Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Chce kupic wiatrak do obudowy i zastanawiam nad dwoma rodzajami miedzy ktorymi jest okolo 6dBA roznicy a wydajnosc maja podobna. Czy ta roznica jest odczuwalna dla ucha i czy jest duza bo jakos nie mam wyobrazenia :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chce kupic wiatrak do obudowy i zastanawiam nad dwoma rodzajami miedzy ktorymi jest okolo 6dBA roznicy a wydajnosc maja podobna. Czy ta roznica jest odczuwalna dla ucha i czy jest duza bo jakos nie mam wyobrazenia  :?

Jeżeli dobrze pamietam różnica 3 decybeli to dwukrotne zwiększenie hałasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha te wentylatorki to Sunony:

"80" PTSI - 34(32)dBA

"92" PTB3 - 27dBA

"120" PMS3 - 34dBA

ja na starym forum pisalem o moich przejsciach z Sunonami - nie sa najlepsze ale za ta cene warto - tylko bierz pod uwage to ze je od razu puscisz na 7V :o (to rada dla Twoich uszu) :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha te wentylatorki to Sunony:

"80" PTSI - 34(32)dBA

"92" PTB3 - 27dBA

"120" PMS3 - 34dBA

ja na starym forum pisalem o moich przejsciach z Sunonami - nie sa najlepsze ale za ta cene warto - tylko bierz pod uwage to ze je od razu puscisz na 7V :o (to rada dla Twoich uszu) :lol:

Ja mam jednego Sunona (1.3W) puszczonego na 12V i jednego (2.6W) puszczonego na 5V. Ten słabszy jest na 12V i tak jest zagłuszany przez wiatrak na procesorze (Coolmaster ok. 4600-4800 obr/min.).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tego susnona PTS1 , jak idzie na 12V to uszy miękną inna sprawa że wieje wtedy zajebiście . Już na 7V wszystko chodzi cicho a wydajność jego jest i tak lepsza niż jakiegoś colorfula puszczonego na 12V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja do onbudowy wstawilem 2 dodatkowe wiatraki od zasilaczy a zostaly wymontowane z komputerkoof hp vectra 486

Powiem tak ze na oko to na 12 voltach maja z jakies 4000 - 4500 jesli nie wiecej

a przeplyw powietrza potezny - 80x80 jeszcze takiej nie widzialem

Niestety co za tym idzie moja "ryczaca 60x60" chowa sie pod wzgledem halasu Ja to ominalem za pomoca ukladu podnoszacego predkosc w zaleznosci od temper wylutowanego z starego zasilacza at teraz mam cisze i w razie potrzeb wiatraczek przyspiesza

Co do "ciszy" to i tak wiatrak w zasilaczu i na procu zagluszaja wszystko :/

(na procu 5200 rpm)

Wiatraki te z hpetek sa na lozyskach i sa firmy MNB czy siakos tak

No i z kazdym byl Grill :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz  spoks brac te Sunonki,Ale przy montażu zastosuj podkładki gumowe z http://www.4max.com.pl/ oraz zrób sobie regulacje napiecia 127 i bedziesz mógl sobie do regulowac poziom halasu.

ma ktos moze jakis link do stoniczki, moze gdzies jest loptatologicznie przedstawione jak takie cus zlozyc :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://tweak.unspl.com/forum/viewtopic.php?t=1682

Panie Rosio Bond mamy dla pana zadanie. Powinien pan przesledzic ten watek. Pozatym masa innych watkow, ale jako, ze szukanie ich moze byc trudne. to poszukaj linka do modedkompz czy jak to sie zwia. Zaraz sie pewnie ktos odezwie i ci poda adres- ja niestety zapomnialem nawet nazwy tego serwisu....

W kazdym badz razie nie jest to trudne, potrzebujesz tylko kombinerek i troche cierpliwosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://tweak.unspl.com/forum/viewtopic.php?t=1682

Panie Rosio Bond mamy dla pana zadanie. Powinien pan przesledzic ten watek. Pozatym masa innych watkow, ale jako, ze szukanie ich moze byc trudne. to poszukaj linka do modedkompz czy jak to sie zwia. Zaraz sie pewnie ktos odezwie i ci poda adres-  ja niestety zapomnialem nawet nazwy tego serwisu....

W kazdym badz razie nie jest to trudne, potrzebujesz tylko kombinerek i troche cierpliwosci.

Thx znalazlem juz 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...