Skocz do zawartości
Mujahideen

Parzysta Ilość Bitów Liter W C

Rekomendowane odpowiedzi

Kumple dostali oto takie zadanie na kolokwium:

Tablica zawiera znaki char, ile jest tam liter, których kod zawiera parzystą ilość bitów.

Za cholerę nie mogę zrozumieć treści, mam nadzieję, że mi ktoś ją przełoży na zrozumialszy język :) a może zapoda rozwiązanie, bo wiem, że będzie ono króciutkie.

Czy chodzi tu o znaki ASCII i ich przełożenie na numery w kodzie ASCII, a potem jakąś zamianę ich numerów na system dwójkowy?.

Edytowane przez Mujahideen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tresć jest albo nieprecyzyjna, albo źle przepisana :) Każdy kod znaku ASCII zawiera parzystą ilość bitów - bo jest reprezentowany przez 1 bajt, czyli 8 bitów (liczba parzysta :) ).

Może chodziło o parzystą ilość bitów ustawionych lub wyzerowanych...

Edytowane przez Sam Sung

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie też nie rozumię zadania ale przecież jezeli zdeklarujemy zmienną

char znak;

to ma ona stały rozmiar zależy chyba od systemu.

Chyba najczęściej jest to 1 Bajt. Więc ilość bitów zawsze będzie parzysta. Chyba żeby to interpretować jako litery i ich wartość ztablicy ASCII. Wtedy chyba by trzeba posprawdzać ile kolejne litery mają i to jakoś poprzeliczać i jakąś zależność znaleźć. Ale z tym to już Ci nie pomogę.

//Pozatym nie będzie mnie teraz przez jakiś czas :(

//Sam Sung mnie wyprzedził

Edytowane przez Artur.M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy kod znaku ASCII zawiera parzystą ilość bitów - bo jest reprezentowany przez 1 bajt.

Tak sobie wymyśliłem, że treść zadania można zrozumieć jako podchwytliwą, ponieważ skoro każdy znak ASCII ma parzystą ilość bitów to wystarczy policzyć ilość liter, bo w treści jest polecone: policzyć ilość liter o parzystej ilości bitów.

#include <iostream.h>

#include <string.h>

main()

{

char lancuch[10];

int i,ilosc=0;

cout<<" Wczytaj tablice znakow: ";

cin >> lancuch ;

for (i=0;i<strlen(lancuch);i++)

if((lancuch>64&&lancuch<91)||(lancuch>96&&lancuch<123))

ilosc++;

cout<<"\n Ilosc liter o parzystej liczbie bitow: "<<ilosc<<".";

}

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może chodzi też o to, że w niektórych systemach 1Bajt znakowy to 7bitów, co wystarcza na zwykle litery i cyfry.

8 bitów (czyli parzyście) oznaczałoby że chodzi o dziwne znaki powyzej 127 z tabilcy ASCII, zresztą i tak zadanie jest dość chore IMHO i świadczy o braku pomysłowości ze strony nauczyciela.

Własnie dlatego nie poszedłem na studia informatyczne, nie dumam nad jakąś z pupy matematyką wyższą lub zliczaniem bitów, tylko piszę aplikację biznesowe w RAD kodem zarządzanym i nawet mnie nie interesuje na jakim procesorze to będzie chodzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi