Skocz do zawartości
DomanR

Konfiguracja kilku użytkowników w Windows XP (POMOCY!!)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Czy ktoś mógłby mi pomóc skonfigurować kilka kont (użytkowników) na jednym komputerze. Męczę się z tym już jakiś czas i nie mogę tego zrobić :(

Chodzi mi przede wszystkim o 2 rzeczy:

* osobną konfigurację uruchamianych aplikacji (msconfig => Uruchom)

* osobne ustawienia w "Zasady grup => Konfiguracja użytkownika => Szablony administracyjne..." (gpedit.msc)

Chcę po prostu zrobić swoje konto (administratora z pełnymi uprawnieniami) i dodatkowe gościa z ograniczeniami (nawet z dostępem do Panelu sterowania włącznie => opcja w gpedit.msc). I nie wiem w jaki sposób skonfigurować to konto gościa. Jak jestem zalogowany jako administrator to zmieniają mi się ustawienia mojego konta, a jak jako Gość to mi wyskakuje że nie mam uprawnień do zmieniania ustawień :(

Wielkie dzięki za wszelką pomoc.

Mam nadzieję, że napisałem w miarę zrozumiale :) Jakby coś nie było jasne to jeszcze dopiszę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie, naprawdę nie wiecie jak to zrobić :( Tacy z Was specjaliści :wink:

Z uruchamianiem programów na określonym koncie już sobie poradziłem dzięki programikowi Startup Delayer. Ale niestety nadal nie wiem w jaki sposób ograniczyć dostęp do innych zasobów komputera (panel sterowania, CD-ROM'y...).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W c:WINDOWSSYSTEM32 jest plik "zasady grupy". (gpedit.msc). Odpal go i wszystko będzie jasne, a jak to nie pomoże to w panelu sterowania masz konta użytkowników które potem możesz edytować i nadawać im uprawnienia :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle to ja wiem. Tylko że ja chcę ustawić inne "zasady grup" dla Admina i inne dla zwykłego usera. Nie chce np. żeby zwykły user miał dostęp do Panelu sterowania. Panel sterowania da się wyłączyć w "zasadach grup", ale niestety wyłącza się on również dla konta Admina. I nie wiem właśnie jak ustawić osobne "zasady grup" dla tych kont.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi