Skocz do zawartości
nightstalker

Dmuchawa Na Dysk

Rekomendowane odpowiedzi

Ave! Zrobiłem sobie chłodzenie na HDD ( BARRACUDA IV 40GB 7200 ). Dysk osadziłem w takiej aluminiowej ramce i od spodu dałem wiatraczek AC 8cm. Jak dotkne dysku od spodu to zimny, od góry nie mam dokladnie jak sprawdzic bo w zaleznosci od tego z której strony wiatrak dmucha, mam tylko jedną strone dysku dostepna do "zmacania"...

I teraz moje pytanie... Czy lepiej jest chłdozić dysk z dołu ( tam chyba jest cała elektronika ) czy z góry ( talerze ) ? Barracuda jest wprawdzie zamknięta i elektronika ukryta jest pod blachą i jakąś niebieskawą gombką, ale zamierzony efekt chyba udało mi się osiągnąć, bo przedtem było gorąco teraz jest zimno :) Tylko z której strony dmuchanie daje lepszy efekt ? :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. sam sobie odpowiedziales czy skuteczne jest chlodzenie do dolu w przypadku Barki IV - nie jest

2. najskuteczniejsze chlodzenie to zwiekszenie powierzchni bocznych (radiatory czy cus) i nawiew od przodu -> owiewane jest 5 bokow szesciokata jakim jest dysk (przod, boki, gora i dol)

3. wiesz co to SMART - uaktywnij w BIOSie, zainstaluj program AIDA32 lub EVEREST i odczytaj temp dysku jak chlodzisz od dolu i jak chlodzisz od gory = bedziesz wiedzial kiedy dysk chlodniejszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi