SirWacek Opublikowano 28 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2005 Witam! Mam pytanie jak w VS2005 utworzyć grida (DataGridView) i wyświetlić w nim tablice np taką: double[,] array = new double[100,100] Z tego co wiem DataGridView różni się od swojego poprzednika DataGrid. Bede wdzięczny ma się rozumieć ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SirWacek Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 Witam! Skoro posiadłem tę magiczną wiedzę a obecnie nudze się niezmienie odpowiem na własne pytanie :) Komponent DataGridView wysępuje w Visual Studio 2005, jest następcą DataGrid. W pierwszm kroku nalezy dodac komponent DataGridView do formy. Nastepnie w zdarzeniu Form_Load trzeba zainicjować kolumny dodanego DataGridView (za pomoca dataGridView1.Columns.Add). Kolejnym etapem jest dadanie wierszy z danymi (za pomoca dataGridView1.Rows.Add). Dla przykładu wklejam fragmenty kodu z mojego programu badającego właściwości ciągu wiadomości elementarnych. dataGridView1.Columns.Add(new DataGridViewColumn(new DataGridViewTextBoxCell())); dataGridView1.Columns[0].HeaderText = "kolumna nr 1."; dataGridView1.Columns.Add(new DataGridViewColumn(new DataGridViewTextBoxCell())); dataGridView1.Columns[1].HeaderText = "kolumna nr 2"; for (int i = 0; i < s; i++) // jak można sie domyślć w DataGridView bedzie s wierszy { string[] cell = new string[2]; cell[0] = "wartość dla kolumny nr 1" cell[1] = "wartość dla kolumny nr 2" dataGridView1.Rows.Add(cell); } dataGridView1.Invalidate(); Pozdrawiam i życze owocnej pracy! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2005 Pytanie techniczne, po co w każdym obiegu pentli tworzysz nowy obiekt string ( tablice napisów ) skoro string[] cell = new string[2]; mozna wstawić przed pętle for, bo jak sie na to paczy to aż bije po oczach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SirWacek Opublikowano 1 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2006 rzeczywiście :) nie wiem czemu tak zrobiłem, dzięki za to trafne spostrzeżenie pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...