Skocz do zawartości
eKOKOsss

Schłodzenie/wyciszenie Potwora! :(

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, mam ostatnio problem z pewnym prockiem (może nie ja osobiście ale dla jasności będę pisał w 1os.). Tzn nie wiem dokładnie jak do tego tematu podejść ponieważ mam mało doświadczenia wogóle z różnymi modelami procków (miałem ich w życiu kilka) a już nie mówiąc o Intelowskich.

Sprzęt to:

Intel Pentium IV 2.4

i płyta to Asus P4G8X Deluxe

Dołączona grafika

Problem polega na tym że oryginalne chłodzonko na procesorze Intel Pentium 4 2.4 (boxowe) jest strasznie głośne a do tego temperatury sięgają 65*C :|. Dla mnie to dziwne, w dodatku strasznie ten box hałasował. Hałasował bo już go niema. Jest za to byczy radiator a na nim wiatrak i powiem jedno - niewiele to dało. Żadnej różnicy w samej temperaturze procesora a konstrukcja wygląda dość dziwnie ponieważ jest to tzw HomeMade.

i mam takie pytanka:

1. Czy takie temperaturki na Intelach to norma? BO jeśli nie to co mi polecicie? Chodzi mi tu GŁÓWNIE o hałas :// bo żona osoby która ma tego Intelka chyba :D w pewnym momencie wyrzuci w nocy sprzęta przez okno :mur: :wink:

2. Problem polega na tym że strasznie mało miejsca jest w budzie i większe radiatory mogą się nie zmieścić - być może bardziej wyniosłe w górę radiatory wchodziły by w grę. Tylko nie wiem czy np taki freezer zmniejszył by temperaturkę znacząco w dół. Czy jest sens inwestować w niego. Poziom hałasu jest tu szczególnie istotny. Fajnie jakby moża było "potwora" wyciszyć ładnie.

3. W środku są dwa dyski które chodza intensywnie i dają pewną tempreaturkę dodatkowo a buda jest ciągle otwarta. W planach jest wywiercenie szerokich otworów z przodu ponieważ jest to klasyczna buda która nie ma otworów z przodu. Tzn ma pseudo szczeline :D.

4. A może jakiś homemade :D tanim kosztem byłby też fajny?

Miałem taki ogólny pomysł:

Zamknąć budę i wywiercić z przodu dwa otworki. Zamontować z tyłu i z przodu wiatraczek (i obniżyć mu obroty). Dało by to mały przeciąg co mogło by też dobrze odprowadzać ciepełko z dysków. DOdatkowo Zamontować coś cichego i wydajnego na procka. Cały problem wtym żeby było to tanie. Nie wchodzi w grę żadno OC. Nic ztych rzeczy - ma być cicho i przyjemnie ze szczególnym uwzględnieniem samego procka. Jak się wam to widzi? I co byście polecili zrobić w tej sytuacji?. Cały czas mam teżna uwadze cenę wszystkiego. Takie dwa ciche nowe wiatraczki to koszt około 30-40zł (nie jest źle).

Ogólnie pierwszym celem jest PROCEK. To on jest tu utrapieniem i zmorą. Później BYĆ MOŻE RESZTA.

Jeśli tanie wyciszenie/schłodzenie nie wchodzi w grę to każda propozycja jest dla mnie wiele warta. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wg mnie jesli chcesz porzadnie wyciszyc kompa to kasa Ci sie przyda :D

Ja bym zaczol od budy ( dobra blacha jest waznym elementem bo te wszystkie dyski, zasilacze, wiatraki .... co non stop chodza wprawiaja w rezonans nasze budki co jest efektem nieprzyjemnego dzwieku. Nastepnym krokiem bylo by sprawdzenie czy wszystkie srubki są na swoim miejscu ( szczegolnie te od plyty glownej ! ) Potem zabrał bym sie za dyski bo one lubią robic sporo hałasu ( najlepiej odizolować je od obudowy ). Jesli chłodzi o procka to tutaj masz ogromne pole do popisu :D Ja bym stawial na duzy i wydajny radiator ( ale to koszty ) i zapodał bym na niego jakiegos niskoobrotwego kulerka. Innej sensownej metody nie widze :) Jesli bys sie juz rozkrecil proponowal bym rowniez zapoznanie sie z zamontowaniem tunelu na procka co by brał z zew. chlodne powietrze !

ps. o zasilaczu nie pisalem bo to jasny temat ze MUSI byc cichutki bo inaczej to nie mamy o czym rozmawiac :D

Edytowane przez htw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję, zobaczymy co z tego będzie. Nie ja wyciszam/wychładzam kompa więc wpływu na to nie mam ale dam znać co z tego wyszło jak już/jeśli będzie gotowe. :D Wsumie zgadzam sięże bez włożenia w to większej kasy nie dało by sięprocka ładniewychłodzić / wyciszyć. W grę pewnie wchodzi jakies 150zł. Tuba była by tu chyba bardzo dobra no ale zobaczymy.. ;) :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi