Skocz do zawartości
Dopalacz

Zasilacz Chieftec (gps-400aa-101a) Atx 400 Watt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

zakupiłem sobie ZASILACZ CHIEFTEC (GPS-400AA-101A) ATX 400 Watt

niby wszystko fajnie, cichy, itd ale

na plycie glownej abit bx133raid w biosie wartosc napiecia -5V pokazuje mi -61Vdo-62V ????

te zasilacze tak dziwnie pokazuja ??? czy ja mam zwidy ???? obecnie jest podlaczony do plyty epox 8k9a3+ i chodzi stabilnie tam nie stety nie moge zlukac jaka jest wartosc napiecia na -5V ....

czekam na jakas konkretna odpowiedz poniewaz nie wiem co mam z tym fantem zrobic ......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli zasiłka nie ma napięcia -5V to mobo głupieje i podaje dziwne wartości. Jeśli Twoja zasiłka faktycznie nie ma -5V (sprawdź choćby na naklejce znamionowej) to nie masz się czym martwić.

Napięcia sprawdzane w biosie = napięcia sprawdzane w jakimś programie (mniej-więcej). Bo skąd program odczytuje napięcia? Z mobo- tak samo jak bios.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miernika zadnego nie mam ..............

mniejsza z tym to powiedz przynajmnij dlaczego w biosie cos takiego wyswietla ... sprawdzane bylo tez na asrock k8 upgrade s754

Opis Techniczny:

Informacje dodatkowe Zasilacz można podłączyć zarówno do płyty ATX 20-pin jak i 24-pin

Standard Standard wykonania: ATX12V 2.0

Zabezpieczenia przepięciowe, termiczne.

Ilość wentylatorów 120mm ~ 27dB

Końcówki zasilania 1 x Dual 20 / 24 PIN ATX,1 x 4 PIN ATX 12V,1 x 6 PIN PCI Express,2 x SATA,7 x Molex,2 x Floppy

Maksymalna moc 400W

Napięcia wyjściowe +5V, +3,3 V, +12V1, +12V2, -5V, -12V, +5VSB

Napięcie wejściowe 100V/ 240V

Pfc aktywne

Wymiary(mm) 140x150x85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fakt ten zasilacz nie posiada napiecia -5V

po kilku dniach uzywania tego zasilacza moge stwierdzic ze jest cos nie tak

komp zaczal mi sie wieszac i restartowac, na starej zasilce czegos takiego nie bylo.....

zonk i zasilka na reklamacje pomknie :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może właśnie brak napięcia -5V jest problemem- masz starą płytę a stare płyty zdaje się potrzebowały do czegoś napięcie -5V (tylko nie wiem do czego). Nie jest to pewnik- mogę się mylić.

Tak więc albo wymienisz mobo albo zasilacz na taki z napięciem -5V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chwilowo mam zasilke Deera 350 W i co moge powiedziec........ zero zwisow ..... czyli wychodzi na to ze tenchiftec 400w cos nie tutiiii... ciezko jest mi powiedziec co jest nie tak z nim moze brak tego -5V zobacze jutro jak bedzie sie zachowywal 420W chifteca ...........

za 400 W dalem 190 zloty 420 bedzie mnie kosztowala 210 zloty jakby ktos potrzebowal jakies czesci to mozna do mnie pisac

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi