Pompi Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 (edytowane) Mam problem. Skompilowałem sobie najnowsze jądro i jest tak: 1. Mam Gruba. 2. Nie mam obrazu *.img po zainstalowaniu tego nowego jądra. 3. Po załadowaniu innego jądra wyskakuje Kernel Panic: Nie można zamontować korzenia na nieznanym bloku hd0,0. A edytowałem na hd0,5. Moze pokaze moja konfiguracje pliku grub.conf: # grub.conf generated by anaconda## Note that you do not have to rerun grub after making changes to this file# NOTICE: You have a /boot partition. This means that# all kernel and initrd paths are relative to /boot/, eg.# root (hd0,5)# kernel /vmlinuz-version ro root=/dev/hda8# initrd /initrd-version.img#boot=/dev/hdadefault=0timeout=5splashimage=(hd0,5)/grub/splash.xpm.gzhiddenmenutitle Linux 2.6.x (2.6.11-1.1369_FC4) root (hd0,5) kernel /vmlinuz-2.6.11-1.1369_FC4 ro root=LABEL=/ rhgb quiet initrd /initrd-2.6.11-1.1369_FC4.imgtitle Linux 2.6.14.2 root (hd0,5) kernel /vmlinuz-2.6.14.2 ro root=LABEL=/ rhgb quiettitle WinXP rootnoverify (hd0,0) chainloader +1 Edytowane 18 Listopada 2005 przez Pompi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uffizi Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 heh nie wiem jak konfiguruje sie gruba (uzywam od zawsze lilo) w howto nic nie pisza? pewnie jest jakis DOC jak to sie konfiguruje... ps. w lilo to tylko image=/boot/costam;root=/dev/hdaX;read-only;label=costam i finito. po skompilowaniu jajka bzImage i system.map do boot'a i wszystko smiga az milo :] na cholere ten *.img? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abdel_k9 Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 Jesli sie nie myle to plik *.img zawiera obraz ramdysku potrzebnego do odpalenia bootsplasha. Wiec mozesz jego brakiem sie nie martwic. A do menu gruba sprobuj dodac title Linux 2.6.14.2kernel (hd0,5)/vmlinuz-2.6.14.2 root=/dev/hda7{tu podaj partycje root, nie wiem jaki ma numer u ciebie} ro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pompi Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 Na szczęście udało mi się. Poleceniem mkinitrd można zrobić ten obraz. Już jądro się odpala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 24 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2005 Jesli sie nie myle to plik *.img zawiera obraz ramdysku potrzebnego do odpalenia bootsplasha. Wiec mozesz jego brakiem sie nie martwic.Mylisz się (częściowo). Może też ów ramdysk zawierać moduły do obsługi np. dysku i filesystemów, jeśli ktoś ma tak jądro skompilowane, a brakiem tychże jak najbardziej należy się martwić :-) W sprawdzonych konfiguracjach zazwyczaj można większość rzeczy wkompilować w jądro, pozbywając się zupełnie potrzeby używania initrd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L00Kass Opublikowano 17 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2005 Witam, problem rozwiazany to mam takie pytanko. Zalozmy ze przy kompilacji kernela skompiluje sie obsluge dyskow/systemow plikow jako moduly. Teoretycznie chyba kernel nie odpali, dobrze mysle? ;) .peace Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulo Opublikowano 17 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2005 System plików z partycji / musi być wkompilowany w jądro. Pozostałe mogą być jako moduły. BTW co ty tak z tym .peace ? Już jeden taki był "pozdrawiam Harry". :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L00Kass Opublikowano 17 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2005 Goscio na wykladzie tak do jaj chyba gadal zeby sobie sprawdzic empirycznie co sie wtedy stanie jak filesystemy beda jako moduly. :blink: Już jeden taki był "pozdrawiam Harry".i... ? .pokój z Tobą :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uffizi Opublikowano 18 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2005 hmm czy ja wiem? teoretycznie chyba by zadzialalo z tymi modulami. przez zrestartowaniem systemu dodalbym do autoloadu modulow odpowiednie wpisy dla tych modulow z FS. nie sprawdzalem, ale teoretycznie powinno sie udac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 18 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2005 (edytowane) Można obsługę filesystemów (w tym /) skompilować jako moduł, ale trzeba wtedy użyć initrd. Edytowane 18 Grudnia 2005 przez bigfan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...