Mlody_tm Opublikowano 10 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2005 Witam, Mam dysk IBM Hitachi 80 GB 7200 8 MB Cache SATA 2 NCQ. Jest strasznie glosny, no cos okropnego. Kupilem dzis dysk jak w tytule czyli Samsung 80 GB 7200 8MB Cache ATA133. Moj dysk SATA odlaczylem calkiem. Podlaczylem nowy dysk w IDE1 i master, uruchomilem program Hutil z DOSa. Wlaczylem tryb Quiet i w SMART dalem enable (choc to chyba bylo zbędne). Potem uruchomilem juz moj dysk SATA Hitachi i nowy dysk Samsung (ide2 i slave). Programem PArtitionMagic 8.0 zrobilem 3 partycje w tym C jako Active. Odlaczylem Sata i robie system na nowym dysku. PRzy instalacji XP pro + SP2 ladnie sie formatuje, potem kopiuje pliki potem restart i tutaj problem... pojawia sie komunikat "bład podczas ladowania systemu windows" Nie wiem co robic... moze to przez ten Hutil ? wylaczylem tryb pracy tak jak bylo na poczatku z Quitet na Disabled. I nic to nie dalo... nawet SMART dalem Disabled... to samo! Nie chce mi zainstalowac systemu... na innym kompie usunalem C i ponownie utworzylem partycje C i dalem Set Active... i nadal ten sam komunikat podczas instalacji... Bardzo prosze o pomoc. Wczesniej mialem tez takiego samsunga i bylo OK. Zmienilem na SATA zeby sprawdzic czy to dobry pomysl... jednak za glosny, wiec wrocilem do ATA..... i 1szy razy taki problem... 1szy raz uzylem programu HUTIL...moze to tego pogramu wina ? bardzo prosze o pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 10 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2005 Witam, Mam dysk IBM Hitachi 80 GB 7200 8 MB Cache SATA 2 NCQ. Jest strasznie glosny, no cos okropnego. Kupilem dzis dysk jak w tytule czyli Samsung 80 GB 7200 8MB Cache ATA133. Moj dysk SATA odlaczylem calkiem. Podlaczylem nowy dysk w IDE1 i master, uruchomilem program Hutil z DOSa. Wlaczylem tryb Quiet i w SMART dalem enable (choc to chyba bylo zbędne). Potem uruchomilem juz moj dysk SATA Hitachi i nowy dysk Samsung (ide2 i slave). Programem PArtitionMagic 8.0 zrobilem 3 partycje w tym C jako Active. Odlaczylem Sata i robie system na nowym dysku. PRzy instalacji XP pro + SP2 ladnie sie formatuje, potem kopiuje pliki potem restart i tutaj problem... pojawia sie komunikat "bład podczas ladowania systemu windows" Nie wiem co robic... moze to przez ten Hutil ? wylaczylem tryb pracy tak jak bylo na poczatku z Quitet na Disabled. I nic to nie dalo... nawet SMART dalem Disabled... to samo! Nie chce mi zainstalowac systemu... na innym kompie usunalem C i ponownie utworzylem partycje C i dalem Set Active... i nadal ten sam komunikat podczas instalacji... Bardzo prosze o pomoc. Wczesniej mialem tez takiego samsunga i bylo OK. Zmienilem na SATA zeby sprawdzic czy to dobry pomysl... jednak za glosny, wiec wrocilem do ATA..... i 1szy razy taki problem... 1szy raz uzylem programu HUTIL...moze to tego pogramu wina ? bardzo prosze o pomoc! wyłącz wszystkie RAID w BIOS podłącz dysk ktory ma byc systemowy jako pierwszy i ustaw tak w BIOS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlody_tm Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 SATA mam disabled a tym samym RAID jest wylaczony bo nie moge w niego wejsc ani nic zrobic gdy SATA disabled..... zrobilem wsyzstko od poczatku bez partycji zadnych windows mi sformatowal jedna partycje 80GB zaczal kopiowac pliki, restart... i to samo! "blad podczas ladowania systemu operacyjnego" no nie wiem co robic...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 SATA mam disabled a tym samym RAID jest wylaczony bo nie moge w niego wejsc ani nic zrobic gdy SATA disabled..... zrobilem wsyzstko od poczatku bez partycji zadnych windows mi sformatowal jedna partycje 80GB zaczal kopiowac pliki, restart... i to samo! "blad podczas ladowania systemu operacyjnego" no nie wiem co robic...... a w BIOS dysk jest w ogóle widziany ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlody_tm Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 No wlasnie jest. wczesniej utworzylem partycje zgralem juz na niego potrzebne dane... potem z powrotem je zgralem na innego kompa... czyli wsystko dziala... ale za nic nie chce mi utworzy systemu... zawsze mialem samsungi te najnowsze i nigdy nie mialem takich problemow... dopiero przy tym pobawilem sie programem ze strony Samsunga HUTIL, dalem tryb quiet... i zaczely sie problemy z instalcja XP. potem ten tryb wylaczylem i dalem tak jak bylo na poczatku... i nadal to samo :( nie wiem juz co jest grane.... Dziekuje ze interesuje sie Pan moim problemem... bo widze ze nikomu nawet zajrzec sie nie chce :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 (edytowane) a próbowałeś stworzyć partycje przy pomocy instalatora winXP ? uruchomić instalator z płyty i najpierw usunąć a potem podzielić dysk na partycje w trybie tekstowym instalatora bez używania żadnych innych programów Edytowane 11 Grudnia 2005 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlody_tm Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 Utworzylem przy pomocy instatora XP jedna partycje 80 GB i na niej robie system... no musialo zadzialac... a jednak nadal nic.... :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlody_tm Opublikowano 12 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2005 Oddalem dysk do sklepu. Od reki dostalem nowy. Podlaczylem, zrobilem partycje jedna 80GB, tak jak w tamtym... po restarcie wreszcie sie uruchomil instalator XP. Wszystko dziala idealnie... czyli wina byla dysku, ze wadliwy ??? czy moze przez to ze w hutil zmienilem tryb pracy ??? badz co badz nie chcę miec juz do czynienia z tym programem..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...