Skocz do zawartości
HELLBOY

Slackware 10.2 Nie Łączy Się Z Netem Przez Pppoe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam stałe łącze do internetu. Jest to radiówka. Chcę się połączyć z netem i niestety nie potrafię. Jestem w miarę szczęśliwym (i całkowicie początkującym) posiadaczem linuxa slacka 10.1. Ostatnio postanowiłem na drugim dysku zainstalować sobie Slackware 10.2. Co prawda z zainstalowaniem nie miałem większych problemów to już z połączeniem z netem nastąpiły bardzo dla mnie poważne problemy. Może ktoś pomoże. Jako że na wersji 10.1 bez większych problemów mi się to udało (czego dowodem jest np. napisanie tego posta z linuxa) myślałem że i tu mi się powiedzie. Oto kolejność wykonywanych kroków, które na 10.1 zakończyły się sukcesem i połączeniem z netem.

Rozpakowanie tar -zxvf ndiswrapper-1.4.tar.gz (nowszy nie chce działać)

Zainstalowanie przy pomocy make, make install

Zainstalowanie sterów karty ndiswrapper -i nazwa sterów.ini (wersja winxp)

Rozpakowanie tar -zxvf rp-pppoe-3.7.tar.gz

Uruchomienie ./go i postępowanie wedle wskazówek (nazwa, interfejs wlan0, dns, hasło, firewal)

Teraz ifconfig informuje mnie, że mam uruchomione Io. Daje komendę insmod ndiswrapper (lub modprobe). Dostaje informację, że został uruchomiony moduł. Polecenie ifconfig zwraca mi już informację, że mam aktywne Io oraz wlan0 (na slacku 10.1 potrzebowałem jeszcze ifconfig wlan0 up a tu nie). I teraz wyskakuje mój problem. Na wersji 10.1 dawałem adsl-start i miałem połączenie z netem. Tutaj mamy komendę pppoe-start

Próba uruchomienia poprzez pppoe-start (w 10.1 również działa tak samo jak adsl-start) kończy się komunikatem:

...................TIME OUT

/usr/$bin/pppoe-start: line 194: (tu 4 cyfrowa liczba zawsze inna) Terminated $CONNECT "$@" >/dev/null 2>&1

Czy ktoś potrafi pomóc?

Jądro 2.4, karta Asmax wireless PCI-311b.

Jeżeli ktoś zechce mi pomóc a potrzebuje jeszcze jakiś informacji, bo jako człowiek początkujący jestem kompletnie zielony co może być pomocne to proszę pytać.

P.S. Próbowałem instalując slacka pod koniec instalacji linuxa tak konfigurować sieć jak i pomijać konfigurację. Włączać wszystkie moduły aby przy starcie się ładowały jak i wyłączać wszystkie. Bez różnicy. W wersji 10.1 na koniec instalacji linuxa nie konfiguruje sieci i wyłączam wszystko aby nie ładowały się wszystkie skrypty i net startuje bezproblemowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zainstaluj kernel 2.6.1x i skopmpiluj go sam ( mogę podesłać konfig)- ma dobrą obsługę urządrzeń bezprzewodowych ale pamiętaj że ta wersja slacka (10.2) korzysta z hotplugu - przejrzyj blacklist, bo może niezbędny moduł jądra jest na niej. Ndiswraper to ostateczność.

ps. ja kupiłem acces pointa pracującego w trybie apc i wszystko działa pod każdym systemem

ps2. komunikat powstaje prawdopodobnie z powodu błędu przy kompilacji pppoe - spróbuj ./configure --help ( może zła wersja gcc) lub innego programu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi