Skocz do zawartości
jang22

Telefon W Xp

Rekomendowane odpowiedzi

POMOCY

Mam problem, bo nie wiem jaki program użyć do romowy telefonicznej przez PC. Mam podłączoną linie telefoniczna, słuchawki z mikrofonem i teraz potrzebny mi jest jakiś program.

Nie chodzi tu o dzwoninie za darmo ale normalnie tak jak bym dzwonił z telefonu stacionarnego tylko, ze przez kompa.

Wiem, że można użyć Skype.

Mam telefon firmowy i nie potrzebuje wykupywac pakietów w Skype. Dalatego szukam aplikacji, która pozwoli mi korzystać z linii telefonicznej za pomoca kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stare modemy analogowe miały funkcje głosowe, czyli dało się zrobić to o co Ci chodzi, wykorzystać kompa jako zwykły aparat telefoniczny. Dziś się tego nie stosuje i nawet jeśli znajdziesz program który to zrobi programowo to nie masz gdzie podpiąć linni telefonicznej. Samo podpięcie internetu nic Ci nie da bo nie masz drugiego końca linii który by zamieniał pakiety na dzwięk. Teraz wracamy do punktu wyjścia czyli albo wykupisz taka usługę np. w Skype i oni stworzą drugi koniec linii albo połaczysz sie bezpośrednio z czyimś komputerem (znów np przez Skypa). By to zrobić tak jak chcesz w domowych warunkach musiał byś sobie kupić centralkę VOIP która pakiety z kompa zamieniała by na dzwięk i puszczała by na zwykłą linię PST.

Wniopsek jest prosty, lepiej nie kombinować i zadzwonić ze zwykłego telefonu lub urzyć kompa i połączyć się z kompem po drugiej stronie.

Pozdrawiam!

Edytowane przez ajsi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak

Ale w modemie mam wejście i wyjście.

Jedno wejście RJ-11 to jest linia telefoniczna a drugie RJ-11 to jest wyjście na aparat telefoniczny.

Jeżeli chodzi o ten program to widziałem taki w windows 98 a w Xp tego nie ma.

Najważniejsze o co mi w tym wszystkich chodzi to korzystać ze słuchawek.

Jak nic nie znajde to zamawiam halonet.

Jest podobna wersja do Skype tylko, że tutaj wystawiają faktury za pakiety.

I nie czeka sie tyle na doładowanie co w skype.

Dużo ludzi narzeka na to, że im nie doładowali albo coś tam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi