eKOKOsss Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 Cześć, mam ostatnio problem z pewnym prockiem (może nie ja osobiście ale dla jasności będę pisał w 1os.). Tzn nie wiem dokładnie jak do tego tematu podejść ponieważ mam mało doświadczenia wogóle z różnymi modelami procków (miałem ich w życiu kilka) a już nie mówiąc o Intelowskich. Sprzęt to: Intel Pentium IV 2.4 i płyta to Asus P4G8X Deluxe Problem polega na tym że oryginalne chłodzonko na procesorze Intel Pentium 4 2.4 (boxowe) jest strasznie głośne a do tego temperatury sięgają 65*C :|. Dla mnie to dziwne, w dodatku strasznie ten box hałasował. Hałasował bo już go niema. Jest za to byczy radiator a na nim wiatrak i powiem jedno - niewiele to dało. Żadnej różnicy w samej temperaturze procesora a konstrukcja wygląda dość dziwnie ponieważ jest to tzw HomeMade. i mam takie pytanka: 1. Czy takie temperaturki na Intelach to norma? BO jeśli nie to co mi polecicie? Chodzi mi tu GŁÓWNIE o hałas :// bo żona osoby która ma tego Intelka chyba :D w pewnym momencie wyrzuci w nocy sprzęta przez okno :mur: :wink: 2. Problem polega na tym że strasznie mało miejsca jest w budzie i większe radiatory mogą się nie zmieścić - być może bardziej wyniosłe w górę radiatory wchodziły by w grę. Tylko nie wiem czy np taki freezer zmniejszył by temperaturkę znacząco w dół. Czy jest sens inwestować w niego. Poziom hałasu jest tu szczególnie istotny. Fajnie jakby moża było "potwora" wyciszyć ładnie. 3. W środku są dwa dyski które chodza intensywnie i dają pewną tempreaturkę dodatkowo a buda jest ciągle otwarta. W planach jest wywiercenie szerokich otworów z przodu ponieważ jest to klasyczna buda która nie ma otworów z przodu. Tzn ma pseudo szczeline :D. 4. A może jakiś homemade :D tanim kosztem byłby też fajny? Miałem taki ogólny pomysł: Zamknąć budę i wywiercić z przodu dwa otworki. Zamontować z tyłu i z przodu wiatraczek (i obniżyć mu obroty). Dało by to mały przeciąg co mogło by też dobrze odprowadzać ciepełko z dysków. DOdatkowo Zamontować coś cichego i wydajnego na procka. Cały problem wtym żeby było to tanie. Nie wchodzi w grę żadno OC. Nic ztych rzeczy - ma być cicho i przyjemnie ze szczególnym uwzględnieniem samego procka. Jak się wam to widzi? I co byście polecili zrobić w tej sytuacji?. Cały czas mam teżna uwadze cenę wszystkiego. Takie dwa ciche nowe wiatraczki to koszt około 30-40zł (nie jest źle). Ogólnie pierwszym celem jest PROCEK. To on jest tu utrapieniem i zmorą. Później BYĆ MOŻE RESZTA. Jeśli tanie wyciszenie/schłodzenie nie wchodzi w grę to każda propozycja jest dla mnie wiele warta. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
htw Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 (edytowane) wg mnie jesli chcesz porzadnie wyciszyc kompa to kasa Ci sie przyda :D Ja bym zaczol od budy ( dobra blacha jest waznym elementem bo te wszystkie dyski, zasilacze, wiatraki .... co non stop chodza wprawiaja w rezonans nasze budki co jest efektem nieprzyjemnego dzwieku. Nastepnym krokiem bylo by sprawdzenie czy wszystkie srubki są na swoim miejscu ( szczegolnie te od plyty glownej ! ) Potem zabrał bym sie za dyski bo one lubią robic sporo hałasu ( najlepiej odizolować je od obudowy ). Jesli chłodzi o procka to tutaj masz ogromne pole do popisu :D Ja bym stawial na duzy i wydajny radiator ( ale to koszty ) i zapodał bym na niego jakiegos niskoobrotwego kulerka. Innej sensownej metody nie widze :) Jesli bys sie juz rozkrecil proponowal bym rowniez zapoznanie sie z zamontowaniem tunelu na procka co by brał z zew. chlodne powietrze ! ps. o zasilaczu nie pisalem bo to jasny temat ze MUSI byc cichutki bo inaczej to nie mamy o czym rozmawiac :D Edytowane 19 Listopada 2005 przez htw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eKOKOsss Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 Dziękuję, zobaczymy co z tego będzie. Nie ja wyciszam/wychładzam kompa więc wpływu na to nie mam ale dam znać co z tego wyszło jak już/jeśli będzie gotowe. :D Wsumie zgadzam sięże bez włożenia w to większej kasy nie dało by sięprocka ładniewychłodzić / wyciszyć. W grę pewnie wchodzi jakies 150zł. Tuba była by tu chyba bardzo dobra no ale zobaczymy.. ;) :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...