Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

na stronie nvidia.pl widziałem wczoraj news o tym że amd w 1999 roku prowadziło badania czy zaobserwowało że procesory mogą posiadać wielowątkowość .Ale teraz ten news z tej strony znikł .To teraz już nie wiem kto wymyslił HT ,amd czy intel .Rok 1999 to dość dawno. A może to bujda i dlatego to skasowali.A teraz już nigdzie tego nie umiem znaleść .Tylko jak to miało miejsce w 1999 roku to dalczego intel ma HT a nie amd .A jesli to prawda to zastanawia mnie dlaczego amd nie zastosowało tego w swoich prockach .Podobno ma być HT w nowych prockach amd.Co o tym myślicie :? :? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to żadna bujda bo amd ma nawet zarejstrowany patent ( nie pamiętam linka). Przypuszczam iż Intel i AMD opracowały dwie konkurencyjne metedy wielowątkowości dalatego będe one mogły sie pojawić zarówno w prockach AMD jak i Intela. AMD pewnie w niedługim czasie wprowadzi wielowątkowąć ( oby ;P) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nio już mam ( aha ten tekst jest z twojepc.pl) :

Inquirer znalazł w bazie amerykańskiego urzędu patentowego informacje na temat pewnego patentu AMD. Otóż producent Athlonów w 1999 roku zarejestrował wynalazek pod nazwą "Microproccessor configured to execute multiple threads including interrupt routines", co można przetłumaczyć jako "Mikroprocesor zdolny do wykonywania wielu wątków, włączając obsługę przerwań". Patent ten opisuje procesor, który obsługuje tzw. współbieżną wielowątkowość, a mówiąc prościej, wykonuje conajmniej dwa wątki jednocześnie. Jak wiadomo, taką możliwość daje Hyper-Threading, stosowany przez Intela. Jak więc widać, nic nie stoi na przeszkodzie, aby AMD zaimplementowało wielowątkowość w swoich procesorach. Czas pokaże, czy firma skorzysta z tej możliwości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nio już mam ( aha ten tekst jest z twojepc.pl) :

Inquirer znalazł w bazie amerykańskiego urzędu patentowego informacje na temat pewnego patentu AMD. Otóż producent Athlonów w 1999 roku zarejestrował wynalazek pod nazwą "Microproccessor configured to execute multiple threads including interrupt routines", co można przetłumaczyć jako "Mikroprocesor zdolny do wykonywania wielu wątków, włączając obsługę przerwań". Patent ten opisuje procesor, który obsługuje tzw. współbieżną wielowątkowość, a mówiąc prościej, wykonuje conajmniej dwa wątki jednocześnie. Jak wiadomo, taką możliwość daje Hyper-Threading, stosowany przez Intela. Jak więc widać, nic nie stoi na przeszkodzie, aby AMD zaimplementowało wielowątkowość w swoich procesorach. Czas pokaże, czy firma skorzysta z tej możliwości.

no i właśnie o to mi chodziło ten sam tekst widziałem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...