luki_pc Opublikowano 9 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2005 (edytowane) Jak wszyscy sie chwalą to ja też :) Konfiguracja : ● Procesor: Intel Pentium Mobile ◦ technologia Intel Centrino ◦ platforma Sonoma 1,6GHz ● Chipset: Mobile Intel 915GM Express & ICH 6-M ● Matryca: 15'' XGA 1024x768 pikseli TFT LCD ● Grafika: Zintegrowana ◦ Intel Graphics Media Accelerator 900 max. 128 MB DVMT ● Pamięć: DDR2 533MHz soDIMM -Infineon ● Karty pamięci/rozszerzeń: Czytnik kart SD, MMC, MS ● Dysk twardy: 2.5-inch 9.5mm IDE HDD S-ATA 150 - Fuitsu ● Napęd optyczny: DVD/CD-RW Combo ◦ DVD+/-R/RW Dual Double Layer (+R) - Nec ● Łączność bezprzewodowa: Intel PRO/Wireless 2200BG 802.11b/g ● Komunikacja: F/M 56k V.90/92 ◦ Ethernet LAN 10/100/1000 Mbps ● Porty: 4xUSB2.0 ◦ IEEE 1394 ◦ VGA ◦ S-Video ◦ Audio in/out ◦ SPDiF ◦ RJ-11 ◦ RJ-45 ◦ PCMCIAI/II ● Multimedia: Zintegrowana karta dźwiękowa ◦ 2 głośniki stereo ● Wymiary/Waga: 332 x 273 x 23/37 mm ◦ 2.80 kg Cena ok 4000zł Bawie się nim dopiero kilka dni ale większość sprzętu przeszła już testy. Niemam dużego doświadczenia z laptopami więc niemam do czego porównać. Matryca jak dla mnie średnia. Bataria przy dużym obciążeniu (przełączanie miedzy linuxem, a windowsem, kilka instalek, internet, muza itd.) wytrzymała ponad 2godz. (Producent podaje max. 5). To i tak bardzo dobry wynik :) Brakuje kilku starych portów stacji FDD. Miłym wyposażeniem jest czytnik kart SD/MMC. Karta sieciowa Gigabitowa pracuje bardzo dobrze, modem jeszcze nie badałem bo niemam żadnej potrzeby korzystania z niego. Wifi pracuje bardzo dobrze, ma czułą antene. Jak kupowałem to bałem sie najbardziej o zasięg w pomieszczeniach, ale się nie zawiodłem. Wejścia audio umieszczono z przodu co może być plusem, ale może też sprawiać problemy przy używaniu w tereie. Diody informacyjne (niebieskie i pomarańczowe) umieszczone są w lewym dolnym rogu. Może trochę zawiodłem sie na czytniku DVD bo ma problemy z płytami nagranymi na Samsungu. Ale z nagrywaniem nie stwierdziłem problemów. Do nagrywarki dołączone jest Nero. Wiatrak jest dość cichy, chodź słychać go jak się włącza. 4 porty USB wystarczą chyba wszystkim. Obudowa wygląda na solidną. Jak za 4000 otrzymujemy naprawdę solidny i szybki sprzęt. Poniżej kilka testów. Czas dostępu pamieci : http://img225.imageshack.us/img225/5828/czas3nd.jpg Odczyt pamięci : http://img225.imageshack.us/img225/610/odczyt5zh.jpg Zapis pamięci : http://img225.imageshack.us/img225/6580/zapis0iv.jpg Jakby było mało specyfikacji to załączam raport z Everest -u :) Pozostało jeszcze kilka testówale bede uzupełniał je na bieżąco :) Napewno chodzi na nim Lineage 2 :D Raport.htm Edytowane 9 Grudnia 2005 przez luki_pc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sjoma Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 Wiatrak jest dość cichy, chodź słychać go jak się włącza. Witam a czy mogłbyś napisać jak często włącza się i wyłącza ten wentylator, bo też się zastanawiam mad tym modelem, a zależy mi na cichej pracy laptopa. Był bym Tobie bardzo wdzięczny, chodzi mi o to jak długo pracuje gdy się włączy i jaki jest czas gdy się nie kręci. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki_pc Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 wlacza się jak temp przekracza 49 C. A temp jest zazwyczaj na granicy, wiec włącza sie dosc czesto. To jest maly wiatrak wiec niebedize idealnie cichy. Zawsze mozesz ustawic sobie na prace na zwolnionych obrotach i pracowac :) Niemam jak porownac do innego bo niebawie sie laptopami. Najlepiej jakbys go dorwal za zywca i posluchal. Jesli pracuje tylko na przegladarce gg sciagam pliki. to wlaczas sie raz na kilka minut i kreci sie ok 30s. i spokoj. Jak przegladam strony to zazwyczaja duzo zakladek i obciazenie tego procka jednak jakies jest. Niedlugo bede mial porownanie wydajnosci do Toshiba Satellite L20 - 18x i zobacze czy naprawde jest warto brać Pentiuma :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...