exe1987 Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 Mam celronka d 2.53 i na niego kupiłem freezera 4. Gdy ide spać widze ze wiatraczek ma 2500 obrotów i niebardzo chce ta liczba maleć. Mam speedfana, próbowałem czytałem szukałem, ale nigdzie nie znalazłem jak go troche spowolić. Czy mógłby mi ktoś napisać jak to zrobić kro po kroku? Będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 jesli twoja plyta to obsluguje to zmniejszasz % obrotow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Errorx Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 u mnie reaguje dopiero po zejsciu ponizej 10% w speedfanie. moze u ciebie jest podobnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exe1987 Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 http://proline.pl/shop.php?prodid=4d53492d...55f4e454f322d56 To moja płyta, nie wiem czy obsługuje takie coś wkażdym razie nawet jak dam wiatrak na 7% to dalej ma duuużo za dużo obrotów:/ Jak sprawdzić czy płyta obsluguje zmiane obrotów wiatraka ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Errorx Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 Na stronce speedfana jest chyba spis obslugiwanych plyt. zejdz do 3 % ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exe1987 Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 (edytowane) 1% i 0% też nic nie robi :/ A płyta obsługuje speed funa. Edytowane 22 Listopada 2005 przez exe1987 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Errorx Opublikowano 23 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 W takim razie pytanie z gatunku glupich ale prawdopodobnych: Probowales z regulacja do wszstkich wentyli ktore udostepnia speedfan? Moze masz wentyl podpiety pod inne gniazdo niz usilujesz regulowac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exe1987 Opublikowano 23 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 (edytowane) Mam podłączone dwa wentyle i żaden nie chce sie regulować :/ Moze coś tam trzeba włączyć a ja tego nie zrobiłem ? Edytowane 23 Listopada 2005 przez exe1987 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zavader Opublikowano 23 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 Szczerze mówiąc jeszcze mi sie nigdy nie udało zmniejszyc obrotów SpeedFanem. Na żadnej płycie - a próbowałem na kilku. Nie wiem co jest nie tak... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekB Opublikowano 23 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 Na mojej płycie są obsługiwane tylko 2 z 3 gniazd, więć może tak samo jest u ciebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exe1987 Opublikowano 23 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 Co nie zmienia faktu że mam tylko 2 (chyba, że jakiegoś nie potrafię zneleźć ) i żadne nie działa :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SimooN Opublikowano 23 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 Szczerze mówiąc jeszcze mi sie nigdy nie udało zmniejszyc obrotów SpeedFanem. Na żadnej płycie - a próbowałem na kilku. Nie wiem co jest nie tak... A mnie się pare razy udało ;) Przyczyna jest prosta - wiekszość tanich płyt w ogóle nie ma zamontowanego układu regulacji obrotów (albo tylko na 1-2 wyjścia wiatraków - patrz niżej), a droższe płyty mają bardzo często nietypowe układy których SpeedFan nie obsługuje. Plyta o której mowa w wątku nie jest obsługiwana przez program, z tego co pamiętam ma regulację tylko na jednym gniazdku. Albo wcale ... Na mojej płycie są obsługiwane tylko 2 z 3 gniazd, więć może tak samo jest u ciebie.Dobrze że aż dwa, często na płytach jest zamontowane cztery a regulacji obrotów (układu wykonawczego) nie ma na żadnym. Wracając do tematu - zmniejszanie napięcia na wiatrak w przypadku użycia produktów typu Arctic TC jest bez sensu. Przecież one mają automatyczną kontrolę obrotów (sterowną termistorem) ustawioną na utrzymanie temperatury ~45°C. Jesli chłodzenie jest za mało wydajne w stosunku do mocy procesora to obroty będą wysokie, a jak komuś przeszkadza "hałas" generowny przez wiatrak kręcący się ~2500RPM to niech zmieni chłodzenie na pasywne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exe1987 Opublikowano 23 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 Troche przeszkadza więc jakbym miał np 2000 obrotów (tak jak to było w pierwszych dniach od założenia) było by dużo ciszej, bo ten freezer nie jest juz taki cichy jak był. A temp na procku mam ok 37 stopni w iddle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...