Skocz do zawartości
Szymoon

Karta dzwiekowa do sredniej jakosci glosnikow stereo

Rekomendowane odpowiedzi

Wiec tak, do rzeczy przechodze troche nizej, a tutaj mala dygresja. Glosniki to tak naprawde beda z najnizszej polki(ale ktos by sobie mogl pomyslec, ze mowie tu o byle pierdziawkach komputerowych) - czyli w okolicach 2000 zl. Dla przykladu podam B&W 603 albo Dali 5005 - tak, ze wszyscy juz wiedza o co chodzi.

---Tabela bedzie zbedna --- :) przejzalem juz chyba wszystko co bylo i recki ktore znalazlem poczytalem. I wnioski juz tez wyciagnalem - sa to ponizsze 4 karty:

1. Sonic Fury

2. Philips Acustic edge

3. Maya 7.1

4. Hercules Fortissimo III 7.1

5. ??? - jakas inna ?

CL SB odpada.

Kilka pytan przed wyborem:

Czy nie ma problemow ze sterownikami i uruchomieniem na danych kartach gier juz starszawych tj. 1988-1995 ?

Jak to wszystko podlaczyc. Bede mial jeszcze napewno amplituner i zastanawiam sie nad odtwarzaczem CD. Czym to podlaczone - musze kupowac jakis nowy kabelek ?

A teraz czas wyboru:

Z czym bedzie karta wspolpracowala to juz powiedzialem. Amplituner bedzie zapewne Yamahy RXV 530 lub 630 ew. cos w tym stylu. Ma mi to grac wszystko grac czysto i dynamicznie.

Slucham muzyki, ale rowniez duzo gram. Nie tworze wlasnej muzyki. Jak slucham to nie zadnego kiczu czy innego umcyk umcyk tylko pozadnych nagran, wiec karta tez ma byc pozadna.

Ktora z powyzszych bedzie najlepsza do moich zastosowan. Dwie z nich juz w nazwie maja powiedziane, ze sa do systemow 7.1, a ja bede budowal stereo, czy ma sens kupowac taka karte, jesli bede mial tylko stereo ?

Jak ktos ma cos nowego do dodania poza tym co juz wypisywal w innych watkach to bede wdzieczny za odpowiedzi. No i oczywiscie za rady co do wyboru rowniez.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz zamiar uzywac komputera jako podstawowego odtwarzacza cd/dvd? moim zdaniem kiepski pomysl.

za karty 7.1 duzo wiecej zaplacisz, a nie wykorzystasz ich mozliwosci.

Napisz o swojej decyzji, tez szukam podobnej karty. Myslales o terratec?

pozdrawiam

btw glosniki z najnizszej polki za 2000?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, a znajdziesz kolumny tansze ? chyba ze jakies Koda itp.

Wlasnie kompa mam zamiaru uzywac jako odtwarzacza, dlaczego zly pomysl ? moge sobie zgrac nawet i 20 plyt na kompa i nie musze machlowac CD-kami. Wlaczam playliste z 300 utworami i leca..... Myslalem juz o jakims odtwarzaczu CD rowniez (dvd nie slucham), tylko ze to nastepne 1000-2000 w plecy, a maks co bede wydawal to chyba 5000. 500 zl na kabelki. 2500 na glosniki. 2000 na amplituner. I koniec budzetu. Jedyny jakis znalazlem Amplituner+CD to byl ze wzmacniaczem 40 W bodajze

Decyzji nie podejme poki nie dostane jakis rad, bo slabo sie czuje w wyborze karty dzwiekowej. Nawet nie wiem jak duze ma znaczenie dla calego zestawu audio. Poczytalem juz co tylko bylo na forum, ale jak juz ktos wybieral to albo nie mowil do jakiego zestawu, albom owil ze do tworzenia muzyki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Przetestuj Maye. Nie zawiedziesz sie. Podobny do Twojego amplifier mam. Dziala pieknie. Gry takze (poza zbednym EAX-em) obsluguje, wyszly juz sterowniki (nadal niecale 200kB) zgodne z DX9. Polecilem ta karte (skutecznie) juz dwom osobom. Obie, po CL-koszmarze (instalacja sterownikow wielkosci przyzwoitego OS-a, opoznienia, trzaski, charkoty) sa zachwycone ogromnymi mozliwosciami konfiguracyjnymi i jakoscia dzwieku digital z tej karty. Wyjscie 5.1 czy 7.1 to juz sprawa drugorzedna.

PS. Sciagnij sobie ze strony AudioTraka instrukcje w pdf-ie i przejrzyj. Da Ci to ogolne pojecie o potedze, i mozliwosciach tej w 100%-tach sprzetowej karty. Kable sa do niej dolaczone.

WESOLYCH SWIAT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Acha,czy ktoras z tych co wymienilem ma wyjscie optyczne ?? Dzieki Pitur za opinie.

Przepraszam, ze znowu sie mieszam.. Jeszcze jestem na Forum. Maya ma Fibre Out (plus nawet dlugi szklany kabelek z wtykiem zgodnym z norma Yamahy). Dlatego ja kupilem (w ciemno, spodobala mi sie - co moze, odkrylem dopiero potem..) ze miala jako jedyna ten Fibre Out na podstawowym sledziu..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam, ze znowu sie mieszam..

Heh, przynajmniej moj topic bedzie na gorze listy i wiecej osob go przeczyta :)

Maya ma Fibre Out (plus nawet dlugi szklany kabelek z wtykiem zgodnym z norma Yamahy).

Tzn. co to jest to Fibre Out i czy jest fajne ? :) sa do tego kabelki i podlacze do amplitunera przez fibre ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn. co to jest to Fibre Out i czy jest fajne ? :) sa do tego kabelki i podlacze do amplitunera przez fibre ?

Wejdz tu: http://www.audiotrak.net/eng/maya71.html i poczytaj sobie opis. Fibre Out to to czarne na dole sledzia. Najbardziej przypomina mi to (technika nakrecania) kabel satelitarny, tyle ze ze szkla. Ten dodany ma ok. 3.5 metra. A jest to wyjscie do wzmacniacza cyfrowego. Zreszta, przeczytaj opis (i pdf-a, jest w "Support"-"Manuals"), wszystko bedzie dla Ciebie jasne.. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ci radze samemu se kolumny zlozyc wydasz mniej kasy, zbudujesz je do tego do czego sa ci potrzebne, bedziesz mial satysfakcje ze zrobiles cos sam i wiele jeszcze zalet tego rozwiazannia jest. Po prostu nie oplaca sie przeplacac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ci radze samemu se kolumny zlozyc wydasz mniej kasy, zbudujesz je do tego do czego sa ci potrzebne, bedziesz mial satysfakcje ze zrobiles cos sam i wiele jeszcze zalet tego rozwiazannia jest. Po prostu nie oplaca sie przeplacac...
Wydaje mi sie, ze firma zbuduje pozadniej kolumny. Raz, ze sie na tym zna. Dwa ja sie na tym nie znam. Trzy - maja warunki. Taki homework to sie nie moze rownac z B&W, a napewno taki w moim wykonaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz to przeczytalem i chyba wezme Herculesa, albo ew. Maye 7.1. Zalezy co beda mieli w sklepie - w koncu to bardzo podobne karty. Nie bede mogl opisac wrazen, bo nie bedem ial adnego porownania, ew. napisze jakby byly jakies problemy (tylko jeszcze nie wiem kiedy caly sprzet bede mial).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jeszcze zastanowie sie nad Terratec DMX 6Fire LT(600zl). Pytanie, terratec czy herluces/maya ? Recenzja na MojePc jest zachecajaca...

mysle, ze troszke za drogo. Z tego co pisza roznica mizerna a 2x tyle kosztuje. Chociaz gdybym mial 900 to bym wzial terrateca z panelem. :wink:

Jak nie zal Ci monety, to bierz, karte sie kupuje raz na 5 lat, jak kupisz teraz lepsza, to potem bedziesz sie cieszyl, jak 24/96 bitow wejdzie na standard (herc i maya nie sa 24bitowe chyba?)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...