Skocz do zawartości
Maciej77

Lcd 19" Sony Sdm-hx95b - Czy Warto Wydać 2.400zl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Chce kupic porządną 19-stkę i jeśli ktoś mógłby mi doradzić, czy mój wybór jest słuszny - będę wdzięczny.

Potrzebuję monitor do pracy 10-12 godz na dobę, ale nie jestem grafikiem, więc moje wymagania są skierowane raczej w strone dobrego sprzętu, przy którym wzrok się nie męczy. Dlaczego mój wybór padł na powyższy sprzęt? Nie wiem... marka chyba zadecydowała no i parametry:kontrast:1000:1, jasność:450 cd/m2 oraz czas reakcji:12 ms . To tyle - pozdrawiam wszystkich czytających i dzięki tym, którzy pomogą:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, Chce kupic porządną 19-stkę i jeśli ktoś mógłby mi doradzić, czy mój wybór jest słuszny - będę wdzięczny.

Potrzebuję monitor do pracy 10-12 godz na dobę, ale nie jestem grafikiem, więc moje wymagania są skierowane raczej w strone dobrego sprzętu, przy którym wzrok się nie męczy. Dlaczego mój wybór padł na powyższy sprzęt? Nie wiem... marka chyba zadecydowała no i parametry:kontrast:1000:1, jasność:450 cd/m2 oraz czas reakcji:12 ms . To tyle - pozdrawiam wszystkich czytających i dzięki tym, którzy pomogą:)

ZDECYDOWANIE NIE WARTO WYWALIC TYLE KASY NA TEN MONITOR.

To chyba jedyna marka monitorów w ktorej kolejny model ma parametry (czas reakcji) wyssany z palca i monitor bardzo smuzy (na 100% nie ma nic wspolnego z 12ms).

Podkresliłeś wyraznie ze priorytet to WZROK więc DLACZEGO CHCESZ KUPIĆ MONITOR O TAK POTĘŻNEJ JASNOŚCI 450cd ???

Jesli nie jesteś obeznany w temacie LCD to powiem ze jedna z powazniejszych wad większości LCD to własnie znikome zakresy regulacji jesności (kontrastu tez) co powoduje powazne problemy ze wzrokiem.

Monitor CRT ma max 120cd jasności! Typowy LCD ma 100-180cd.

Jesli chcesz kupić super 19" to polecam EIZO S1910 lub NEC 1980FXi.

Gucio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wysoki wspolczynnik jasnosci i kontrastu przydaje sie notebokach jak masz pracowac na dworzu przy swietle slonecznym

jak nie chcesz zeby monitor LCD dawal po oczach to szukaj modeli z mozliwoscia ustawiania roznych ECO modow (oszczedzanie swietlowek = ciemnejszy obraz) - jak np w Iiyama - przy wylaczonym ECO mode nawet jak z jasnoscia zjedziesz do 0 panel jest podsietlony zdecydowanie mocniej niz przy wlaczonym ECO mode 2

dodatkowo gwarantuje Tobie ze przy kontrascie 1:1000 (nawet jak jest papierowy tylko) ustawisz w OSD na 10-15% ten parametr bo inaczej po prostu bedziesz mial uczucie jakby oczy wyplywaly z glowy

a tak z innej beczki - dziwnym zbiegiem okolicznosci nie widzialem rowno podswietlonej matrycy w monitorach SONY - nie tylko na TN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi