Skocz do zawartości
Bull_Byk

Konta Uzytkowników I Problem Z Wlaczaniem Programu

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie jedno pytanie. U mojego ojca w pracy komputer chodzi na systemie winXp home edition. Tata chcial byc administratorem a wszystkich innych zrobic jako zwyklych uzytkownikow(wynika to z tego ze ludzie nie znaja sie na obsludze zapisuja wszystko byle gdzie nie patrza co robia itd. = katastrofa dla systemu). Wszystko byloby dobrze gdyby nie to ze programu ktorego uzywaja (Arcon 6.0) nie chce dzialac pod innym kontem niz administrator. Dla tych co nie wiedza program ten instaluje sie normalnie z plyty po instalacji zada dyskietki(gdzie odczytuje numer klucza) a nastepnie trzeba wpiac klucz w port drukarki bez tego program nie dziala. I tu jest problem bo informacje o kluczu automatycznie laduja w folderze z winem i pod kontem uzytkownika wykazuje ze klucz jest nieaktywny niewazny czy cos takiego. jak sie zrobi uzytkownika jako administratora jest ok(niezleznie ile jest kont) Da sie cos z tym zrobic zeby mozna bylo odplac ten program nie bedac adminem??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz tez skorzystac z opcji "uruchom jako" (dostepna jest na pewno w XP Pro, nie wiem jak Home edition) - po uzyciu tego polecenia podajemy nazwe uzytkownika i haslo, ktory zostaje wlascicielem procesu.

Jesli uruchomimy program jako administrator, bedzie on korzystal z uprawnien konta administratora, bez koniecznosci przelogowania.

Na potrzeby takich dzialan mozemy stworzyc dodatkowe konto admina, normalnie niewidoczne przy logowaniu (zeby nikt nam tam nie wlazlz przez przypadek).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz tez skorzystac z opcji "uruchom jako" (dostepna jest na pewno w XP Pro, nie wiem jak Home edition) - po uzyciu tego polecenia podajemy nazwe uzytkownika i haslo, ktory zostaje wlascicielem procesu.

Jesli uruchomimy program jako administrator, bedzie on korzystal z uprawnien konta administratora, bez koniecznosci przelogowania.

Na potrzeby takich dzialan mozemy stworzyc dodatkowe konto admina, normalnie niewidoczne przy logowaniu (zeby nikt nam tam nie wlazlz przez przypadek).

A ta opcja jesy gdzies we wlasciowsciach pliku do odpalania programu czy gdzie. mam jedno konto u siebie na kompie(zreszta mam xp pro) i niektore funkcje moga byc wylaczone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi