Skocz do zawartości
Spentany

elektronika: positiv 20

Rekomendowane odpowiedzi

troche mnie wqrza bawienie sie pisakiem i na szczescie znalazlem cos takiego... co mozecie mi na ten temat powiedziec ? warte polecenia? jak sie wogole tego uzywa? czy do tego trzeba miec jakias specjalna plytke lub wytrawiacz?

mogl bys cos wiecej powiedziec bo jak narazie nic nie rozumiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://zefiryn.tme.pl/arts/razem/chem82.html

http://zefiryn.tme.pl/arts/razem/chem84.html

http://zefiryn.tme.pl/arts/razem/chem83.html

chialem sie dowiedziec jak sie uzywa tego positiva 20 , czy trzeba miec do teko jakis specjalny laminat itp.

uzywal ktos tego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to juz wiem co to jest :)

Jest to lakier swiatloczuly. Pryskasz tym plytke na to kladziesz schemat spryskany tym drugim preparatem (TRANSPARENT 21). Potem tylko naswietla sie to lampa ultrafioletowa i juz masz obraz sciezek gotowych do wytrawienia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, no wrzucam do wytrawiacza i wytrawia wszystko co zostalo naswietlone ? tego co bylo pod schematem nie ? wow ale bajer :]]

do tego nie trzeba zadnych specjalnych plytek?

qrde - kolejny problem - lampa ultrafioletowa :D

thz za objasnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh, ja mam markera do obwodow, rysuje sciezke i trawie i nie potrzebuje tych waszych wynalazkooff :P

No dobra marker jest dobry do jakies prostych ukladow ale jezeli masz do zrobienia cos bardzo skomplikowanego lub z duza liczba sciezek to predzej sobie wszystkie wlosy wyrwiesz niz to zrobisz dokladnie i nie bedziesz miec polaczonych sciezek :P

Jest tez jeszcze jedna zaleta. Nie ma tyle roboty ze zrobienie plytki z czasopisma :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uzywalem Positiva kilkakrotnie i niestety tak latwo to nie wyglada. Efekty jezeli zrobisz wszystko dobrze sa bardzo dobre ale wlasnie jest problem z dobraniem parametrow produkcji. Laminat sie uzywa zwykly. Problem to dobrac czas naswietlania ultrafioletem. Ja stosuje dwie swietlowki od Philipsa i wydaje mi sie ze minuta naswietlania to za duzo. Kiedys uzywalem lampy kwarcowej do opalania i optimum sie uzyskiwalo po okolo 8 minutach naswietlania z odleglosci 1m. Potem problemem jest dobranie odpowiedniego roztworu wywolacza czyli sody kaustycznej w wodzie. Jak przesadzisz to zejdzie Ci wszystko wlacznie z mozaika sciezek. Jak za malo to zbyt dlugie trzymanie w wywolaczu spowoduje podtrawianie albo miejscowy zanik mozaiki. W zasadzie na kilkanascie prob opanowalem technologie i moge sie poszczycic ze najciensza sciezka jaka udalo mi sie zrobic przy pomocy Positiva to 10 mils (0,01 cala)

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi