tomos Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 witam mam takie pytanie: czy zasilacz moze miec jakikolwiek wplyw na prace czujnikow temperatury na plycie glownej? czy istnieje cos takiego jak niekompatybilnosc mobo z zasilaczem? :/ problem pojawil sie, gdy zmienilem zasilacz z jakiegos 350W Megabajta na 370W BeQuiet'a... mobo to ecs kt600-a jesli ma to znaczenie. przed zmiana psu temp. procesora oscylowala w granicach 40-50 stopni i wszystko bylo ok, natomiast po zmianie non stop wyswietla 60-80 stopni. tyczy sie to nie tylko czujnika temp. proca, ale tez sys. i napiec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SimooN Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 Ten nowy zasilacz ma linię -5V? BeQuiet podnosi temperaturę w obudowie, praktycznie każdy kto go używa zauważył wzrost o kilka a nawet kilkanaście stopni. Nie wiem co masz na myśli pisząc "tyczy sie to nie tylko czujnika temp. proca, ale tez sys. i napiec.", możesz to sprecyzować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomos Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 Ten nowy zasilacz ma linię -5V? BeQuiet podnosi temperaturę w obudowie, praktycznie każdy kto go używa zauważył wzrost o kilka a nawet kilkanaście stopni. Nie wiem co masz na myśli pisząc "tyczy sie to nie tylko czujnika temp. proca, ale tez sys. i napiec.", możesz to sprecyzować? ma linie -5V. wiem, ze podnosi temperature w obudowie, ale nie do 60 stopni... mierzylem elektronicznym miernikiem temperature we wnetrzu obudowy i radiatora na procku i byly o 40-60 stopni nizsze. jesli chodzi o napiecia to mam na mysli straszne przeklamania, w biosie np odczyty sa typu: 12V - 4,2V 5V - 2,9V itp. zakladam, ze komputer nie mialby prawa pracowac, gdyby w rzeczywistosci dostawal takie napiecia :P stad pytanie o ew. niezgodnosc z plyta glowna... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SimooN Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 No wiesz, płyta to ECS ... akurat o modelu KT600-A nic złego powiedzieć nie mogę, ale to nadal tylko ECS ;) Nie wydaje mi się żeby można było mówić o "niezgodności", oba urządzenia są projektowane pod tą samą normę ATX i powinny współpracować poprawnie. Ale nie muszą. Nie mam możliwości sprawdzenia identycznej konfiguracji, tak że na konkrety nie licz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomos Opublikowano 23 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 (edytowane) dla zainteresowanych: dzis sprawdzalem kompa na innym zasilaczu (Chieftec ATX-1136H 360W) i sytuacja byla identyczna. mysle, ze mozna wykluczyc 'niekompatybilnosc' zasilaczy i stwierdzic, ze plyta jest walnieta :P na szczescie mam jeszcze gwarancje, wiec chyba z niej skorzystam ;) Edytowane 26 Listopada 2005 przez tomos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...