Skocz do zawartości
miki_21

Formatowanie Dysku W Win Xp

Rekomendowane odpowiedzi

mam Win XP. sformatowałem bez problemu dyski D i E. Zabieram się za C. Wpisuje w wierszu poleceń to co trzeba do sformatowania.Ale wyskakuje mi że nie można sformatować dysku bo wolumin jest zajęty czy cos takiego.Pytalem sie znajomego i on powiedzial ze dysk jest do wyrzucenia.to prawda? mozna w takim razie naprawic jakims programem ten dysk?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozdrowienia dla twojego znajomego ;) dysk możesz sformatować z dyskietki startowej windy 98 (o ile tysk masz w systmie FAT32) a jeśli masz NTFS to możesz sformatować instalatorem z płyty windows xp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Zabieram się za C. Wpisuje w wierszu poleceń to co trzeba do sformatowania...

Ale wpisujesz to w konsoli cmd w WinXP? Jesli tak to oczywiste że tego nie zrobi. Kazujesz mu popełnić samobójstwo to nie dziw się że nie chce tego zrobić. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miki_21 ustawiasz w biosie Boot z CD-romu wyłazisz z biosu zapisując zmiany i wkładasz CD instalacyjny z Win XP.Instalator skopiuje pliki itd. Potem pokaże ci partycje,zaznacz C i nad podanymi partycjami masz jak byk napisane co masz zrobić krok po kroku.Jakbyś miał jeszcze jakieś wątpliwości to napisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no spoko, wiadomo ze nie kazdy sie dobrze zna na kompie, ja nie twierdze ze ja sie dobrze znam. tak tylko mnie ten tekst rozsmieszyl. sorry jezeli cie obrazilem. a co do formatowania to wiesz ze bedziesz mial system do instalacji po formatowaniu partycji C. bo chyba skoro chciales formatowac c w windowsie to mozesz tego nie wiedziec. nie wiem, tak tylko pisze na wszelki wypadek. wystartuj kompa z plyty windowsa, rob co tam chce po kolei i jak wyswietli ci okienko z wyborem partycji na ktorej ma zainstalowac xp'ka to zaznacz C, usun ta partycje i zrob ja na nowo. i zainstaluj se system. pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi