Skocz do zawartości
Pompi

2221

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem. Skompilowałem sobie najnowsze jądro i jest tak:

1. Mam Gruba.

2. Nie mam obrazu *.img po zainstalowaniu tego nowego jądra.

3. Po załadowaniu innego jądra wyskakuje Kernel Panic: Nie można zamontować korzenia na nieznanym bloku hd0,0.

A edytowałem na hd0,5. Moze pokaze moja konfiguracje pliku grub.conf:

# grub.conf generated by anaconda## Note that you do not have to rerun grub after making changes to this file# NOTICE:  You have a /boot partition.  This means that#		  all kernel and initrd paths are relative to /boot/, eg.#		  root (hd0,5)#		  kernel /vmlinuz-version ro root=/dev/hda8#		  initrd /initrd-version.img#boot=/dev/hdadefault=0timeout=5splashimage=(hd0,5)/grub/splash.xpm.gzhiddenmenutitle Linux 2.6.x (2.6.11-1.1369_FC4)		root (hd0,5)		kernel /vmlinuz-2.6.11-1.1369_FC4 ro root=LABEL=/ rhgb quiet		initrd /initrd-2.6.11-1.1369_FC4.imgtitle Linux 2.6.14.2		root (hd0,5)		kernel /vmlinuz-2.6.14.2 ro root=LABEL=/ rhgb quiettitle WinXP			  rootnoverify (hd0,0)		  chainloader +1
Edytowane przez Pompi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh nie wiem jak konfiguruje sie gruba (uzywam od zawsze lilo) w howto nic nie pisza? pewnie jest jakis DOC jak to sie konfiguruje...

ps. w lilo to tylko image=/boot/costam;root=/dev/hdaX;read-only;label=costam i finito. po skompilowaniu jajka bzImage i system.map do boot'a i wszystko smiga az milo :] na cholere ten *.img?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli sie nie myle to plik *.img zawiera obraz ramdysku potrzebnego do odpalenia bootsplasha. Wiec mozesz jego brakiem sie nie martwic. A do menu gruba sprobuj dodac

title Linux 2.6.14.2kernel (hd0,5)/vmlinuz-2.6.14.2 root=/dev/hda7{tu podaj partycje root, nie wiem jaki ma numer u ciebie} ro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli sie nie myle to plik *.img zawiera obraz ramdysku potrzebnego do odpalenia bootsplasha. Wiec mozesz jego brakiem sie nie martwic.

Mylisz się (częściowo). Może też ów ramdysk zawierać moduły do obsługi np. dysku i filesystemów, jeśli ktoś ma tak jądro skompilowane, a brakiem tychże jak najbardziej należy się martwić :-) W sprawdzonych konfiguracjach zazwyczaj można większość rzeczy wkompilować w jądro, pozbywając się zupełnie potrzeby używania initrd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi