Skocz do zawartości
exe1987

Jak Zmniejszyć Obroty Speedfanem

Rekomendowane odpowiedzi

Mam celronka d 2.53 i na niego kupiłem freezera 4. Gdy ide spać widze ze wiatraczek ma 2500 obrotów i niebardzo chce ta liczba maleć. Mam speedfana, próbowałem czytałem szukałem, ale nigdzie nie znalazłem jak go troche spowolić. Czy mógłby mi ktoś napisać jak to zrobić kro po kroku? Będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://proline.pl/shop.php?prodid=4d53492d...55f4e454f322d56

To moja płyta, nie wiem czy obsługuje takie coś wkażdym razie nawet jak dam wiatrak na 7% to dalej ma duuużo za dużo obrotów:/

Jak sprawdzić czy płyta obsluguje zmiane obrotów wiatraka ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc jeszcze mi sie nigdy nie udało zmniejszyc obrotów SpeedFanem. Na żadnej płycie - a próbowałem na kilku.

Nie wiem co jest nie tak...

A mnie się pare razy udało ;)

Przyczyna jest prosta - wiekszość tanich płyt w ogóle nie ma zamontowanego układu regulacji obrotów (albo tylko na 1-2 wyjścia wiatraków - patrz niżej), a droższe płyty mają bardzo często nietypowe układy których SpeedFan nie obsługuje.

Plyta o której mowa w wątku nie jest obsługiwana przez program, z tego co pamiętam ma regulację tylko na jednym gniazdku. Albo wcale ...

Na mojej płycie są obsługiwane tylko 2 z 3 gniazd, więć może tak samo jest u ciebie.

Dobrze że dwa, często na płytach jest zamontowane cztery a regulacji obrotów (układu wykonawczego) nie ma na żadnym.

Wracając do tematu - zmniejszanie napięcia na wiatrak w przypadku użycia produktów typu Arctic TC jest bez sensu. Przecież one mają automatyczną kontrolę obrotów (sterowną termistorem) ustawioną na utrzymanie temperatury ~45°C. Jesli chłodzenie jest za mało wydajne w stosunku do mocy procesora to obroty będą wysokie, a jak komuś przeszkadza "hałas" generowny przez wiatrak kręcący się ~2500RPM to niech zmieni chłodzenie na pasywne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi