Skocz do zawartości
utS

Wybor Ramu I Dysku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, no wiec mam drobny dylemat ... chce dołozyc ramu do swojego pcta aktualnie mam 512mb 400 goodram (wiem ze smierdzi:P), no wiec zastanawiam sie czy dokupic idenryczne 2x512 good ramu, czy tez moze wymienic wszystko na Geil 1 GB DDR II 533 Dual (2 x 512MB), czy tez moze poprostu wsadzic kingston'a 2x512 400. Czekam na wasze porady

moj aktualny cfg:

Athlon 64 2800

Asus K8V-X

512 400 GOODRAM

Radeon 9600pro

samsung 80gb

I kolejna sprawa jest dysk. Mam zamiar dokupic Maxtor'a 250GB 7200rpm 16MB ATA-133 niewiem tylko czy moja plytka głowna wogule go ogarnie. Ogolnie rzecz biorac chce dokupic dysk ok 200GB ... i zastanawiam sie jaki byl by najlepszy w granicach 300-400 zl

Pozdrawiam

PS : od jakis 2 tygodni mam bardzo dziwne lagi ... sa to takie sciny mniejwiecej co 5 sec. Scina wystepuje np jak slucham muzyki z dysku albo gram. W momencie w ktorym nastepuja te sciny zapala sie dioda na obudowie od pracy dysku ... czego moze byc to wina ? Dysk podzielony jest na 2 partycje, na jednej jest system i prawie nic oprucz niego poza antywirusami takimi jak avast/ sygate, a na 2 partycji znajduja sie wszystkie inne pliki (mp3, filmy, gry) i lagi wystepuja chyba tylko wtedy jak chce wlonczyc cos z 2 partycji. Tą 1 partycje formatowalem juz 2 razy i nie pomoglo ... czy po formacie 2 te 'slajdy' moga zniknac ?

Edytowane przez utS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tuataj powinieneś zapytać, ale że jeteś tutaj nowy, moze moderacja przenisie topic [; oczywiście jeśli masz możliwośc to bierz 2x512 kingstony, bo te geile ddr2 to ci nie potrzebne do twojego sprzętu.

dysk powinien działać bez problemu, imo lepiej by było wziąźć coś na sata, a co do tych przycinek to zobacz menadżerem zadań czy jakiś program w tle ci nie zamula kompa, jakiś syf/virus ... pozdro :)

EDIT:

Widzę że coś dopisałeś, format może pomóc, chociaż niekoniecznie, może ta partycja jest jakaś skopana, spróbuj ją usunąć i założyć na nowo programam Partition Magic 8

Edytowane przez janio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki, i sorry za zle umieszczenie topicu ...

ale mam pytanie czy jest jakas roznica w 533 a 400 ? bo sa w sumie w tej samej cenie :> ?

edit : raczej nie jest to przez zaden program ... no nic zrobie format obu partycji i zobaczymy ;x

edit2: No wiec otwarlem menedzer zadan i troche sie zdziwilem ... urzycie ramu wynosi 480mb ... zwykle urzywalo ok 270-280

tu jest link urzycia http://img483.imageshack.us/my.php?image=urzycieramu0ol.jpg

a tu scrn z procesow jakie sa w danym momencie uruchomione http://img483.imageshack.us/my.php?image=procesy5os.jpg

Edytowane przez utS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Z tego co wiem amd jeszcze nie wypuściło podstawki która obsługuje DDR2, ramy bierz może twinmosa, corsaira, a-data, patrioty, dysk może seagate 200gb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi