Maciej77 Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 Witam, Chce kupic porządną 19-stkę i jeśli ktoś mógłby mi doradzić, czy mój wybór jest słuszny - będę wdzięczny. Potrzebuję monitor do pracy 10-12 godz na dobę, ale nie jestem grafikiem, więc moje wymagania są skierowane raczej w strone dobrego sprzętu, przy którym wzrok się nie męczy. Dlaczego mój wybór padł na powyższy sprzęt? Nie wiem... marka chyba zadecydowała no i parametry:kontrast:1000:1, jasność:450 cd/m2 oraz czas reakcji:12 ms . To tyle - pozdrawiam wszystkich czytających i dzięki tym, którzy pomogą:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 23 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 Witam, Chce kupic porządną 19-stkę i jeśli ktoś mógłby mi doradzić, czy mój wybór jest słuszny - będę wdzięczny. Potrzebuję monitor do pracy 10-12 godz na dobę, ale nie jestem grafikiem, więc moje wymagania są skierowane raczej w strone dobrego sprzętu, przy którym wzrok się nie męczy. Dlaczego mój wybór padł na powyższy sprzęt? Nie wiem... marka chyba zadecydowała no i parametry:kontrast:1000:1, jasność:450 cd/m2 oraz czas reakcji:12 ms . To tyle - pozdrawiam wszystkich czytających i dzięki tym, którzy pomogą:) ZDECYDOWANIE NIE WARTO WYWALIC TYLE KASY NA TEN MONITOR. To chyba jedyna marka monitorów w ktorej kolejny model ma parametry (czas reakcji) wyssany z palca i monitor bardzo smuzy (na 100% nie ma nic wspolnego z 12ms). Podkresliłeś wyraznie ze priorytet to WZROK więc DLACZEGO CHCESZ KUPIĆ MONITOR O TAK POTĘŻNEJ JASNOŚCI 450cd ??? Jesli nie jesteś obeznany w temacie LCD to powiem ze jedna z powazniejszych wad większości LCD to własnie znikome zakresy regulacji jesności (kontrastu tez) co powoduje powazne problemy ze wzrokiem. Monitor CRT ma max 120cd jasności! Typowy LCD ma 100-180cd. Jesli chcesz kupić super 19" to polecam EIZO S1910 lub NEC 1980FXi. Gucio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 23 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 wysoki wspolczynnik jasnosci i kontrastu przydaje sie notebokach jak masz pracowac na dworzu przy swietle slonecznym jak nie chcesz zeby monitor LCD dawal po oczach to szukaj modeli z mozliwoscia ustawiania roznych ECO modow (oszczedzanie swietlowek = ciemnejszy obraz) - jak np w Iiyama - przy wylaczonym ECO mode nawet jak z jasnoscia zjedziesz do 0 panel jest podsietlony zdecydowanie mocniej niz przy wlaczonym ECO mode 2 dodatkowo gwarantuje Tobie ze przy kontrascie 1:1000 (nawet jak jest papierowy tylko) ustawisz w OSD na 10-15% ten parametr bo inaczej po prostu bedziesz mial uczucie jakby oczy wyplywaly z glowy a tak z innej beczki - dziwnym zbiegiem okolicznosci nie widzialem rowno podswietlonej matrycy w monitorach SONY - nie tylko na TN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...