Skocz do zawartości
RoyalC333

Zintegrowana Dźwiękówka Z Ga-k8ns I 4 Głośniki+subwoofer.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem ze zintegrowaną kartą dźwiękową na płycie Gigabyte GA-K8NS. Mam głośniki Creative/Cambridge Soundworks FPS 1600 (4.1), w których wszystkie 4 głośniczki są na jednej zielonej wtyczne, a subwoofer na osobnej czarnej i najwyraźniej Gigabyte tego nie przewidziało . Dla nich to jest tak, że jedna para głośników jest na osobnej wtyczne niż druga para (tak jest robione w nowych głośnikach).

Przez to w programie dołaczonym do płyty głownej Sound Effect Manager jak wybieram 4 głośniki to graja tylko dwa przednie , żeby grały wszystkie to muszę wybrać 6 głosników, ale wtedy te dwa tylnie ustawiaja się jako głośnik centralny i subwoofer przez co dźwięk jest kompletnie zniekształcony i nie grają te głośniki, które powinny.

Jest jeszcze gorzej jak podłączę głośniki, albo słuchawki przez wyjścia na obudowie, wtedy to już kompletnie beznadziejnie, bo wszystkie dźwięki zmieniają strony, tzn. dźwięk który miał być słyszany z lewej strony jest z prawej, a dźwięki z tyły są z przodu i na odwrót.

I mam pytanie czy ktoś nie wie czy są jakieś inne sterowniki, które by to rozwiazały, takie w których by działały normalnie 4 głośniki, czy już z tym nic się nie da zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem ze zintegrowaną kartą dźwiękową na płycie Gigabyte GA-K8NS. Mam głośniki Creative/Cambridge Soundworks FPS 1600 (4.1), w których wszystkie 4 głośniczki są na jednej zielonej wtyczne, a subwoofer na osobnej czarnej i najwyraźniej Gigabyte tego nie przewidziało .

Oj, mam takie głośniki i w nich jest tak, że zielona wtyczka to są głośniki przednie, a czarna to głośniki tylne. Nie ma osobnej wtyczki na subwoofer, to co idzie przez niego to on sam sobie filtruje z sygnału z karty dźwiękowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem tak:

- zielona wtyczka jako głośniki przednie,

- czarna wtyczka głośniki tylnie.

Ustawiłem też na 4 głośniki w sterownikach (Sound Effect Manager) i... głośniki już OK :), ale niestety sobwoofer milczał. Okazało się, że na takim ustawieniu trzeba z tyłu sobwoofera prawie na maxa bas odkręcić.

Jak narazie jest ok, z tym że muszę za każdym razem zmieniać ustawiania basu z tyły sobwoofera w zależnosci od tego co chcę robić - muzyka, gry, filmy :/, a po podłączeniu przez wyjścia z obudowy nadal dźwięk poodwracany :( (czyżby wina obudowy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Overclocked

Zrobiłem tak:

- zielona wtyczka jako głośniki przednie,

- czarna wtyczka głośniki tylnie.

Ustawiłem też na 4 głośniki w sterownikach (Sound Effect Manager) i... głośniki już OK :), ale niestety sobwoofer milczał. Okazało się, że na takim ustawieniu trzeba z tyłu sobwoofera prawie na maxa bas odkręcić.

Jak narazie jest ok, z tym że muszę za każdym razem zmieniać ustawiania basu z tyły sobwoofera w zależnosci od tego co chcę robić - muzyka, gry, filmy :/, a po podłączeniu przez wyjścia z obudowy nadal dźwięk poodwracany :( (czyżby wina obudowy).

taki urok zintegrowanych kart dzw... kup najtanszego sb live i bedzie duuuzo lepiej:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh właśnie miałem w starszym sprzęcie, ale sprzedałem, bo uznałem, że mi się nie przyda w nowym, bo będzie zintegrowana :) heh pech...

Jeszcze się wstrzymam może ktoś będzie miał jakiś pomysł i sprawdzę czy to nie wina obudowy ta odwracalnosć dźwięków.

OK. Zamiana dźwięków była winą obudowy. Już naprawiłem:), ale i tak muszę kupić jakąś dźwiękówkę na PCI bo ta zintegrowane jest tragiczna.

Pozdrawiam.

Edytowane przez RoyalC333

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi