guitar Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 Witam! Od niedawna jestem posiadaczem procesora AMD Mobile Athlon 2600+ XP-M (AXMA2600FKT4C), kupiłem go, ponieważ stary mi się spalił, a ten był po dość rozsądnej cenie. Ale teraz, do rzeczy. Wkładam procesor do slotu płyty ECS model L7VTA 1.0, po czym w BIOSIE wyskakuje mi komunikat 'Unknown CPU type'. Nie wiem jak zmienić mnożnik, ponieważ ten procesor może mieć mnożnik 15 razy a moja płyta, dość, że go nie rozpoznaje, to na starcie mu daje mnożnik 6x 133 MHz co w rzeczywistości daje 798 MHz, a procesor, przy normalnym taktowaniu może dać z siebie 2000 MHz (po podkręceniu ok. 2700 MHz). Pomyślałem, że to może przez starą wersję BIOS'a, więc poszukałem nowej dla ECS L7VTA v. 1.0. Najnowszą jaką znalazłem to wersja BIOS'a z 19.07.2004 jest to wersja 1,7j. Czy może mi ktoś powiedzieć, co mam zrobić, żeby moja płyta rozpoznała procesor i dała mu optymalne ustawienia (tak, żeby osiągał chociaż 2 GHz), albo jeżeli ktoś wie, o nowszej wersji BIOS'a dla ECS L7VTA który będzie obsługiwał AMD MobileAthlon 2600+ XP-M? Z góry dziękuję! Poniżej daję zrzut wyników z WCPUID oraz CrystalCPUID: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 Nie napisałeś czy zaktualizowałeś ten bios. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 Czy ta płyta posiada możliwość zmiany mnożnika i fsb i na dodatek Vcore jeśli nie to dałeś wielką plamę kupując tego mobila. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guitar Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 (edytowane) przed chwilą apdejtowałem BIOS'a do wersji troszkę starszej od 1,7j, mianowicie do 1,7i i rozpoznaje mi procesor. ale nadal ma 800 MHz płyta jedynie ma możliwość zmiany v core oraz fsb... ;/ CPUID'em zmieniłem multiplier na 15x, WCPUID, CPUID oraz CPU-Z rozpoznaje procesor jako 2000 MHz, gdy prawym przyciskiem klikam na mój komputer, widzi go wciąż jako 800 MHz. Czy da się jakimś programem ustawić mnożnik na 15x na stałe? bo jak zresetuję pieca to zaś mam mnożnik 6x Edytowane 11 Grudnia 2005 przez guitar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...