Skocz do zawartości
[Dante]

Napęd Nec'a

Rekomendowane odpowiedzi

Podczas flashowania napędu, jakimkolwiek nie-oficjalnym firmwarem traci się na niego gwarancję - to chyba wie każdy. Zawsze można jednak z powrotem sflashować go oryginalnym. Napęd posiada pewien wewnętrzny rodzaj licznika wprowadzonych zmian (np. Booktype).

Załóżmy, że chciałbym reklamomać mój napęd a wcześniej w nim siedział już nie raz nie-oficjalny firmware (nie było oczywiście żadnych problemów z działaniem napędu) to czy można zobaczyć czy już były w nim dokonywane jakieś zmiany? W danej chwili jest w nim oficjalny firmware, wcześniej ani razu nie zmieniłem permanentnych ustawień Booktype'a napędu - licznik pokazuje '500 changes left" tak więc zakładam, że też się nie zmienił.

W programie do flashowania napędów NEC'a jest jednak opcja 'Reset' która to przywraca rzekomo defaultowy Booktype oraz resetuje licznik. Nie wiem poprostu, czy mam użyć owej opcji. W programie jest informacja, że jeżeli nic nie zostało zmienione (a nie zostało) to powinna widnieć informacja "Factory default active" a takowa nie widnieje.

Z napędem nie mam problemów i nie chcę go reklamować ale potrzebna mi informacja czy mogę ew. w przyszłości.

Edytowane przez [Dante]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi