nightstalker Opublikowano 13 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2005 Ave! Zrobiłem sobie chłodzenie na HDD ( BARRACUDA IV 40GB 7200 ). Dysk osadziłem w takiej aluminiowej ramce i od spodu dałem wiatraczek AC 8cm. Jak dotkne dysku od spodu to zimny, od góry nie mam dokladnie jak sprawdzic bo w zaleznosci od tego z której strony wiatrak dmucha, mam tylko jedną strone dysku dostepna do "zmacania"... I teraz moje pytanie... Czy lepiej jest chłdozić dysk z dołu ( tam chyba jest cała elektronika ) czy z góry ( talerze ) ? Barracuda jest wprawdzie zamknięta i elektronika ukryta jest pod blachą i jakąś niebieskawą gombką, ale zamierzony efekt chyba udało mi się osiągnąć, bo przedtem było gorąco teraz jest zimno :) Tylko z której strony dmuchanie daje lepszy efekt ? :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 13 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2005 http://forum.purepc.pl/index.php?act=Searc...nie+%2Bdysk%F3w Szukajka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 13 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2005 1. sam sobie odpowiedziales czy skuteczne jest chlodzenie do dolu w przypadku Barki IV - nie jest 2. najskuteczniejsze chlodzenie to zwiekszenie powierzchni bocznych (radiatory czy cus) i nawiew od przodu -> owiewane jest 5 bokow szesciokata jakim jest dysk (przod, boki, gora i dol) 3. wiesz co to SMART - uaktywnij w BIOSie, zainstaluj program AIDA32 lub EVEREST i odczytaj temp dysku jak chlodzisz od dolu i jak chlodzisz od gory = bedziesz wiedzial kiedy dysk chlodniejszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nightstalker Opublikowano 13 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2005 (edytowane) OK, thx za info, bo nie wiedzialem gdzie sprawdzic temp dysku :| UPDATE: chlodzenie jednak cos daje bo jak normalnie mam 31st to przy włączonym wentylatorze mam stałe 25... Edytowane 13 Grudnia 2005 przez nightstalker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...