa(gdzie wracają na ww. obszar)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O!! Widać z Waszych postów, że stukanie dysku po wyłączeniu kompa to normalka.

Ja juz się przestraszyłem wcześniej (pierwszy post). Padł mi 60 GB Maxtor bo (prawdopodobnie) przemieszczałem partycje na tym dysku różnymi programami tj. używałem Partition resizer, Ranish partition resizer a na końcu Partition Magic. Tymi programami w końcu udało mi się ustalić właściwe partycje ale było chyba to przyczyną padnięcia mi tego dysku. Coś w nim chyba niewłaściwie się przeniosło (chodzi o dane na partycjach). Albo (jak mi powiedzieli w serwisie) ten dysk już był wyprodukowany z wadą. Tego nie wiem i się nie dowiem. Straciłem 30 GB cennych danych i koniec.

Teraz mam też Maxtora i po waszych wypowiedziach będę nieco spokojniejszy.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...