Skocz do zawartości
Monaro

Czy To Wina Zasilacza?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od okolo miesiaca mam nastepujacy problem z komputerem. Po wlaczeniu kompa w dzien pojawia sie nastepujace okno

post-125568-1134131855_thumb.jpg

Karta graficzna MSI 6600GT PC Express16 uruchamia sie na ustawieniach 300/600 a

powinna 300/1000. Oczywiscie w trybie 3d grafa dziala 500/1000. Robie reset kompa i juz jest ok. Sprzet bez OC. Wczesniej chodzil przez 1/2 roku bez problemow. Oto konfig kompa:

MSI K8N SLI Platinum

Venice 3000

MSI 6600GT pcexpress16

2 napedy (cd+dvd)

1 HD Seagate 4 60GB ATA100

zasilacz NeoTec 440 Watt Maximus

Nic sie nie zmienilo w konfiguracji kompa. niedoszedl zaden element. Probowalem juz wszystkiego. Format HD, instalka nowego WinXP SP2, zmiana roznych sterow (obecnie

81.95) i dalej to samo. Na 2 uruchomienia kompa przynajmniej 1 uruchomi sie z okienkiem Nvidii....Przewaznie problem wystepuje, gdy komp zostaje wlaczony w dzien po nocnym odpoczynku. Jakby ktos mial watpliwosci to nie wylaczam z tylu obudowy w zasilaczu doplyw pradu...

Poza tym okienkiem komp dziala dobrze. W grach zero problemow. Wszystko dziala jak nalezy. Ale jednak cos jest nie tak skoro pojawia sie to okienko....

Szczerze mowiac watpie zeby to byla wina zasilacza i tutaj "porady" w stylu odlacz 1 naped itp. nic nie pomoga...Zasilacza przez 1/2 roku dzialal dobrze, a mija konfiguracja chyba nie jest jakas pradozerna.

Sam juz nie wiem co z tym fantem zrobic. Boje siezeby mi cos nie padlo...nie wiem moze to wina grafy a moze plyty glownej? Moze plyta dostarcza za malo pradu do zlacza PCX16? Czytac umiem i wiem co tam Nvidia sugeruje ale na tej karcie nie ma dodatkowego zlacza zasilania. Ta grafa nie potrzebuje dodatkowego zasilania.

Niestety nie mam innego zasilacza i nie bede mial jak sprawdzic jak uruchamia sie komp na innym. Wiec taka mozliwosc tez odpada....

Bardzo bym prosil o pomoc w tej sprawie i jak najszybciej, bo Neo konczy mi sie dzisiaj o polnocy wiec musze znac wasze zdanie do godz. 0.00 :)

Pozdrawiam wszystkich serdecznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na plycie jest wgrany najnowszy bios 3.8 poza tym skoro wczesniej dzialalo przez pol roku dobrze to czemu nagle mialaby to byc wina biosu...Mi sie chyba raczej samo nie naprawi....watpie predzej cos padnie a Ty pewnie cos zrobiles tylko sam nie pamietasz co to bylo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odłącz zasilacz, przeczyść w środku, dokręć śrubki tranzystorów, obejż czy nie popuchnięte kondensatory filtrujące na końcach lini zasilania, może straciły pojemność, może styki utleniły

Edytowane przez TOMAHAWK_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi